ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

39 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Από την κατάληψη της Νομικής, προάγγελος αυτής του Πολυεχνείου.


Του ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ(*)
         (από το thebest.gr)
Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του ‘73, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός- ορόσημο για την πάλη του λαού μας. Ένα ιστορικό γεγονός γεμάτο διδάγματα, ακόμη και για το σήμερα, καθώς τώρα δεν έχουμε στρατιωτική δικτατορία όπως την 7ετία ’67-’74 αλλά η δυστυχία και η εξαθλίωση του λαού μας συνεχώς μεγαλώνει.
Τη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου την επέλεξε η αστική τάξη, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα της, συμφέροντα των μονοπωλίων, των εκμεταλλευτών του λαού. Δεν ήταν ούτε προϊόν των επιδιώξεων ενός τρελού, του Παπαδόπουλου, των συνταγματαρχών για να σώσουν τάχα τη χώρα. Όπως η αστική τάξη επιλέγει πότε το δικομματισμό, πότε την τακτική των συμμαχικών κυβερνήσεων κλπ, έτσι τότε επέλεξε τη δικτατορία. Η εξουσία δεν άλλαξε χέρια, η μορφή άσκησής της άλλαξε.
Τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας οι αντιδράσεις ήταν ελάχιστες και με λάθος προσανατολισμό. Δεν υπήρχε σχέδιο και προετοιμασία γιατί στην ουσία δεν υπάρχει ΚΚΕ. Η ιστορία δείχνει ότι χρειάζεται κίνημα ισχυρό, που θα στοχεύει την καρδιά του θηρίου, την εξουσία του κεφαλαίου. Η ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων και η δημιουργία της ΚΝΕ συμβάλουν αποφασιστικά στο να σηκώσει ο λαός κεφάλι.
Το 1972 η άνοδος του εργατικού κινήματος είναι σημαντική. Το δυνάμωμα του φοιτητικού κινήματος πατά πάνω στο λαϊκό παράγοντα. Το 1973 χαρακτηρίζεται από σοβαρή ανάταση του λαού και της νεολαίας. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, ως κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα βασίζεται σε ότι αφορά τα αιτήματα, τους στόχους πάλης σε όλους τους προηγούμενους αγώνες του λαού.
Από τη πρώτη μέρα της κατάληψης του Πολυτεχνείου, Πέμπτη 15 Νοέμβρη η παρέμβαση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ παίζουν ενεργό ρόλο στην πάλη του λαού. Η ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί από το πρωί τους εργαζόμενους να γεμίσουν τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και την Παρασκευή 16 το ΠΓ εκδίδει ανακοίνωση που καλεί όλο το λαό να στηρίξει με τον αγώνα του, την κατάληψη.  Η μαχητικότητα του λαού ανεβαίνει με πιο οργανωμένο κομμάτι τους οικοδόμους. Υπολογίζεται ότι είναι σε κινητοποίηση 150.000 λαού. Τότε γέρνει η πλάστιγγα στην απόφαση για ένοπλη επέμβαση.
Με το αίμα των παιδιών του λαού, το καθεστώς προσπαθεί να γονατίσει όσους τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι. Αυτό το αίμα νοσταλγούν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής και άλλα φασιστοειδή όταν διαδίδουν ότι δεν υπήρχε Πολυτεχνείο, δεν υπήρχαν νεκροί. Αυτός είναι ο ρόλος τους άλλωστε, να τσακίσουν όποιον αντιστέκεται στα σχέδια των εκμεταλλευτών.
Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός στο Πολυτεχνείο το ‘73 απέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι κανένας αντιδραστικός μηχανισμός, όσο κι αν φαίνεται παντοδύναμος δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή, την  γιγαντιαία δύναμη του οργανωμένου και ταξικά προσανατολισμένου εργατικού-λαϊκού κινήματος.
Ακόμη και μετά την πτώση της δικτατορίας δεν άλλαξε τίποτα ριζικά στο λαό αφού συνεχίζουν να κάνουν κουμάντο τα μονοπώλια. Η καλύτερη τιμή στους ήρωες του Πολυτεχνείου είναι η οργάνωση της εργατικής τάξης ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχια, δυστυχία και φασισμό, τον καπιταλισμό. Με μπροστάρη το ΚΚΕ να παλέψει για το τσάκισμα του, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Μόνο τότε θα δει καλύτερες μέρες ο λαός μας και τα παιδιά του.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΕΧΘΡΟΣ

(*) Μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας της ΚΝΕ,
Προέδρος του Συλλόγου φοιτητών ΤΕΙ Πύργου

Δεν υπάρχουν σχόλια: