ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Αντίθετος στην κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών ο αν. υπ. Εσωτερικών Χ. Αθανασίου

Χαρ. Αθανασίου. Πόρτα στο μέλλον για περιορισμό της προσωπικής γνώμης των βουλευτών.


Άνοιξε πόρτα για  αλλαγής Συντάγματος στο μέλλον με περιορισμένο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση
Πρωτότυπες ήταν οι απόψεις που διατύπωσε ο αν. υπ. Εσωτερικών Χαρ. Αθανασίου. Έθεσε εν αμφιβόλω την ελευθερία έκφρασης των βουλευτών. Τουτέστιν την κατά συνείδηση ψήφο, που προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Είπε ότι τον προβληματισμό του για την ισχύουσα συνταγματική διάταξη βάσει της οποίας «οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση», έκφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, ανοίγοντας παράλληλα πόρτα στο μέλλον για αναθεώρηση Συντάγματος, στην οποία θα προβλεφθεί η επισήμανσή του, εάν πρόκειται περί προσωπικής άποψης.
Κατά τη συζήτηση στην Βουλή επί του προϋπολογισμού και «με αφορμή την απομάκρυνση πολλών συναδέλφων μας από τα κόμματά τους όταν ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο», είπε:

«Πρέπει να πω και πρέπει να το δούμε -το λέω ως προβληματισμό χωρίς καμία διάθεση να πάρω θέση αυτή τη στιγμή ή να μειώσω οποιονδήποτε- ότι η διάταξη του άρθρου 60 του Συντάγματος που λέει ότι οι βουλευτές έχουν απεριόριστη ελεύθερη γνώμη μέχρι που πάει; Είναι χωρίς όρια;». Και συμπλήρωσε: «Ποια είναι τα όρια που διαγράφει το Σύνταγμα και περιορίζει αυτό το δικαίωμα; Είναι τα όρια του άρθρου 29 του Συντάγματος των οργανωμένων κομμάτων».

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ελ. Ελλήνων που κατέκριναν την πρόταση και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την διευκρίνιση από τον Πρωθυπουργό, αν και ο Πρόεδρος της Βουλής εκείνη την ώρα, -προερχόμενος από τη ΝΔ- επανέλαβε ότι ήταν ατυχής έκφραση του Χ. Αθανασίου, ο οποίος ζητούσε επιμόνως να διορθώσει την… γκάφα του!
Όμως ο Χ. Αθανασίου συμπλήρωσε:
«Δεν είναι δυνατόν –είπε- ένα κόμμα να παίρνει στα όριά του, στην κοινοβουλευτική του ομάδα αποφάσεις και να ανατρέπονται από μεμονωμένα άτομα τη  στιγμή που είναι αποφάσεις καταστατικού με προγραμματισμό». Και πρόσθεσε: «Ούτε είναι σωστό αυτό που λέγεται "είμαι εκπρόσωπος του έθνους". Ναι, κύριε είσαι εκπρόσωπος και σε βγάζει ο λαός αλλά σε ένα πρόγραμμα που σε επιλέγει ως ικανότερο μεταξύ πολλών ικανών μόνο και μόνο για να εφαρμόσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα». Μάλιστα πρότεινε «αυτά τα θέματα να τα δούμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος γιατί δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνονται έτσι οι πλειοψηφίες των κομμάτων», όπως τόνισε.
Αξίζει να σημειωθούν πληροφορίες υφέρπουσες που φέρουν τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να ερωτοτροπούν με την ιδέα για θέσπισης της απλής αναλογικής, προκειμένου να αφαιρέσουν το μπόνους των 50 εδρών που καθιέρωσε η ΝΔ, προκειμένου να ανακόψουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να «σαρώνει» στις δημοσκοπήσεις. Εάν συμπληρώσει τους 180 ψήφους αυτό το Σ/Ν τότε η εφαρμογή του αρχίζει στην παρούσα Βουλή και οι εκλογές γίνονται με απλή αναλογική. Τούτο δεν σημαίνει ότι την επόμενη τετραετία, με τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί να αλλάξει.
Το σίγουρο είναι ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει αναστολές στα κόμματα τη αριστεράς, που θα κατηγορηθούν ότι δεν υποστήριξαν το πάγιο αίτημά τους. Εκτός και αν αντιδράσουν όπως στην περίπτωση Γ. Παπανδρέου, που ήθελε να βάλει δημοψήφισμα για την ΕΕ ή όχι και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές σε όποιο ερώτημα και αν έθετε περί Κοινότητας μέσα από το δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: