ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Με όπλο την ιστορική μνήμη στη Θεσσαλονίκη

Όχι στους νεοναζί από τους Θεσσαλονικείς.


Συμβολική μετονομασία σε "30ή Οκτωβρίου 1944" του δρόμου που φέρει το όνομα του διορισμένου από τη δικτατορία του Μεταξά δημάρχου Θεσσαλονίκης

Της ΣΥΡΑΓΩ ΛΙΑΤΣΙΚΟΥ
    (Από το www.avgi.gr)
Θεσσαλονίκη: Να πουν «όχι» στον φασισμό και τους νεοναζί κάλεσαν τους πολίτες οι επικεφαλής αυτοδιοικητικών παρατάξεων που συμμετείχαν στη συμβολική μετονομασία του δρόμου που φέρει το όνομα του διορισμένου από τη δικτατορία του Μεταξά δημάρχου Κωνσταντίνου Μερκουρίου, ο οποίος παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στους ναζί, σε οδό «30ής Οκτωβρίου 1944».
Ήταν μια πρωτοβουλία της δημοτική κίνησης Θεσσαλονίκη Ανοικτή πόλη, στην οποία συμμετείχαν οι περιφερειακές κινήσεις Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα και Οικολογία-Αλληλεγγύη με στόχο να ανασύρουν την πραγματική ιστορία της πόλης και να κάνουν σαφές ότι τη Θεσσαλονίκη τη διέσωσε ο ΕΛΑΣ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση του μηνύματος που απεύθυναν πριν 68 χρόνια με τηλεβόα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης δύο ΕΠΟΝίτισσες σκαρφαλωμένες στη στέγη ενός σπιτιού στην Άνω Πόλη. “Αδέρφια, συμπολίτες, το σύνθημά μας θάνατος στον φασισμό, λευτεριά στον λαό έγινε πραγματικότητα”... “Ζήτω η αδούλωτη Θεσσαλονίκη! Ζήτω οι απελευθερωτές του ΕΛΑΣ! Για την ευτυχισμένη και πολυπόθητη αυτή μέρα χύσαν το αίμα τους και θυσιάστηκαν τα πιο ακριβά παλικάρια και κορίτσια της πόλης μας”, διαλαλούσαν.
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στον “διορισμένο από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου κατοχικού δημάρχου Κωσταντίνου Μερκουρίου” ο οποίος μαζί, τον τότε αρχιεπίσκοπο Γενάδιο παρέδωσαν τα κλειδιά της πόλης στα ναζιστικά στρατεύματα.
Ο κατοχικός δήμαρχος, την επομένη της κατάληψης της πόλης με προκήρυξή του επαίνεσε ως “γενναιόφρονα και ιπποτική” τη στάση του γερμανικού στρατού και κάλεσε τον λαό της Θεσσαλονίκης να μην προβάλει καμία αντίσταση απέναντι στον κατακτητή. Μάλιστα, οι φιλοναζιστικές του καταβολές τον έκαναν να “βάλει συνεργεία του δήμου να ισοπεδώσουν το εβραϊκό νεκροταφείο, να ξηλώσουν τις ταφόπλακες και να τις χρησιμοποιήσουν για... πλάκες πεζοδρομίων!
Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης της πόλης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Ανοικτή πόλη και δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης θα καταθέσει πρόταση στο προσεχές Συμβούλιο να καταργήσει την απόφαση του επίσης κατοχικού δημάρχου Γεωργίου Σερεμέτη, ο οποίος στις 26 Μαρτίου 1943, δηλαδή μία βδομάδα μετά την πρώτη αποστολή 2.400 Θεσσαλονικέων Εβραίων στα κρεματόρια του Άουσβιτς, εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο «την μετονομασίαν των οδών της πόλεως των φερουσών ισραηλιτικά ονόματα».
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης οφείλει να καταργήσει στην προσεχή του συνεδρίαση (29-10-2012) την κατάπτυστη αυτή απόφαση, ως στοιχειώδη ένδειξη σεβασμού στους συμπολίτες μας μάρτυρες του Ολοκαυτώματος», τονίζει ο Τρ. Μηταφίδης.
Στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών” ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας Γιώργο Θεοδωρόπουλος και ο επικεφαλής της Οικολογίας - Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στην εκδήλωση επισημάνθηκε επίσης ότι η Θεσσαλονίκη «δεν υπήρξε μόνο μαρτυρική, αλλά είχε και το ιστορικό προνόμιο να ιδρύσει στις 15 Μαΐου 1941 την Ελευθερία, την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: