ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Διεθνής "ανακούφιση" για τη νίκη του Ομπάμα

Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ηγετών.


Την ελπίδα ότι η επανεκλογή Ομπάμα θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ εξέφρασε ο Βλ. Πούτιν
Θετικές διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε ως επί το πλείστον η επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, ενώ ιδιαίτερα θερμά ήταν τα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών που υποδέχτηκαν την εξέλιξη με εμφανή ανακούφιση.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε "πολύ χαρούμενος" για τη νέα τετραετία που εξασφάλισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι "στη διάρκεια της δεύτερης θητείας τους, οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν την τάση να ανακαλύπτουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και έχουμε ανάγκη, ΗΠΑ και Ευρώπη, να βρισκόμαστε κοντά και να συνεργαζόμαστε στενά".
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συνεχάρη τον Ομπάμα χαιρετίζοντας τη "ξεκάθαρη επιλογή" των Αμερικανών για μια "ανοιχτή και αλληλέγγυα Αμερική, δεσμευμένη πλήρως στη διεθνή σκηνή και με πλήρη συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας: όπως η ειρήνη, η οικονομία, το περιβάλλον".
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπενθύμισε και αυτή την καλή συνεργασία που είχε με τον πρόεδρο Ομπάμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και με αφορμή τα συγχαρητήρια τον προσκάλεσε στο Βερολίνο. "Προσβλέπω στη συνεργασία μας ώστε οι χώρες μας να διευθετήσουν μείζονες προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία, που αντιμετωπίζουν ως φίλες και συμμαχικές χώρες", τόνισε.
Για "ένα ενθαρρυντικό σημάδι για το μέλλον των ΗΠΑ αλλά και όλου του κόσμου", έκανε λόγο ο Βέλγος πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο. Σημείωσε ότι "οι Αμερικανοί ψήφισαν για μια Αμερική περισσότερο δίκαιη και ανεκτική" και χαιρέτισε "τις προοδευτικές ιδέες και τις επιλογές της διεθνούς πολιτικής του Ομπάμα, που προωθούν μια πολύπλευρη προσέγγιση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό".
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Μπάρακ Ομπάμα χαιρετίζοντας την επανεκλογή του και εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση "δέχτηκε πολύ θετικά την είδηση της εκλογικής νίκης του Ομπάμα", ενώ ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε "ευτυχής που ο πρόεδρος μιας μεγάλης, σημαντικής χώρας δεν είναι ένας άνθρωπος που θεωρεί τη Ρωσία υπ' αριθμόν ένα εχθρό".
Εκτός Ευρώπης οι αντιδράσεις ήταν περισσότερο μοιρασμένες. Στο Πακιστάν, όπου ο Ομπάμα θεωρείται ο πρόεδρος που μετέφερε εκει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι συνεχάρη τον Αμερικανό πρόεδρο για την επανεκλογή του και ευχήθηκε οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια ευχή εξέφρασε και ο ομόλογός του Χαμίντ Καρζάι στο γειτονικό Αφγανιστάν, ενώ οι αντάρτες Ταλιμπάν κάλεσαν τον Ομπάμα να επωφεληθεί από την επανεκλογή του για να παραδεχθεί την ήττα του στο Αφγανιστάν και να αποσύρει αμέσως το σύνολο των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.
Στο δικό του συγχαρητήριο μήνυμα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι "η στρατηγική συμμαχία ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι πιο ισχυρή από ποτέ", ενώ στη Ραμάλα η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι ελπίζει να δει να τερματίζεται η σύγκρουση Ισραηλινών-Παλαιστινίων στη δεύτερη θητεία του προέδρου Ομπάμα.
Στο Κάιρο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, απέστειλε τα συγχαρητήριά του στον Αμερικανό ομόλογό του, τονίζοντας ότι επιθυμεί την ενίσχυση της φιλίας μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ. "Ελπίζω στην ενίσχυση των σχέσεων φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας προκειμένου να υπηρετήσουμε τους κοινούς μας στόχους, που είναι η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ειρήνη", επισημαίνει ο Μόρσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: