ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

H κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, ενώ οι εταίροι της δολιχοδρομούν

"Στριμόκωλα" τα πολιτικά πράγματα για την κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά.


Σκληρό μήνυμα προς τους βουλευτές του απευθύνει ο Αντ. Σαμαράς - Αγωνία στο Μαξίμου για διαρροές βουλευτών από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - Ελπίδα οι 151 ψήφοι

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ(*)
 Αντιμέτωπος ακόμη και με την πτώση της κυβέρνησής του έρχεται ο Αντ. Σαμαράς, ενόψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης επί των... τεσσάρων Μνημονίων που θα έρθουν αύριο (σήμερα) στη Βουλή ως ένα άρθρο. Ο πρωθυπουργός απευθύνει μήνυμα σκληρής πειθαρχίας στους βουλευτές του με τον εκβιασμό του “χάους” και της “ακυβερνησίας”, την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία κινείται στην κόψη του ξυραφιού, εξαιτίας των διαλυτικών καταστάσεων στο ΠΑΣΟΚ και του “παρών”, στο οποίο εμμένει η ΔΗΜ.ΑΡ.


Από τη “ναπολεόντεια” εξαγγελία του Αντ. Σαμαρά ότι “η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε” έως σήμερα, έχουν περάσει μόλις πέντε ημέρες. Αυτό, όμως, το πενθήμερο ήταν αρκετό προκειμένου να μπουν σε τροχιά ρήξης οι σχέσεις του με τη ΔΗΜ.ΑΡ., να αλλάξουν άρδην οι ενδοκυβερνητικοί συσχετισμοί, να τεθεί σε τροχιά αποσύνθεσης το ΠΑΣΟΚ και να περιοριστεί η πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή στους 158 βουλευτές -στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει ούτε μία διαρροή.

Το σοκ των “148

Έως την περασμένη Τετάρτη, εξάλλου, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το “παρών” της ΔΗΜ.ΑΡ., συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, έθεταν τον πήχη υπερψήφισης των μέτρων στους 160 βουλευτές. Και μετά ήρθε η ψηφοφορία επί των αποκρατικοποιήσεων, που άφησε την κυβερνητική πλειοψηφία διαλυμένη, με το νομοσχέδιο να περνά με μόλις 148 ψήφους και την τροπολογία του ΕΟΠΥΥ να καταψηφίζεται πανηγυρικά. Στο Μαξίμου έπαθαν σοκ και πλέον μετρούν μία προς μία τις δυνητικές “απώλειες” στην ψηφοφορία επί των μέτρων έχοντας ρίξει τον πήχη στα... απολύτως απαραίτητα: στους 151 βουλευτές.

Οι “επίφοβοι” για καταψήφιση

Χωρίς να είναι καθόλου δεδομένο ότι η “γαλάζια” κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα έχει “διαρροές”, ο Αντ. Σαμαράς και το επιτελείο του τελούν σε αγωνία και έχουν το βλέμμα στραμμένο στο ΠΑΣΟΚ.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εξαίρουν την “τόλμη” και τη “στάση ευθύνης” του Ευ. Βενιζέλου και πιστώνουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι διακινδυνεύει τα πάντα, προκειμένου να περάσουν τα μέτρα. Ωστόσο, στο Μαξίμου δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι τελικά ο Ευ. Βενιζέλος θα καταφέρει να ελέγξει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, η οποία φυλλορροεί.
Οι "33" του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη γίνει 31, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μ. Κασσή και τη ρητή δήλωση του Θ. Παραστατίδη ότι δεν ψηφίζει τα μέτρα. Άρα, στο σύνολό τους, οι θεωρητικά “σίγουροι” βουλευτές για την υπερψήφιση των μέτρων - σοκ αθροίζονται σε μόλις 158. Ωστόσο, στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τετάρτη, τουλάχιστον 4 βουλευτές (Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Μπόλαρης, Γ. Κουτσούκος, Θ. Τζάκρη), ενώ εξαιρετικά προβληματισμένοι -και ως εκ τούτου “επίφοβοι” δηλώνουν οι Γ. Δριβελέγκας και Β. Κεγκέρογλου.
Σαν να μην έφταναν αυτά, έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, δεν ήταν σαφές αν θα παρευρεθεί στην κρίσιμη ψηφοφορία ο Γ. Παπανδρέου, αφού ζήτησε άδεια απουσίας στο εξωτερικό για τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις του στο Χάρβαρντ.
Με δεδομένο ότι τυχόν επιστολική ψήφος του δεν θα καταμετρηθεί (αφού δεν λείπει για αποστολή της Βουλής), αν ο πρώην πρωθυπουργός απουσιάζει, η “οροφή” για την ψήφιση των μέτρων είναι οι 157 βουλευτές. Πάντως, από το περιβάλλον του, σε σχετική ερώτησης της "Αυγής" της Κυριακής, έλεγαν ότι γίνεται προσπάθεια για να επιστρέψει στην κρίσιμη ψηφοφορία, διότι θέλει να ψηφίσει.

Σκληρός εκβιασμός

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου είναι έκδηλη, αφού ο κίνδυνος κοινοβουλευτικού “ατυχήματος” είναι μεγάλος. Λόγω και της ρευστότητας στο ΠΑΣΟΚ ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί ως όρο εκ των ων ουκ άνευ να ψηφίσουν τα μέτρα και οι 127 βουλευτές της Ν.Δ.
Για τον λόγο αυτόν, στη σημερινή συνεδρίαση της “γαλάζιας” Κ.Ο., ο πρωθυπουργός αναμενόταν να θέσει σκληρά εκβιαστικά διλήμματα στους βουλευτές της Ν.Δ. Ο Αντ. Σαμαράς, εκτός της κομματικής πειθαρχίας, θα “απειλήσει” τους βουλευτές του με “ακυβερνησία”, “χάος” και -εμμέσως πλην σαφώς- εκλογές, αν τα μέτρα δεν περάσουν.
Συν τοις άλλοις ο πρωθυπουργός αναμενόταν να εξάρει και δημοσίως τη στάση του Ευ. Βενιζέλου, προκειμένου να δώσει “φιλί ζωής” στον -πανταχόθεν αμφισβητούμενο- πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
(*) Από την www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: