ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Κειμήλια της Ιστορίας μας αναζητούν χώρο για την έκθεσή τους

Ο Γιάν. Λύρας μπροστά σε τμήμα της συλλογή του.






Ένα μικρός θησαυρός ασφυκτιά σε λίγα τετραγωνικά του Πατρινού συλλέκτη Γιάννη Λύρα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Δ. ΜΟΣΧΟΥ
Ένα μικρός θησαυρός της ελληνικής Ιστορίας, φυλάσσεται στις προθήκες έγκριτου συμπολίτη μας κι αναζητεί χώρο για έκθεσή του στα μάτια του φιλίστορος κοινού της Πάτρας.
Ο Γιάννης Λύρας, φερετροποιός στο επάγγελμα, αλλά φανατικός συλλέκτης, που φροντίζει με αγάπη και προσωπικό κόστος για να διατηρηθούν απομεινάρια της Ιστορίας μας, είναι ο κάτοχός του. Αλλά αυτό όχι για πάντα, όπως εξομολογείται.

Αγκράφα με τη σβάστικα.


Πόθος του είναι σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων να συμβάλει στη δημιουργία ενός μουσείου, που θα αποτελέσει κόσμημα για την πόλη των Πατρών.

Ένα μουσείο που θα περιλαμβάνει την νεώτερη Ιστορία της πόλης και που θα περιλαμβάνει κειμήλια από τον αγώνα της απελευθέρωσης απ’ την οθωμανική σκλαβιά, έως τους χρόνους της συγκρότησης του ελληνικού κράτους.
Όπλα του αγώνα, καριοφίλια, κουμπούρες, σελάχια των αγωνιστών, ταμπακιέρες ασημένιες, συνοδευτικά πολεμικά είδη, τσίτσες, παγούρια, σκεύη ορειχάλκινα δείγματα του λαϊκού πολιτισμού μας κ.ά.π. κοσμούν την αξιοθαύμαστη  συλλογή  του Γιάννη Λύρα, που πασχίζει για περισσότερο από μισό αιώνα να τα περιμαζέψει και πλέον η στενότητα του χώρου που τα φυλάσσει «θάβει» την ενδεδειγμένη ανάδειξή τους, που θα μπορούσε να γίνει μόνον εάν την αναλάμβανε επιστημονικό προσωπικό και την ταξινομούσε σε κατάλληλο χώρο.
 

Αδιάβροχος  αναπτήρας.

Εκτός των παραπάνω το ενδιαφέρον του συλλέκτη, ξεκινά από την ελληνική αρχαιότητα, συνεχίζεται στο Βυζάντιο και επεκτείνεται στα χρόνια του αντιφασιστικού αγώνα με συλλογή ντοκουμέντων  από τον πολεμικό χώρο. 

Όπως αντικείμενα ανδρών του Γ΄ Ράιχ, που άφησαν τα κόκαλά τους στη χώρα μας, μαζί με προσωπικά αντικείμενά τους, όπως ένα παράσημο γερμανικού θυρεού, μία αγκράφα από τη ζωστήρα στρατιώτη με ανάγλυφη σβάστικα, ένας υπερμεγεθής σουγιάς με ανάγλυφη παράσταση, που ποιος ξέρει πόσες φορές θα έχει χρησιμοποιηθεί και για ποιον σκοπό, εκτίθενται στις προθήκες του Γιάννη Λύρα, μαζί με αδιάβροχο ορειχάλκινο αναπτήρα. 
Σουγιάς με σβάστικα στη λαβή.

 Κράνη του ελληνικού, βρετανικού και γερμανικού στρατού σε μεταφέρουν νοερά στα πεδία των φονικών μαχών που εδόθησαν για την απόκρουση του ναζιστικού θηρίου που τότε είχε μόλις δύο δεκαετίες παρουσίας στον ευρωπαϊκό χώρο κι εντούτοις είχε καταφέρει να αιματοκυλήσει την ανθρωπότητα και να την οδηγήσει σε ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ο ίδιος λέει πως παραμένει το ενδιαφέρον του και σήμερα, παρόλο που ακόμη δεν έλαβε απάντηση από το δήμο Πατρέων, στην επιστολή του όπου ενημέρωνε, τον προηγούμενο Δήμαρχο: «Προτίθεμαι να τη διαθέσω στο Δήμο της Πάτρας». «Κρίνεται αναγκαία η λεπτομερής καταγραφή των αντικειμένων από αρμόδια επιτροπή που θα ορίσετε».

Ναζιστικός θυρεός με τη σβάστικα στο κέντρο του κάτω μέρους.
Νόμισμα Αθηνών του του 3ου  π.Χ. αιώνο;.


Ταμπακιέρα αγωνιστή του 21 με τα σημάδια από τα βόλια.
Μολύβδινες βολίδες για τα όπλα του 1821.
Καρφίτσες του εμφυλίου και πιο πριν.

Αναμνηστικό μετάλλιο.
Κειμήλιο του Μεγάλου Αγώνα.
Ορειχάλκινος σταυρός εποχής.
Στρατιωτικό μετάλλιο του Εμφυλίου.
Ορειχάλκινο στρατιωτικό μετάλλιο με τον Αγ. Γεώργιο.
Στρατιωτικό μετάλλιο με παράσταση Αγ. Δημητρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: