ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ένας κωφάλαλος Πατρινός στέλνει γράμμα στον Χίτλερ με φακελωμένη μία μούντζα

Στη φωτογραφία στιγμιότυπο εποχής λίγο πριν αναλάβει την εξουσία ο Χίτλερ. Το χέρι τεντωμένο το ύψος του ώμου. Αυτό σημαίνει, εσείς όλοι που σας χαιρετώ είστε κάτω  από εμένα. Κάτω από το ύψος μου!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ
Άβε Καίσαρ, χαίρε Καίσαρ. Γνωστή χαιρετούρα με υψωμένη τη δεξιά χείρα και τεντωμένη την παλάμη, από μελλοθάνατους στις ρωμαϊκές αρένες. Χαιρετισμός ελληνικός, προ αμνημονεύτων χρόνων, γεγονός που φαίνεται από τη ρήση του Σέλλεϊ «Καταραμένοι Έλληνες τίποτε δεν αφήσατε για τους άλλους».
Επειδή η αναφορά δεν είναι η ιστορία της προέλευσης αυτού  του χαιρετισμού και οι όσοι σήμερα θέλουν να πλέξουν ελληνικότητα γύρω από αυτόν τον θρύλο για να δικαιολογήσουν την αθλιότητα την οποία με περίσσιο θράσος επικαλύπτουν οι με τα σημάδια κουράς στις κεφαλές τους,  φορούντες τα μελανά χρώματα και κρατούντες τις σβάστικες μαιανδρικού σχήματος ή το Αγκίστρι του Λύκου, παλιό γερμανικό σύμβολο, δεν θα αναφερθούμε ειδικά σε αυτό, αν και μπορούμε εν περιλήψει να πούμε τα παρακάτω.
Ο αρχαιοελληνικός χαιρετισμός εκδηλώνονταν με τα ταμένη την χείρα, αλλά όχι πάνω από το ύψος του ώμου, όπως κατέληξε ο ναζιστικός. Αν δει δε κανείς φωτογραφίες αυτού του παράλογου ανθρωποειδούς που αιματοκύλησε την ανθρωπότητα στο όνομα της καθαρότητας της φυλής, θα προσέξει από το 1932 που ξεκίνησε με ορμή το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του  να τείνει την χείρα ψηλά και με την πάροδο των χρόνων και την δυσμενή εξέλιξη των γεγονότων να κατέρχεται σταδιακά, έως τις τελευταίες ημέρες του, που έζησε στα υπόγεια της Καγκελαρίας, μέχρι που αυτοκτόνησε με την ερωμένη του Εύα Μπράουν, λίγο μετά αφότου την παντρεύτηκε, να χαιρετά με το χέρι σχεδόν καβουριασμένο και λίγο πιο κάτω από το ύψος της καρδιάς! Μέχρι και λίγο δε, προ της ενάρξεως του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λοιπόν, ο χαιρετισμός γίνονταν με τεταμένη τη δεξιά χείρα στην προέκταση του δεξιού ώμου.
Μεγάλος ο πρόλογος και λίγο ακόμη θα έφευγα από το θέμα, που είναι ένας κωφάλαλος χαιρετά ένας απόλυτα τρελό ναζί.

 Μου το διηγήθηκε ο Αντ. Πριονάς, που έφηβος κατά την Κατοχή στην Πάτρα, το έζησε.  Ο Νίκος Νικολόπουλος   (σ.σ.: ουδεμία σχέση ο σημερινός βουλευτής) ένας γνωστός Πατρινός έφηβος της εποχής, ελαφρά κωφάλαλος, δραστήριος όμως και πανταχού παρών, αποφάσισε να στείλει γράμμα στον Χίτλερ. Και του έγγραψε αυτό το γράμμα, στο οποίο περιλαμβάνονταν λόγια επαινετικά. Έβαλε και διεύθυνση της Καγκελαρίας στο Βερολίνο, με παραλήπτη «Αρχικαγκελάριον Γ΄ Ράιχ», λες και υπήρχε κι άλλος Καγκελάριος. Τόσο του έκοβε!
Και αφού του έγραφε όσα επαινετικά του έρχονταν στο νου, κατέληγε:
«Σας χαιρετώ με τεντωμένην την δεξιάν και με ανοικτήν την παλάμην, εξοχώτατε κύριε Χίτλερ».
Που σημαίνει, μεταφραζόμενο στα ελληνικά με τις δικές μας συνήθειες: «Πάρτα εξοχώτατε τα παράσημα να μη στα χρωστάω» δηλαδή τη μούτζα την τριφασική!
Κι ενώ εμείς περιμέναμε αποκεφαλισμό του φίλου και συνομήλικού μας Νίκου Νικολόπουλου, λέει ο Αντ. Πριονάς, αυτός έλαβε ένα ευχαριστήριο γράμμα από την Καγκελαρία, το οποίο μας το έδειξε κι απορήσαμε, πρώτον γιατί δεν καταλαβαίναμε τι έλεγε, αφού ήταν στα γερμανικά γραμμένο και δεύτερο γιατί αντί για αποκεφαλισμό είδαμε γράμμα που όπως και να είχε το ζήτημα, δεν ήταν για κακό!   
Τελικά όταν αργότερα το διάβασε κάποιος που ήξερε λίγα γερμανικά, απορήσαμε. Μα είναι δυνατόν να μην κατάλαβαν τι τους έγραφε ο Νίκος; Κι όμως ο φίλος μας ήταν εδώ και το κεφάλι του στη θέση του! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: