ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

4ήμερο σεμινάριο στη Γαλλία για τα «κοινοτικά συστήματα πόρων»

Σπόροι φυσικοί για παραγωγή και όχι υβριδιακοί!


Πολλές συμμετοχές από όλον τον κόσμο -   Την Ελλάδα εκπροσώπησε το Πελίτι Δράμας
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΕΛΙΤΙ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ τοποθεσία στον νομό Δράμας. Εκεί μία μικρή ομάδα νέων, αλλά δραστήριων αγροτών παραγωγών ασχολείται με την διάσωση των παραδοσιακών σπόρων. Μακριά από σπονσονάρισμα εταιρειών αυτοί οι νέοι παλεύουν ενταγμένοι στο ευρωπαϊκό δίκτυο αγροτών που ακολουθούν την ίδια πορεία απεξάρτησης από τους σπόρους-υβρίδια, τους μούλους που λένε αυτοί οι παλιοί παραγωγοί, που τώρα οδεύουν στη σύνταξη.
Οι μεγαλοεταιρείες με την διάθεση στο εμπόριο σπόρων-υβριδιακών έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τον αγρότη και την παραγωγή του, αφού κάθε χρόνο για να σπείρει ο  αγρότης πρέπει να… προσκυνήσει στις εταιρείες. Εάν αποφασίσουμε ότι κάποτε πρέπει να αποκτήσουμε δική μας αυτόνομη αγροτική παραγωγή, το πρώτο που επιβάλλεται να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε σπόρους που αναπαράγονται στα χωράφια μας. Δηλαδή να γυρίσουμε στην κλασική βιοκαλλιέργεια, όπως στα χρόνια πριν την αλλοτρίωσή μας από τις εταιρείες των μεταλλαγμένων προϊόντων.  
Μεγάλος ο πρόλογος, αλλά αναγκαίος.
Στο πλαίσιο αυτό, το ISTOLOGIO Giorgou MOSXOU παρακολουθεί το ενδιαφέρον αγροτικό πείραμα που εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και σας ενημερώνει, χωρίς καμία δέσμευση, χωρίς καμία ειλωτία.   
Σας παρουσιάζει την ενημέρωση που λαμβάνει από Αντ. Μπράσκα εκπρόσωπο του Πελίτι.

Αγαπητοί φίλοι,
Πριν από δυο εβδομάδες περίπου επέστρεψα από ένα ταξίδι στην Γαλλία που έγινε με αφορμή ένα σεμινάριο (http://www.semencespaysannes.or/rencontre_internati_maisons_semences_paysanne_472.php) που οργάνωσε το γαλλικό δίκτυο Reseau Semences Paysannes. Το σεμινάριο ήταν 4ήμερο, με πολλές συμμετοχές από όλον τον κόσμο. Το βασικό θέμα ήταν τα «κοινοτικά συστήματα σπόρων», όπου διάφορες ομάδες (από Γαλλία, Αυστρία, Ινδία, Βραζιλία, Τογκό, Μπενίν…) παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να σώσουν τους παραδοσιακούς και τοπικούς σπόρους. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιελάμβανε ομιλίες, εργαστήρια (σχετικά με το θέμα του σεμιναρίου) και επισκέψεις σε διάφορα εγχειρήματα που αποτελούν μέρος του δικτύου.
Ενδεικτικά αναφέρω τα:
-“Le biau germe” (http://www.biaugerme.com/): συνεταιρισμός 11 αγροκτημάτων (σε μέγιστη απόσταση 25χλμ μεταξύ τους) που κάνουν σποροπαραγωγή. Τα 13 άτομα που συνολικά ανήκουν τα αγροκτήματα είναι υπεύθυνα και για την λειτουργία του συνεταιρισμού (καθαρισμός – αποθήκευση – συσκευασία - διάθεση σπόρων και γραμματειακή υποστήριξη).
-“Bio dAquitaine” (http://www.bio-aquitaine.com/) μια «πλατφόρμα» για καλαμπόκι και ήλιο. Καλλιεργούσαν διάφορες ποικιλίες από αυτά τα είδη δίπλα – δίπλα, έκαναν χαρακτηρισμό σε κάθε μία από αυτές και τις σύγκριναν μεταξύ τους.
Την τελευταία ημέρα, έγινε μια ανοικτή εκδήλωση με ανταλλαγές σπόρων, ομιλίες, φαγητό και μουσική. Δόθηκε επίσης η δυνατότητα σε ομάδες που δεν είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στα πλαίσια του σεμιναρίου (όπως το Πελίτι), να κάνουν μια μικρή παρουσίαση στον κόσμο που είχε μαζευτεί.
Το σεμινάριο ακολούθησε μια κλειστή διεθνής συνάντηση 2 ημερών, που οργανώθηκε από το IPC (International Planning Committee for Food Sovereignty http://www.foodsovereignty.org/) με σκοπό να συζητηθεί μια κοινή στρατηγική απέναντι στη Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τη Διατροφή και τη Γεωργία (International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture ΙΤPGRFA - http://www.planttreaty.org/) το οποίο με τα άρθρα 5,6 και 9 υπονομεύει τα δικαιώματα των γεωργών.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου ακολούθησαν διάφορες επισκέψεις στη νοτιοδυτική Γαλλία:
-  Terre et Humanisme (http://www.terre-humanisme.org/): οργάνωση που ασχολείται κυρίως με τη διάδοση της αγροοικολογίας (αρμονική σχέση ανθρώπου και φύσης).
-  Το Kokopelli (http://www.kokopelli-seed-foundation.com/): έδειξε ενδιαφέρον για την προσπάθεια που κάνουμε και έδωσε πολλές ιδέες για το πώς μπορούμε να οργανωθούμε με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο.
- Την κοινότητα Longo Mai στο Forcalquier. Μας ξενάγησαν, είχαμε  την ευκαιρία να μιλήσουμε για την καλύτερη οργάνωση της τράπεζας σπόρων και την τελευταία μέρα έγινε μια συνάντηση με αφορμή την επίσκεψή μας, όπου παρουσιάστηκε η δουλειά του πελίτι, λύθηκαν διάφορες απορίες που υπήρχαν για τον τρόπο λειτουργίας μας και είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε πάνω στο non paper της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
-  Διάφορους καλλιεργητές που διαθέτουν τα προϊόντα τους άμεσα στους καταναλωτές μέσω του δικτύου AMAP (http://www.reseau-amap.org/), το οποίο είναι ένα γαλλικό δίκτυο καταναλωτών αντίστοιχο του CSA (community supported agriculture – κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία) που στόχο έχει την στήριξη των βιολογικών γεωργών μικρής κλίμακας.
-  Διάφορα σημεία διανομής AMAP

Προς ενημέρωσή σας, το θέμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας βρίσκεται στην εξής φάση: έχει εκδοθεί από την κομισιόν ένα «non paper» (http://www.jordbruksverket.se/download/18.2caaa5d2139711ae12f8000738/PRM+Regulation,+non-paper.pdf) το οποίο δίνει κατά κάποιο τρόπο τις γραμμές που θα κινηθεί το τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο ευρ. κοινοβούλιο προς συζήτηση στις αρχές του 2013 (μάλλον τον Φλεβάρη). Γενικά φάνηκε η ανάγκη να υπάρξει μια συζήτηση μεταξύ των ομάδων που τους ενδιαφέρει το θέμα πάνω στο non paper, ώστε να αποκτήσουν μια κοινή όσο το δυνατόν γίνεται θέση και να είναι έτοιμοι να δράσουν όταν θα βγει το νομοσχέδιο.

Για το Πελίτι
Αντώνης Μπρέσκας
_______________________ 
Για την οικονομική υποστήριξη του "Πελίτι" έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Αγροτική τράπεζα της Ελλάδος.
Αριθμός λογαριασμού: 198 04 003033 49
IBAN:GR21 0430 2120 0019 8040 0303 349
BIC:ABGRGRAA
Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Αν επιθυμείτε  να λαμβάνετε ιδιαίτερη πληροφόρηση από τα νέα του Πελίτι, γράψτε ένα γράμμα στην διεύθυνση  peliti@peliti.gr
Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2524022059 από τις  9:00 το πρωί ως τις 13:00 το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: