ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Βαξεβάνης, Αρβανίτης - Κατσίμη, Λ. Θωμά: Ρωγμές στην καταστολή της ενημέρωσης

Χωρίς λόγια.


Από ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ Α.
 (Πηγή: www.avgi.gr)

Σε ένα απίστευτο αλαλούμ έχει εξελιχθεί το σχέδιο χειραγώγησης της ενημέρωσης που έχει βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση εδώ και μήνες, προκειμένου να συνεχίσει να περνάει τα αντικοινωνικά μνημονιακά μέτρα. Εξάλλου θα ήταν αδύνατον να περάσουν χωρίς καταστολή, όχι μόνο των λαϊκών κινητοποιήσεων με αστυνομοκρατία, αλλά και της ίδιας της ενημέρωσης των πολιτών με εκφοβισμό, ακόμα και της έκφρασης γνώμης.
Τα περιστατικά λογοκρισίας, αυταρχισμού, ακόμα και διώξεων εναντίον δημοσιογράφων, από τον Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, τη Λαμπρινή Θωμά του Αθήνα 9,84 που τόλμησε να υπερασπιστεί την απεργία της ΕΣΗΕΑ και το κόψιμο των Αρβανίτη και Κατσίμη που μίλησαν για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις για τους 15 συλληφθέντες χωρίς να πάρουν την άδεια του κ. Δένδια, έρχονται να προστεθούν σε άλλα περιστατικά παρέμβασης σε απλούς μπλόγκερ, όπως ο "Παστίτσιος" και η σύλληψη του χρήστη facebook στην Κέρκυρα, και να επιβεβαιώσουν τον σχεδιασμό να μην αφήσουν να σηκωθεί κεφάλι, να καταστείλουν κάθε φωνή που δεν συντάσσεται με την πολιτική τους.
Το σχέδιο καταστολής της ενημέρωσης όμως δεν προχωράει τόσο ικανοποιητικά. Παρότι έχουν το πεπόνι και το μαχαίρι, το σύστημά τους παρουσιάζει ρωγμές: διώξεις ανατρέπονται από τα δικαστήρια, αρμόδιοι παράγοντες αρνούνται να "συνυπογράψουν" τις κινήσεις καταστολής, αρμόδια Δ.Σ. δηλώνουν αναρμόδια.

Το δικαστήριο αθώωσε τον Κ. Βαξεβάνη για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ, ονομάτων με καταθέσεις στην Ελβετία, αποδεχόμενο κατ' ουσίαν ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων και ότι η δημοσίευση άπτεται του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθεροτυπίας. Δέχθηκε ότι η δημοσιοποίηση της λίστας είναι "απόλυτο δικαίωμα του δημοσιογράφου που σέβεται και υπηρετεί τη δημόσια ενημέρωση", όπως είπε ο μάρτυρας υπεράσπισης Τζιμ Μπουμέλα, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων.

Το Δ.Σ. της ΕΡΤ "άδειασε" τον Αιμ. Λιάτσο την Παρασκευή στην απόφασή του να κόψει την εκπομπή των Αρβανίτη και Κατσίμη: αποφάσισε ότι είναι αναρμόδιο να αποφασίσει για την εκπομπή και επιφόρτισε τον Αιμ. Λιάτσο με το καθήκον να έρθει σε επαφή με τους δύο παρουσιαστές προκειμένου να δοθούν οι αμοιβαίες εξηγήσεις και να διερευνηθούν οι δυνατότητες να συνυπάρξουν στην ΕΡΤ.

Με ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της ΕΡΤ σημειώνει κατ' αρχήν ότι «δεν στερείται βάσεως η συζήτηση περί παραβιάσεως κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας εκ μέρους των παρουσιαστών της εκπομπής».
Συμπληρώνει όμως ότι:

«α) μόνο προσωρινώς απομακρύνθηκαν από την εν λόγω εκπομπή οι παρουσιαστές της και β) εάν τυχόν η απομάκρυνση των εν λόγω δημοσιογράφων προσελάμβανε μόνιμο χαρακτήρα, θα επρόκειτο για ένα μέτρο ακραίο, δυσανάλογα επαχθές και περιοριστικό της δημοσιογραφικής ελευθερίας και, ως τέτοιο, θα κινδύνευε να αδικήσει την εμπεδωμένη στο τηλεοπτικό κοινό εικόνα σοβαρότητας, αντικειμενικότητας και πολυφωνίας που γενικώς έχει και οφείλει να έχει η ΕΡΤ ως αξιόπιστη δημόσια τηλεόραση».

Την προηγουμένη ήδη ο πρόεδρος της ΕΡΤ Ν. Τέλης αποδέχθηκε ενώπιον της συνδικαλιστικής ηγεσίας των δημοσιογράφων που τον επισκέφθηκαν στο Ραδιομέγαρο ότι η απομάκρυνση των δύο ήταν λάθος και ότι η γνώμη του είναι ότι πρέπει να επανέλθουν.

Ανάλογη απόφαση έλαβε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, που άφησε ακάλυπτο τον Τάκη Καμπύλη. Το θέμα της απόλυσης της δημοσιογράφου Λαμπρινής Θωμά από τον διευθυντή του "Αθήνα 9,84" Τάκη Καμπύλη ετέθη κατά τη συνεδρίαση από την "Ανοιχτή Πόλη" και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο Γ. Καμίνης απάντησε ότι σέβεται την αυτοτέλεια του Αθήνα 9,84 και παρέπεμψε το θέμα στο Δ.Σ. ραδιοφωνικού σταθμού.
Η συνέχεια όμως έχει ενδιαφέρον. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα "ενάντια στα φαινόμενα λογοκρισίας και κάθε μορφής διώξεις δημοσιογράφων", το οποίο προτάθηκε από τον σύμβουλο της πλειοψηφίας Γ. Αναγνωστόπουλο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων «διαμαρτύρεται για τα αλλεπάλληλα φαινόμενα λογοκρισίας και τις κάθε μορφής διώξεις δημοσιογράφων οι οποίες πλήττουν την ελευθερία του επώνυμου δημόσιου λόγου και της σκέψης που είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνει το ψήφισμα "αδειάζοντας" τον Τ. Καμπύλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: