ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η επόμενη μέρα των αμερικανικών εκλογών

Χωρίς λόγια.


Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥ*
     (από www.avgi.gr)
Στο άρθρο μου μετά την εκλογή του Ομπάμα το 2008 είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η απογοήτευση των υποστηρικτών του Ομπάμα, παγκοσμίως, θα είναι εμφανής. Ελπίζω να είναι πρόσκαιρη. Η ελπίδα της αλλαγής πρέπει να έχει ανεκτικότητα!». Είχα τονίσει ότι «…τα χέρια του Ομπάμα είναι δεμένα!». Δυστυχώς, αποδείχτηκα προφητικός. Η απογοήτευση αυτή προϋπήρχε της προεκλογικής εκστρατείας του 2012 και στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας αλλά και στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, ο Ομπάμα κατάφερε να επανεκλεγεί μετατρέποντας την απογοήτευση στη μοναδική ελπίδα.
Η επανεκλογή του οφείλεται κυρίως στα χαρακτηριστικά του αντιπάλου του και τις πολιτικές που ευαγγελιζόταν, παρά στα ουσιαστικό αποτελέσματα της πολιτικής του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο αντίπαλος του Ομπάμα, αποκομμένος από την πραγματικότητα του μέσου Αμερικανού, λόγω της οικονομικής του κατάστασης, και Μορμόνος (η Χριστιανική Δεξιά -Christian Right- πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν θεωρεί τους Μορμόνους ως χριστιανούς· έτσι απείχαν από τις εκλογές), έδωσε μια άλλη οπτική στην προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα που τελικά αποδείχτηκε επιτυχής. Θα πρέπει να προσθέσουμε και τις γκάφες που έκανε ο Μιτ Ρόμνεϊ, χαρακτηρίζοντας τους ψηφοφόρους του αντιπάλου του τεμπέληδες, που ζουν μόνο από την κρατική βοήθεια!
Εν τω μεταξύ, ο Ομπάμα προέτρεπε τους Αμερικανούς να τον ψηφίσουν για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του, τώρα που αναδύονται τα πρώτα θετικά σημάδια της πολιτικής του. Η προεκλογική του εκστρατεία ήταν βασισμένη στο θετικό της ψήφισης του νομοσχεδίου για την παροχή δωρεάν κρατικής ασφάλισης υγείας στα χαμηλά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας, παροχή που βρίσκει τη σθεναρή αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων στα συνταγματικά δικαστήρια.
Οι ισπανόφωνοι Αμερικανοί ήταν και πάλι ένα σημαντικό μέρος της νίκης του. Στη νικητήρια ομιλία του επιβεβαίωσε ότι: «Γνωρίζουμε στις καρδιές μας ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το καλύτερο πρόκειται να έρθει». Πρέπει να τονίσουμε ότι ο Ομπάμα αντιμετωπίζει μια βαθιά διχασμένη κοινωνία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Παρόλα αυτά οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τον έλεγχο στη Γερουσία. Είναι σίγουρο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα τόσο εύκολα.
Τώρα που η νίκη του Ομπάμα είναι δεδομένη, ας εξετάσουμε τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Με την προϋπόθεση ότι το νομοσχέδιο της κρατικής υγειονομικής ασφάλισης γίνεται πραγματικότητα, πρέπει να αντιμετωπίσει την ύφεση που συνεχίζεται στην Αμερική, καθώς άνθρωποι συνεχίζουν να χάνουν τη δουλειά τους και τα σπίτια τους, καθώς η ανεργία αυξήθηκε, τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία, παρ' όλη την αποχώρηση από το Ιράκ, απαιτεί ακόμα σημαντικούς πόρους.
Οι Αμερικανοί απεχθάνονται την αύξηση των φόρων, και βέβαια η δυνατότητα αύξησης των φορολογικών συντελεστών σε μια περίοδο ύφεσης δεν είναι αποτελεσματική. Η προεκλογική υπόσχεση αύξησης της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων, αν υλοποιηθεί, θα οδηγήσει τον Ομπάμα σε μια μεγάλη αντιπαράθεση με του Ρεπουμπλικάνους που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπρόσωπων.
Επιταυτού πρέπει να προσθέσουμε τη σημαντική αύξηση του εξωτερικού δανεισμού και του εξωτερικού χρέους. Η δανειοδότηση από το εξωτερικό γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όταν το διογκωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα ήδη χρηματοδοτείται από το εξωτερικό.
Όσον αφορά τα παγκόσμια δρώμενα, ο Ομπάμα πρέπει να αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, τον λεγόμενο «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία», την Συρία που αλλάζει τις γεωπολιτικές συνθήκες στην Μέση Ανατολή και την επικείμενη επίθεση του Ισραήλ ενάντια στο Ιράν που είχε αναβληθεί λόγω των αμερικανικών εκλογών.
Ο Ομπάμα έχει ένα ατού αυτή τη φορά: δεν χρειάζεται να επανεκλέγει διότι δεν έχει δικαίωμα να επανεκλεγεί. Άρα είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τα ιδιωτικά συμφέροντα με σθένος με ουσιαστικό σκοπό να γράψει το όνομά του στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής ως ουσιαστικός μεταρρυθμιστής και ευεργέτης του έθνους. Δυστυχώς, εκεί φτάσαμε, η πολιτική να είναι έρμαιο όχι μόνο των συμφερόντων αλλά και προσωπικής προώθησης στην ιστορία των μεγάλων ευεργετών του έθνους!

*Ο Γ. Μαραγκός διδάσκει Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: