ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Δικομματική συγκυβέρνηση με ψήφο ανοχής της ΔΗΜΑΡ εάν συγκρατηθούν οι 151!

Μάλλον η συζήτησή τους είναι για τα διαδικαστικά του συναινετικού διαζυγίου που ετοιμάζουν.


Το «ναι» της ΔΗΜΑΡ στον προϋπολογισμό «δεν είναι αρκετό για να θεωρείται ισότιμος κυβερνητικός εταίρος»
«Μετά τα μέτρα, τι;» είναι το κρίσιμο ερώτημα που ταλανίζει τους επιτελείς του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο Αντ. Σαμαράς είναι εξαιρετικά προβληματισμένος και δέχεται εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του για το μέλλον της κυβέρνησης μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης. Φυσικά, με τον “γαλάζιο” αναβρασμό, τις συνθήκες ρευστότητας στο ΠΑΣΟΚ και το “παρών” της ΔΗΜΑΡ, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γ. Μελιγγώνη στην Κυριακάτικη Αυγή χθες, στη μεν περίπτωση που τα μέτρα δεν συγκεντρώσουν τελικά 151 ψήφους την Τετάρτη, η απάντηση στο ερώτημα είναι μάλλον απλή: Οι εκλογές θα φαντάζουν ως η μόνη λύση, με δεδομένες και τις απειλές περί “ακυβερνησίας” και “χάους” που ήδη σιγοψιθυρίζουν κυβερνητικά στελέχη.
 Αν, πάντως, τα μέτρα ψηφιστούν, αυτό θα γίνει με 158 βουλευτές στην καλύτερη -για τον Αντ. Σαμαρά- περίπτωση που δεν σημειωθεί ούτε μία διαρροή.
Σε κάθε, όμως, περίπτωση οι “μετά τα μέτρα” πολιτικοί συσχετισμοί θα είναι εντελώς διαφορετικοί από τους σημερινούς. Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής και η ΔΗΜ.ΑΡ. όντως δεν υπερψηφίσει τα μέτρα, τότε οι σχέσεις Μαξίμου - Αγίου Κωνσταντίνου θα μπουν και επισήμως σε τροχιά ρήξης.
Συνομιλητές του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν ότι το “ναι” της ΔΗΜΑΡ στον προϋπολογισμό “δεν είναι αρκετό για να θεωρείται ισότιμος κυβερνητικός εταίρος”. Στο Μαξίμου, μάλιστα, ήδη καλλιεργούν σενάρια “δικομματικής συγκυβέρνησης” με τη ΔΗΜΑΡ να περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου, παρέχοντας απλώς ψήφο εμπιστοσύνης ή ακόμη και ανοχής.
Βεβαίως, η συγκεκριμένη στρατηγική του Αντ. Σαμαρά είναι υψηλού ρίσκου, αφού στο νέο πολιτικό σκηνικό η κυβέρνηση θα στηρίζεται στην “κρίσιμη μάζα” του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όμως, τελεί υπό διάλυση. Συν τοις άλλοις, στο Μαξίμου δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος μπορεί να τεθεί και επισήμως σε αμφισβήτηση μετά τα μέτρα, κάτι που προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια για τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο -και άρα και για την κυβέρνηση.
Πάντως, για τους παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ θεωρείται δεδομένο ότι, αν η κυβέρνηση Σαμαρά επιβιώσει από την ψηφοφορία της Τετάρτης, μετά την εκταμίευση της δόσης ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, θα δείξει την έξοδο στους προταθέντες από τη ΔΗΜΑΡ υπουργούς, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος, κατά πληροφορίες, θα αναλάβει (ή, τουλάχιστον, θα του προταθεί) θέση αντιπροέδρου.
 Όπως και να έχει, στο Μαξίμου ακόμη αναζητούν κινήσεις “φυγής προς τα εμπρός”. Το σενάριο να ζητήσει ο Αντ. Σαμαράς επαναβεβαίωση της δεδηλωμένης μάλλον “καίγεται”, δεδομένου ότι την ερχόμενη Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, που επέχει παραδοσιακά θέση ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, θα συναρτήσει τις όποιες αποφάσεις του από τα σήματα των δανειστών. Συνομιλητές του, μάλιστα, θεωρούν ότι, αν πετύχει, εκτός της εκταμίευσης της δόσης, να πάρει και τα 5 δισ. του περασμένου Μαΐου, τότε μπορεί να προωθήσει τη διεύρυνση του “αστικού μπλοκ” και τη δημιουργία ενός “ευρωπαϊκού μετώπου”, δρομολογώντας ακόμη και προσφυγή στις κάλπες.
Αν, όμως, οι δανειστές υλοποιήσουν τα σενάρια περί δεσμευτικού λογαριασμού, διεθνούς οικονομικού ελέγχου, τμηματικής καταβολής της δόσης και εφαρμογής ρήτρας αναιρεσιμότητας, τότε ο Αντ. Σαμαράς θα περιμένει το επόμενο “δύσκολο” νομοσχέδιο που θα ρίξει την κυβέρνησή του και θα τον σύρει εξ αντικειμένου σε πρόωρες κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: