ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Προσχέδιο εισήγησης για τις συνελεύσεις των Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ



Παγκόσμια συγκυρία:

Ο ελληνικός λαός βρίσκεται στην κέντρο μιας ολομέτωπης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου και των αγορών στους λαούς των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου. Κάτω από την πίεση της γενικευμένης πια καπιταλιστικής κρίσης και με το πρόσχημα την κρίση χρέους που δημιούργησαν οι ίδιες δυνάμεις (τον καιρό της ανάπτυξης αλλά και μέσω της διάσωσης των τραπεζιτών λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008) οι λαοί της Ευρώπης (πρώτα του Νότου) και ιδιαίτερα ο ελληνικός δέχονται μια επίθεση η οποία παίρνει πια τα χαρακτηριστικά κοινωνικού ολοκαυτώματος. Δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία, τα προγράμματα λιτότητας δεν έχουν καμιά άλλη στόχευση από την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των λαών. Η αξιοπρεπής ζωή και η δημοκρατία αποτελούν τον στόχο της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Όμως και άλλοι κόμποι φτάνουν στο χτένι: περιβαλλοντική αποσταθεροποίηση του πλανήτη, διατροφική κρίση, εξάπλωση της φτώχειας και της ανεργίας, οικονομικοί πόλεμοι για τον έλεγχο του νερού και των ενεργειακών αποθεμάτων, αναφλέξεις και πολεμικές συρράξεις κοκ.
Την ίδια στιγμή ένα κύμα διεκδίκησης πραγματικής δημοκρατίας και αξιοπρεπούς κοινωνίας διαπερνά όλο τον πλανήτη: εργατικοί αγώνες στην Κίνα, την Ινδία και άλλα μέρη «πρότυπα» του καπιταλισμού, η άνοιξη των αραβικών λαών, κινητοποιήσεις στη Ρωσία, το κίνημα των πλατειών στις ΗΠΑ, τη Μεγ. Βρετανία και τον νότο της Ευρώπης, εργατικοί αγώνες σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες που δέχονται την επίθεση των μνημονίων κοκ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ αναλαμβάνει να πρωτοστατήσει στη μάχη για δημοκρατία και αξιοπρέπεια στο δικό μας μετερίζι, στον αγώνα εναντίον των μνημονίων στη χώρα μας, στη μεγαλειώδη προσπάθεια του ελληνικού λαού να σταματήσει την καταστροφή του και να θέσει τις βάσεις για μια άλλη πορεία της χώρας.

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα συνεργασίας πολιτικών οργανώσεων από ένα ευρύ φάσμα με τη συμμετοχή ανένταχτων Αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων. Κοινή συνισταμένη όλων όσοι συμμετείχαν μέχρι τώρα ήταν η πίστη ότι η ενότητα των δυνάμεων είναι καθοριστική για να μπορέσει η αριστερά να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Οι διαφορές (καταγωγικές ή ιδεολογικές) δεν θεωρούνται εμπόδια αλλά πλούτος.
Μέσα στην κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «διάβασε» σωστά το τι συμβαίνει, προσπάθησε να συμβάλει στην οργάνωση των αντιστάσεων χωρίς ηγεμονισμό ή υστεροβουλία, επιχείρησε να συμβάλει με αυταπάρνηση στην υπεράσπιση των αυτονόητων και γι’ αυτό συκοφαντήθηκε και χτυπήθηκε ανελέητα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αντιλαμβανόμενος την αναγκαιότητα αναβάθμισης της πολιτικής και κοινωνικής αποτελεσματικότητάς του για την αντιμετώπιση της κοινωνικής καταστροφής και την ορμή των οικονομικά ισχυρών προχωράει στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού υποκειμένου ικανού να φέρει σε πέρας αυτό το ιστορικό καθήκον.

Ο στρατηγικός στόχος ως ρυθμιστική αρχή για το σήμερα:

Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι το ξεπέρασμα του καπιταλισμού και της λογικής του κέρδους τα οποία θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ίδια την ανθρωπότητα και προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου όντος. Όμως η νέα κοινωνία δεν θα έρθει κάποτε στο μέλλον αλλά γίνεται πράξη από σήμερα στον τρόπο δράσης και οργάνωσης της αριστεράς και του λαού και στα πράγματα που καταφέρνει να επιβάλλει στην κοινωνική οργάνωση (πχ ασφαλιστικό σύστημα βασισμένο στην αλληλεγγύη των γενεών), βασιζόμενη πάνω σε ανθρωπολογικές αρετές και αξίες όπως η γενναιοδωρία, η αλληλεγγύη, η εντιμότητα, η εργατικότητα, ο αλληλοσεβασμός κοκ, αρετές οι οποίες παρά την προσπάθεια σύνθλιψής τους από τη λογική του κέρδους, συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν πτυχές της κοινωνικής ζωής των λαών. Μια κοινωνία που καλλιεργεί, ριζοσπαστικοποιεί και γενικεύει αυτές τις αρετές κόντρα στη λογική του κέρδους είναι μια κοινωνία σοσιαλιστική με δημοκρατία και ελευθερία. Μια τέτοια κοινωνία συγκροτούμε από σήμερα για να αντιμετωπίσουμε το κοινωνικό ολοκαύτωμα που βιώνουμε.
Το κοινωνικό και πολιτικό κίνημα στη χώρα μας έχει ήδη αναδείξει ορισμένους βασικούς αρμούς του δρόμου προς αυτή την κατεύθυνση: την αλληλεγγύη ενάντια στον ανταγωνισμό και τη λογική της ιδιώτευσης. την προστασία του δημόσιου χώρου και των δημόσιων αγαθών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, αλλά και ενάντια στην συχνά διεφθαρμένη και αναποτελεσματική κρατική διαχείριση. την ανάγκη να προστατευθούν από την  Ο σοσιαλισμάκρατη κερδοφορία του κεφαλαίου και την υποταγή στην αγορά τα θεμελιώδη αγαθά: ο αέρας, το νερό, η θάλασσα, το περιβάλλον, τα βασικά είδη διατροφής, η πρόσβαση στην παιδεία και στον πολιτισμό, η υγεία, η περίθαλψη, η κοινωνική πρόνοια, οι ενεργειακοί πόροι, οι συγκοινωνίες, οι επικοινωνίες και η γεωγραφική συνοχή της χώρας, ο φυσικός και ο ορυκτός πλούτος. Οι αρμοί αυτοί συνοψίζονται στο αίτημα να οικοδομηθεί και να αναπτυχθεί η οικονομία των αναγκών ενάντια στην οικονομία του κέρδους.

Ο στόχος σήμερα:

Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, της διαπλοκής, της διαφθοράς και της σήψης, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στηριγμένης σε μια πλατειά συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων. Η επιτυχία αυτού του στόχου θα αποτελέσει τομή σε σχέση με την ελληνική ιστορία, τομή που θα δημιουργήσει νέες, δυνατότητες, τομή που θα ανοίξει μια νέα σελίδα για την κοινωνία μας και ΄﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽αλισμοκικής οργώρατηγικρπωθα δώσει σημαντική ώθηση σε μια δυναμική  που ξεπερνά τα σύνορά μας.
Η διεκδίκηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς δεν υπακούει στις ιδιοτέλειες των πολιτικών φιλοδοξιών ούτε αποτελεί πρόταση για καλύτερη διαχείριση του υπάρχοντος ή απλώς για επιστροφή στην πρότερη κατάσταση και στα κεκτημένα που χάθηκαν. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς αποσκοπεί να σταματήσει τον κοινωνικό και οικονομικό κατήφορο που επέβαλαν στην Ελλάδα οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, να εξαλείψει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, να μεταρρυθμίσει ριζικά και δημοκρατικά το κράτος και τους θεσμούς του, και να ανοίξει μια νέα πορεία.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν υπόσχεται την άμεση λύση όλων των συσσωρευμένων προβλημάτων. Δεν λειτουργεί κατ’ ανάθεση. Θα δώσει ωστόσο άμεσα δείγματα γραφής μιας πολύ διαφορετικής πολιτικής, στηριγμένης στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες  ανοίγοντας τους αντίστοιχους νέους δρόμους. Η κυβέρνηση της Αριστεράς  μπορεί να επιφέρει μείζονες αλλαγές μόνο με τη λαϊκή συνέργεια και το εγερτήριο λαϊκό φρόνημα, με τη στήριξη, αλλά και την αυτόνομη δράση, των εργαζόμενων τάξεων, των καταπιεσμένων κοινωνικών κατηγοριών και του λαού γενικότερα, με τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν παντού, ασκώντας δημιουργική πίεση ακόμη και στην ίδια.
Η προοπτική της Αριστεράς να αποτελέσει την πολιτική ηγεσία του τόπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από την ικανότητά της να οικοδομήσει πολιτικές συμμαχίες που θα αξιοποιούν ιδέες, ταλέντα, γνώσεις και προσφορά ανθρώπων από άλλους πολιτικούς χώρους. Θα κριθεί από την ικανότητά της να οργανώνει κοινωνικές συμμαχίες, τη συμμαχία της μισθωτής εργασίας με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπιχειρηματίες, με τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τις καταπιεσμένες κοινωνικές κατηγορίες, τη νεολαία, τη τέχνη και τη διανόηση. Με βάση αυτή τη συμμαχία, οι λαϊκές τάξεις μπορούν να αναλάβουν το έργο της παραγωγικής, κοινωνικής πολιτιστικής και οικολογικής ανόρθωσης έπειτα από την καταστροφή που επέφερε και συνεχίζει να επιφέρει ο αχαλίνωτος νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός.

Πολιτικοί άξονες δράσης:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως αξιωματική αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο: από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήδη μάχεται και θα εξακολουθήσει να μάχεται ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό μέτρο ή νομοσχέδιο, ασκώντας εξαντλητικό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ήδη διατυπώνει και θα εξακολουθήσει να διατυπώνει τις δικές του αντιπροτάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορο ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽βοτικωπα καθαρλισμύν τα επείγοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. δη﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽α καθαρλισμΉδη στηρίζει και θα εξακολουθήσει να στηρίζει κοινοβουλετικά τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, εντάσσοντας συστηματικά τα δίκαια αιτήματά τους, όπως και όλες τις δικές του παρεμβζουν. ﷽﷽﷽﷽α τους μετασχηματάσεις, στο εναλλακτικό του πρόγραμμα.
Οργάνωση  των αντιστάσεων και της κοινωνικής αλληλεγγύης: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιδιώκει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στη συγκρότηση και την ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού και μαζικού κινήματος, ενός κινήματος αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα που επιδιώκουν να επιβάλουν τα μνημόνια, ενός κινήματος ανυπακοής στον εντεινόμενο κρατικό και εργοδοτικό αυταρχισμό. Το ισχυρό λαϊκό και μαζικό κίνημα στου οποίου τη διαμόρφωση συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις δημιουργεί ταυτόχρονα έναν ολόκληρο δημόσιο χώρο λαϊκών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, χώρο πλατιάς συμμετοχής και ενεργού αλληλεγγύης, όπου εκφράζεται απρόσκοπτα η αυτενέργεια των πολιτών και αποκαθίστανται μορφές λαϊκής αυτο-οργάνωσης που πιέζουν και οφείλουν να πιέζουν συστηματικά τους θεσμούς, να τους διευρύνουν και να τους μετασχηματίζουν.
Ριζική αναμόρφωση τους συνδικαλιστικού κινήματος: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμβάλει στην ενότητα δράσης των παραδοσιακών οργανώσεων και συνδικάτων, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις συσπειρώσεις που δημιουργούνται αυθόρμητα σε πολλούς χώρους, με στόχο την αναγκαία ριζική αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος σε όλες τις βαθμίδες, στην απομόνωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και στη διαμόρφωση ενός νέου, ισχυρού και μαχητικού, ταξικού και αυτόνομου, συνδικαλιστικού κινήματος, ενωμένου τόσο στη δράση όσο και οργανωτικά.
Ανασυγκρότηση του αυτοδιοικητικού κινήματος: σημαντική διάσταση αυτού του κινήματος οφείλει να είναι ένα ευρύ αυτοδιοικητικό κίνημα, στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να ανθίσουν όλες οι κατάλληλες μορφές άμεσης δημοκρατίας: από το τι κάνουμε όλοι και όλες μα΄﷽κ επιχειρηματικ όλες μαζί για τη γειτονιά και το χωριό, το διαμέρισμα, την πόλη και την περιφέρεια, μέχρι το πώς ζούμε, πώς αλληλοβοηθούμαστε, πώς καλλιεργούμε τη σκέψη και τις ευαισθησίες μας, πώς ψυχαγωγούμαστε.
Αντιφασιστικό κίνημα: η γενική μας κατεύθυνση είναι η συγκρότηση πλατιών κοινωνικών συσπειρώσεων εναντίον της νεοναζιστικής απειλής με πλατύ ανοιχτό κάλεσμα στις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς, σε τοπικά συνδικάτα και κινήσεις πολιτών, πάσης φύσεως συλλόγους, ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού και άλλους φορείς με στόχο ένα μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας που σήμερα πλήττεται πολλαπλά. Αποφεύγουμε στο πολιτικό επίπεδο να ταυτιστούμε με τις δυνάμεις του μνημονίου καθώς α) αυτές ευθύνονται για την ενίσχυση των νεοναζί είτε έμμεσα λόγω της μνημονιακής καταστροφής είτε άμεσα με την απροκάλυπτη ανοχή/στήριξη της δράσης της και β) γιατί κάτι τέτοιο θα ενίσχυε το «αντισυστημικό» προφίλ των νεοναζί στη λογική ότι απέναντί τους βρίσκεται όλο το πολιτικό φάσμα.  

Διεθνής συντονισμός της πάλης: το έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ήδη αναλάβει και θα εξακολουθήσει να αναλαμβάνει σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρώπης, και όχι μόνον αυτής. Οι εν λόγω πρωτοβουλίες δεν έχουν ως μόνο σκοπό το να γνωστοποιήσουν και να εκλαϊκεύσουν διεθνώς τις δικές του θέσεις, τη δική του πολιτική και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποσκοπούν, επιπλέον, στο να συμβάλουν στην κοινή πάλη των λαών ενάντια στο ευρωπαϊκό και διεθνές κεφάλαιο, στον έμπρακτο συντονισμό των αντίστοιχων αγώνων και στην ανάδειξη της Αριστεράς σε βασικό παράγοντα των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων.
Προσθήκη (από αρ και αραν): δίνεται έμφαση στη συμπόρευση όλης της Αριστεράς ως κρίσιμης σημασίας παράγοντα για την προοδευτική διέξοδο από την κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται ουσιαστική ενωτική πρωτοβουλία από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και κυρίως ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με επεξεργασία ενός ελάχιστου προγραμματικού πλαισίου, το οποίο με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα μπορεί να αποτελέσει βάση προγραμματικής συμπόρευσης.

Προγραμματικοί στόχοι:

Ασπίδα κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: δέσμη μέτρων, αξιοποίηση των διαθέσιμων κρατικών μέσων, θεσμοί λαϊκής αυτοοργάνωσης και μεταφορά αρμοδιοτήτων σε αυτές κοκ.
Ακύρωση των μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης.
Καταγγελία δανειακών συμβάσεων και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, αποπληρωμή του υπόλοιπου με όρους που αναγνωρίζουν την προτεραιότητα των αναγκών του λαού. Χρήση κάθε μέσου για την αντιμετώπιση των πιέσεων, ανυποχώρητη στάση παρά τις δυσκολίες που θα προκύψουν, γνώμονας σε όλες τις στιγμές της διαπραγμάτευσης η προτεραιότητα των αναγκών του λαού, προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα.
Τροπολογία στην προηγούμενη παράγραφο (αρ και αραν): τονίζεται η ταξική φύση του χρέους και η μη αναγνώρισή από τη μεριά του λαού και η αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να προχωρήσει στη διαγραφή του χρέους ή του μεγαλύτερου μέρους του, αξιοποιώντας το όπλο της αθέτησης πληρωμής, αν δεν επιτύχει η επαναδιαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύεται ότι στο ενδεχόμενο διακοπής χρηματοδότησης και σύγκρουσης με τους πιστωτές δεν πρόκειται να κάνει πίσω μπροστά στις δυσκολίες ούτε να υποκύψει στον εκβιασμό περί παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.  
Η δημοσιονομική μας πολιτική συνίσταται στην πλήρη ανατροπή της λιτότητας και αντιστροφής της λογικής των μνημονίων: μείωση εσόδων από τον λαό, αύξηση εσόδων από τους οικονομικά ισχυρούς (φορολογία), αύξηση δαπανών για τον λαό (κοινωνικό κράτος), μείωση δαπανών προς του οικονομικά ισχυρούς.
Παραγωγική ανασυγκρότηση με γνώμονα την αξιοπρεπή εργασία, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, τον σεβασμό στο περιβάλλον. Περιφερειακός σχεδιασμός, συνεταιρισμοί και αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα.
Κοινωνική και δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, αντιστροφή των στόχων, ίδρυση δημόσιων τραπεζών για τη στήριξη της λαϊκής στέγης, της αγροτικής παραγωγής, των μικρών και μεσαίων εταιρειών.
Αναστολή ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, ανασυγκρότηση των δημόσιων εταιρειών με μορφές κοινωνικού ελέγχου σε αντίθεση με το κρατικίστικο μοντέλο του δικομματισμού των τελευταίων δεκαετιών.
Αποκατάσταση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και εκδημοκρατισμός της λειτουργίας του: προστασία της εργασίας, των ανέργων, της κοινωνικής ασφάλισης, της περίθαλψης, της πρόνοιας. Πρώτη προτεραιότητα η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και των νοσοκομείων, των δημοσίων σχολείων και πανεπιστημίων.
Κατάργηση των κρατικών δομών που συγκροτήθηκαν από τη μνημονιακή λογική, αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, εμβάθυνση της δημοκρατίας στη θεσμική οργάνωση, εισαγωγή μορφών άμεσης δημοκρατίας, εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης πατάσσοντας τον κομματισμό στηριζόμενοι στις δημιουργικές δυνάμεις του στελεχιακού δυναμικού.
Έμφαση στην παιδεία, τη λαϊκή μόρφωση, την επιστημονική έρευνα και τον πολιτισμό.
Αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η εσκεμμένη έλλειψη πολιτικής για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων. Καταγραφή, στέγαση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων, διεκπεραίωση αιτημάτων κοκ.
Αποφασιστική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που γεννά η κρίση και η πολιτική επιλογή των μνημονιακών κυβερνήσεων να άρουν και αυτό το δικαίωμα του λαού. Πραγματική σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την εγκληματική δραστηριότητα.
Πρωτοβουλίες και αξιοποίηση όλων των μέσων για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης. Μέσα από το ΚΕΑ αγωνιζόμαστε για τον συντονισμό των αγώνων όλων των λαών απέναντι στον κοινό εχθρό, τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στην Ευρώπη. Με επίγνωση των διαφορετικών ταχυτήτων σε κάθε χώρα και με επίγνωση ότι κανένας λαός δεν πρόκειται να σωθεί αν οι υπόλοιποι ηττηθούν αναπτύσσουμε ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο αγώνα τόσο στη χώρα μας όσο και στο ευρωπαϊκό πεδίο.
Τροπολογία στην προηγούμενη παράγραφο: τονίζεται ότι η ΕΕ λόγω του χαρακτήρα της ως υπερεθνική συμμαχία του κεφαλαίου δεν μεταρρυθμίζεται αλλά μόνο ανατρέπεται, στην προοπτική μιας νέας προοδευτικής και σοσιαλιστικής Ευρώπης. Για την ευρωζώνη τονίζεται ότι παραδοσιακές κεϋνσιανές πολιτικές δεν πρόκειται να αλλάξουν το αντιλαϊκό της πρόσημο, ενώ οι περαιτέρω ενοποιητικές διαδικασίες που προωθούνται ενισχύουν την αντιδραστική φύση της ένωσης. Τονίζεται επίσης ότι η ανατροπή της ΕΕ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες αλλά μέσα από την πρωτοβουλία κάποιας χώρας ή ομάδων χωρών, που θα συμπαρασύρει σε μια συνολική αλλαγή όλη την Ευρώπη.    
Συνδυάζοντας το εθνικό και πατριωτικό με το γνήσια λαϊκό στοιχείο και με δεδομένο ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν παλεύουμε για την εξασφάλιση της άμυνας και της ασφάλειας των κατοίκων και των πολιτών της χώρας μας.
Πολυδιάστατη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική στη βάση της εθνικής ανεξαρτησίας και της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως νέος φορέας:

Η αριστερά του 21ου αιώνα που συμπυκνώνει υπό τη σκοπιά του ξεπεράσματος του καπιταλισμού τα αιτήματα του λαού και συμβάλει στην πραγματοποίησή τους.
Ανοιχτός, δημοκρατικός, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και υπό διαμόρφωση. Πλουραλιστικός με ταξική όμως τοποθέτηση και φεμινιστικές και οικολογικές στοχεύσεις. Με ανοικτό πνεύμα σε κάθε θεωρητική συμβολή ενώ στηρίζεται στη μαρξική και ευρύτερα χειραφετητική σκέψη με στόχο την κατανόηση της κοινωνικο-ιστορικής κίνησης.  
Συμβάλει στην ενότητα και την κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς.
Συμμετέχει στην κοινωνική κίνηση, είναι ευαίσθητος στις κοινωνικές διεργασίες, ανοικτός σε πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται εκτός του, με διάθεση συμβολής σε κάθε διαδικασία λαϊκής συμμετοχής και κινητοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: