ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Έφυγε από τη ζωή η ΕΠΟΝίτισσα και πρώτη Πρόεδρος του σωματείου της ΜΙΣΚΟ Ανδριάνα Ανδρέου Πεταλά

H αείμνηστη αγωνίστρια Ανδριάνα Πεταλά


Μικρό κοριτσάκι, στα χρόνια της κατοχής έζησε τη θηριωδία των Γερμανών ναζί κατακτητών

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ

Η πρώτη Πρόεδρος του Σωματείου της ΜΙΣΚΟ, Ανδριάνα Ανδρέου Πεταλά έφυγε σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στην Πάτρα, από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών. Η εξόδιος ακολουθία της θα γίνει αύριο Παρασκευή 11 Οκτώβρη στις 4.30 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Αγυιά.




Η Ανδριάνα Πεταλά, το γένος Λεωνίδα Γριπιώτη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το Δεκέμβριο του 1928 από γονείς Κωνσταντινοπολίτες και ήταν το μικρότερο παιδί από τα τέσσερα της οικογενείας.



Μικρό κοριτσάκι, στα χρόνια της κατοχής έζησε τη θηριωδία των Γερμανών ναζί κατακτητών: Μπροστά στα έντρομα μάτια της έσπασαν το αδύνατο χεράκι ενός συνομήλικου της αγοριού που τόλμησε να αρπάξει μερικές χονδροκομμένες φλούδες πατάτας!



Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και μετέφερε, συνήθως, μηνύματα μεταξύ των ΕΑΜιτών Αντιστασιακών στο Μεσολόγγι.



Το 1952 παντρεύτηκε τον Ανδρέα Πεταλά και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Πάτρα.



Εργάτρια από το 1964 στη ΜΙΣΚΟ έδινε τον αγώνα της επιβίωσης της οικογένειας της, παρακολουθώντας σιωπηλή αλλά οργισμένη τα πολιτικά γεγονότα της εποχής.



Τα ταραχώδη, για το συνδικαλιστικό κίνημα χρόνια 1979-1981 η εργατική της συνείδηση, η αριστερή ιδεολογία της και το ανήσυχο πνεύμα της δεν της επέτρεψαν να μείνει άλλο σιωπηλή.



Πρωτοστατεί στον αγώνα των εργατών της ΜΙΣΚΟ για το σπάσιμο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, την απαλλαγή από τους εργατοπατέρες της εποχής και το στήσιμο ενός Σωματείου που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων.



Τον Μάρτιο του 1981 εκλέγεται με συντριπτική πλειοψηφία Πρόεδρος του Σωματείου και αφιερώνει όλο τον εκτός εργασίας χρόνο της για την επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων της.



Η εργοδοσία της ΜΙΣΚΟ, αρνούμενη να αποδεχθεί την νέα κατάσταση σε συνδικαλιστικό επίπεδο, αντιδρά βίαια. Απειλές, νουθεσίες προσπάθειες τρομοκράτησης δεν πτοούν την Πρόεδρο του νεοσύστατου Σωματείου. Τότε έρχεται, για εκδικητικούς λόγους, η απόλυση της θυγατέρας της και νεαρής υπαλλήλου της ΜΙΣΚΟ Ντίνας Πεταλά.



Το Σωματείο απαντάει αμέσως  με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και η πρώτη απεργία στο εργοστάσιο της ΜΙΣΚΟ είναι γεγονός!



Κατάπληκτη και αιφνιδιασμένη η εργοδοσία της ΜΙΣΚΟ παρακολουθεί τους εργάτες και τις εργάτριες να εγκαταλείπουν τις μηχανές, μπρος στα μάτια της, και να συμμετέχουν σύσσωμοι στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του εργοστασίου.

Υποχρεώνεται, μπροστά στην καθολική και αναπάντεχη αντίδραση των εργαζομένων, να επαναπροσλάβει την νεαρή υπάλληλο, 2 ώρες μετά την έναρξη της απεργίας!



Πολύτιμοι συμπαραστάτες σε αυτόν τον πρώτο αγώνα του Σωματείου της ΜΙΣΚΟ τα μέλη της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας Οδυσσέας Καλογεράτος και οι αείμνηστοι Σπύρος Κουτσουβέλης, Νίκος Σκαρτσιάρης και Θανάσης Λουλέλης, που συντέλεσαν αποφασιστικά συμμετέχοντας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σωματείου και Εταιρείας στην πρώτη νίκη των εργαζομένων. Ένας αέρας αγωνιστικής διάθεσης και πίστης σε αυτήν πνέει, πλέον, σε όλο το εργοστάσιο!



Το νεοσύστατο Σωματείο, έκτοτε, με την καθοδήγηση  και την επίμονη προσπάθεια της προέδρου του, προχωράει αργά αλλά σταθερά.



Υπογράφεται η πρώτη Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο με σημαντικές αυξήσεις, με πρόβλεψη για 20λεπτο διάλειμμα και καταβολή κολατσιού, με καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος στις εργάτριες της παραγωγής και στις καθαρίστριες.



Τον Οκτώβριο του 1985 η Πρόεδρος Ανδριάνα Πεταλά απολύεται παράνομα σε μια προσπάθεια της Εταιρείας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους  εκ νέου και να ανακόψει την αγωνιστική ανοδική πορεία του Σωματείου.



Η Πρόεδρος δεν κάνει δεύτερη σκέψη. Δεν θέλει να μπουν σε νέα δοκιμασία οι συνάδελφοι της που αισθάνονται ξαφνικά απροστάτευτοι ακόμα και από την τότε ισχύουσα εργατική νομοθεσία.



Αποφασίζει να κάνει απεργία πείνας μπροστά στην πύλη του εργοστασίου. Την απόφαση της ακολουθούν όλα τα μέλη του προεδρείου (Πεταλά Ντίνα αντιπρόεδρος, Γεωργακόπουλος Κώστας Γεν.Γραμματέας, Βασκαντήρας Δημήτρης Ταμίας).



Οκτώ ημέρες διαρκεί η απεργία πείνας που συνοδεύεται από μαχητικές πορείες στους δρόμους της Πάτρας, από συμπαράσταση Εργατικών Σωματείων και φορέων της πόλης πρωτοστατούντος του Δημάρχου Θεόδωρου Άννινου και του Δημοτικού Συμβουλίου με τον πρόρδρο Κώστα Ταβαντζή, και λήγει νικηφόρα με ακύρωση της απόλυσης της Προέδρου με δικαστική απόφαση.



Ένα χρόνο μετά, η Ανδριάνα Πεταλά συνταξιοδοτείται και αποχωρεί από την ενεργό συνδικαλιστική δράση. Παραμένει όμως σταθερά δίπλα σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων  στη ΜΙΣΚΟ μα και σε όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες της πόλης μας.


Μέχρι το τέλος της ζωής της μάχεται για τα δίκαια του λαού μας και των εργαζομένων, για την ενότητα της Αριστεράς που θα φέρει τη νίκη, οραματίζεται μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: