ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Δεύτερη θητεία Ομπάμα: Στον αστερισμό των αναγκαστικών συμβιβασμών

Κολοράντο 2012.


Οι εκλογές της 6ης Νοεμβρίου δεν άλλαξαν τίποτε στον συσχετισμό δυνάμεων στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η Γερουσία παρέμεινε στα χέρια των Δημοκρατικών, η Βουλή των Αντιπροσώπων στα χέρια των Ρεπουμπλικανών. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα είναι και πάλι υποχρεωμένος να κάνει συμβιβασμούς με τους αντιπάλους του, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπλοκάρουν τους νόμους που δεν τους αρέσουν.
Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής παραμένει ο Τζον Μπένερ, που κέρδισε και πάλι την έδρα του. Ο 62χρονος Ρεπουμπλικανός είχε διαδεχτεί στην προεδρία τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, όταν στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010 οι συντηρητικοί σάρωσαν.
Επικεφαλής της Γερουσίας παραμένει ο Δημοκρατικός Χάρι Ριντ, ο οποίος και δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι «τώρα που πέρασαν οι εκλογές, ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε και να βρούμε λύσεις».
Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος, ο ισχυρότερος πολιτικός του κόσμου, να έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες και εξουσίες, ωστόσο δεν έχει το δικαίωμα να φέρνει νομοσχέδια στη Βουλή. Αυτό το κάνουν οι κομματικοί "φίλοι" του και δική του δουλειά είναι να βρίσκει κάθε φορά πλειοψηφίες. Η πρώτη πλειοψηφία για την οποία πρέπει να παλέψει -και δη πριν το τέλος της πρώτης θητείας του, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς- έχει να κάνει με τα δημόσια οικονομικά. Εάν δεν βρεθεί συμβιβασμός, από το 2013 θα εφαρμοστούν αυτόματα περικοπές δαπανών σε ύψος δισεκατομμυρίων, που θα απειλήσουν την εύθραυστη ανάπτυξη.

Συμβολικές νίκες

Οι κάλπες της Τρίτης έβγαλαν και μερικές συμβολικές νίκες. Την έδρα της Γερουσίας στη Μασαχουσέτη, αυτή που κέρδιζε μέχρι τον θάνατό του ο Τεντ Κένεντι, και στη συνέχεια την πήραν οι Ρεπουμπλικανοί, προχθές την κέρδισε η Δημοκρατική καθηγήτρια του Χάρβαρντ Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να νικήσουν και τους δύο πιο ακραίους πολέμιους της άμβλωσης, στην Ιντιάνα και το Μιζούρι. Ο ένας εκ των δύο ηττημένων ήταν αυτός που είχε πει το αμίμητο, ότι στον αληθινό βιασμό η μήτρα της γυναίκας ως δια μαγείας δεν συλλαμβάνει. Άρα τα θύματα βιασμού που συνέλαβαν, αφενός δεν ήταν θύματα -τα... ήθελαν;-, αφετέρου πρέπει να τους απαγορευτεί η έκτρωση.
Επιπλέον, για πρώτη φορά εξελέγη στη Γερουσία μια γυναίκα που δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλη, η Δημοκρατική Τάμι Μπάλντουιν από το Γουινσκόνσιν. Τέλος, επίσης για πρώτη φορά, οι ψηφοφόροι του Νιου Χάμσαϊρ εξέλεξαν μόνο γυναίκες, για τη Γερουσία, τη Βουλή, αλλά και την τοπική κυβέρνηση. Η λέξη, κυβερνήτρια, πρέπει να μπει στο λεξιλόγιό τους.

Ιστορικές αποφάσεις για τον γάμο των ομοφυλοφίλων

Μετά το ξημέρωμα της Τετάρτης, οι Ρεπουμπλικανοί γλείφουν τις πληγές τους. Όχι μόνο για την απώλεια του Λευκού Οίκου, αλλά και για τις ήττες της κοσμοθεωρίας τους σε μια σειρά από τα 170 δημοψηφίσματα που έγιναν παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές σε σχεδόν 30 Πολιτείες. Στις σημαντικότερες αποφάσεις -και γι’ αυτό στις πιο βαριές «ηθικές» ήττες για τους συντηρητικούς- συγκαταλέγονται τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στο Μέιν και το Μέρυλαντ για την κρατική αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Είναι η πρώτη φορά που ο γάμος των ομοφυλοφίλων νομιμοποιείται στις αμερικανικές κάλπες, ενώ κάθε φορά στο παρελθόν που γινόταν δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα, η απόφαση των ψηφοφόρων ήταν αρνητική. Να σημειωθεί ότι στις Πολιτείες που επιτρέπεται ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου -στο Κονέκτικατ, την Αϊόβα, τη Μασαχουσέτη, το Νιου Χάμσαϊρ, τη Νέα Υόρκη, το Βερμόντ, αλλά και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον- τη σχετική απόφαση την πήραν τα δικαστήρια.
Όσο για την τρίτη Πολιτεία που ψήφιζαν για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, την Ουάσιγκτον στη δυτική ακτή, μάλλον η λαϊκή ετυμηγορία ήταν αρνητική, αλλά ακόμη δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα, καθώς δεν έχει καταμετρηθεί η επιστολική ψήφος.
Ο επανεκλεγείς Ομπάμα μπορεί να είναι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα αυτών των δημοψηφισμάτων, καθώς τον Μάιο είχε εκφραστεί υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων και είχε υποσχεθεί στις ομάδες πολιτών που πήραν την πρωτοβουλία για τα δημοψηφίσματα την υποστήριξή του.

«Legalize it!»

Ένα άλλο ζήτημα που πολώνει την αμερικανική κοινωνία είναι η αποποινικοποίηση της μαριχουάνας. Στις Πολιτείες του Κολοράντο και της Ουάσιγκτον οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της νομιμοποίησης όχι μόνο για ιατρική αλλά και για προσωπική χρήση, ενώ στο Όρεγκον ψήφισαν κατά. «Οι ψηφοφόροι μίλησαν και σεβόμαστε την επιθυμία τους», δήλωσε ο κυβερνήτης του Κολοράντο, πλην όμως το αποτέλεσμα έρχεται σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, βάσει της οποίας η μαριχουάνα είναι απαγορευμένο ναρκωτικό - και επιτρέπεται υπό όρους μόνο η ιατρική της χρήση.

Ουαί τοις ηττημένοις...

Πάντως, ενώ οι αποφάσεις για τον γάμο των ομοφυλοφίλων και την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας ανέδειξαν μια φιλελεύθερη πλειοψηφία στην αμερικανική κοινωνία, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που περίμεναν με αγωνία στα κελιά τους οι 700 και πλέον θανατοποινίτες στην Πολιτεία της Καλιφόρνια ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, το 54% των ψηφισάντων τάχθηκε κατά της κατάργησης της θανατικής ποινής και της αντικατάστασής της με ισόβια, χωρίς περιθώριο αμνήστευσης. Οπότε μόνο σε 17 από τις Πολιτείες της Αμερικής δεν υπάρχει θανατική ποινή στον 21ο αιώνα.
Μεγάλη νίκη πέτυχε η συντηρητική Αμερική στην Πολιτεία της Φλόριντα, στο δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις. Οι ψηφοφόροι αποφάνθηκαν ότι το κράτος δεν θα πρέπει να επιδοτεί τις ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν το κόστος των αμβλώσεων. Όπερ σημαίνει ότι σχεδόν καμία ασφαλιστική εταιρεία στο μέλλον δεν θα το κάνει, αφού έτσι θα τιμωρείται με κόψιμο της επιδότησης. Άρα οι γυναίκες της Φλόριντα που παίρνουν την ενίοτε δραματική απόφαση να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους είτε θα πρέπει να έχουν λεφτά για να πληρώσουν έναν κανονικό γιατρό είτε να τρέχουν σε κομπογιαννίτες.
Τέλος, το αίτημα να αναγράφεται σαφώς στις συσκευασίες τροφίμων το αν αυτά είναι γενετικά τροποποιημένα δεν πέρασε. Το λόμπι της χημικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας τροφίμων αποδείχθηκε ισχυρότερο από τους ακτιβιστές που έθεσαν το ζήτημα σε δημοψήφισμα.

(Από www.avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: