ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

"Ως σύγχρονος Προμηθέας"‏ 24έως 30 Απριλίου στη Χίο




- Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ως Σύγχρονος Προμηθέας» με πορτρέτα                  του Τσε Γκεβάρα
-Κινηματογραφική προβολή της τριλογίας της Αλίντας Δημητρίου με θέμα
τις γυναίκες στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη δικτατορία
          -Έκθεση έργων μαθητών για την Εργατική Πρωτομαγιά
                                            
                                             Πότε: 24-30 Απριλίου 2014
Πού: Πολιτιστικός Χώρος Αμάντου 26, Χίος
                                                 Είσοδος Ελεύθερη


Με αφορμή τα 73 χρόνια από την Γερμανική εισβολή στην Αθήνα (27 Απριλίου 1941 – Κυριακή του Θωμά!), τα 47 χρόνια από το πραξικόπημα της Χούντας των συνταγματαρχών (21 Απριλίου 1967) και τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, ο πολιτιστικός χώρος της Αμάντου 26 παρουσιάζει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων αφιερωμένο στον αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σαν σχόλιο σε μια εποχή ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης, στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
  Από τις 24 έως και τις 30 Απριλίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό Independent www.independent.gr (με έδρα την Πάτρα), τη Φωτογραφική Λέσχη Χίου και την Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη παρουσιάζουν την έκθεση «Ως Σύγχρονος Προμηθέας» που αποτελείται από 40 φωτογραφίες – πορτρέτα που αφορούν τη θρυλική μορφή του Τσε Γκεβάρα και τη ζωή του στην Κούβα από το 1960 έως το 1964.
Οι φωτογραφίες, κάποιες από αυτές ανέκδοτες (στην Ευρώπη) και κάποιες ελάχιστα γνωστές, είναι των Osvaldo και Roberto Salas και προέρχονται από το «Ινστιτούτο της Ελευθερίας της Κούβας» στην Αβάνα.  Αποτελούν έναν φόρο τιμής από τους καλλιτέχνες του φακού σε έναν άνθρωπο - σύμβολο, σημαία των επαναστατών και των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου.

           Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 24 Απριλίου στις 8 μ.μ
Την έκθεση  θα προλογίσει ο Χιονίδης Παναγιώτης αρχισυντάκτης του independent.gr
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Παρασκευή, Σάββατο, Τρίτη 11π.μ.- 2μ.μ. και 7 - 9μ.μ. και Δευτέρα, Τετάρτη 7-9μ.μ.

Προβολή ταινιών για τις γυναίκες στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη δικτατορία.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί από την προβολή των ντοκιμαντέρ «Πουλιά στο Βάλτο», «Η ζωή στους Βράχους» και «Τα κορίτσια της βροχής», την τριλογία της Αλίντας Δημητρίου που είναι αφιερωμένη στην αποσιωπημένη συμμετοχή της γυναίκας στους πολιτικούς αγώνες του αιώνα που πέρασε στον τόπο μας και στους αγώνες της για την εδραίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Οι ταινίες παρουσιάζουν γυναίκες που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα 1941-44, στις διώξεις που υπέστησαν μετά την απελευθέρωση για τη συμμετοχή τους αυτή και στις γυναίκες που αγωνίστηκαν και κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. 

Θα προβληθούν τις ακόλουθες μέρες και ώρες:

Παρασκευή 25 Απριλίου, 8 μ.μ.
Πουλιά στο Βάλτο  (2007, 105΄)
Το ντοκιμαντέρ «Πουλιά στο Βάλτο» αποτίει φόρο τιμής στις γυναίκες της Αντίστασης. Από μαρτυρίες 40 γυναικών κατανοούμε τη σημαντική συμβολή τους στον αντιναζιστικό αγώνα.
«Η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή και την προσφορά της γυναίκας καθώς και στις συνέπειες που υπέστη κατά την Αντίσταση και την περίοδο της Κατοχής 1941-1944. Στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν, με άξονα την ιστορική διαδρομή. Δεν εστιάζει όμως στην ιστορική περιγραφή αλλά στην αποκάλυψη –μέσα από μνήμες, βιώματα ή και ψυχολογικά τραύματα– μιας στάσης ζωής των γυναικών σε πράξεις που θεωρούμε ότι έχουν να κάνουν μόνο με τους άνδρες.» Αλίντα Δημητρίου

Σάββατο 26 Απριλίου, στις 6μ.μ. και στις 8μ.μ.
Η Ζωή στους βράχους  (2009, 98’)
"Η Ζωή στους βράχους" που αποτελεί τη συνέχεια της ταινίας της «Πουλιά στο βάλτο», παρακολουθεί τη ζωή 33 γυναικών μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας. Κάποιες οδηγήθηκαν στον Δημοκρατικό Στρατό για να σωθούν, ενώ άλλες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν, καταδικάστηκαν σε ισόβια, εξορίστηκαν ή εκτελέστηκαν.
Η ταινία αποτελείται από δύο μέρη:
Στο πρώτο μέρος οι Γυναίκες μιλάνε για το Δημοκρατικό Στρατό. Ανάμεσα σε άλλα,  αναφέρουν: Γιατί πήγαν στο βουνό. Τις συνθήκες διαβίωσης.  Πώς πολέμησαν στην πρώτη γραμμή δίπλα στους άνδρες.
Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στις Γυναίκες που στάλθηκαν στην εξορία: Χίος – Τρίκερι – Μακρόνησος. Ανάμεσα σε άλλα, περιγράφουν:
Στη Χίο και το Τρίκερι: Τις συνθήκες σκληρής διαβίωσης. Πως έστελνε η τότε κυβέρνηση τα παιδιά τους σε στρατόπεδα αναμόρφωσης για να μη γίνουν «Βούλγαροι».
Στη Μακρόνησο: Τα ψυχολογικά μαρτύρια.  Πως χρησιμοποιούσαν ως μέσο εκβιασμού τα παιδιά των γυναικών για να υπογράψουν δήλωση. Το άγριο ξύλο.

Κυριακή 27 Απριλίου, 8μ.μ.
Τα κορίτσια της βροχής (2011, 120΄)
Με την ταινία «Τα κορίτσια της βροχής» ολοκληρώνεται η τριλογία για τη συμμετοχή της Γυναίκας στους πολιτικούς αγώνες κατά το δεύτερο μισό του αιώνα που μας πέρασε. Μια συμμετοχή που έχει αποσιωπηθεί. Η ταινία αναφέρεται αποκλειστικά στις γυναίκες που ταλαιπωρήθηκαν και κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας και σήμερα καταθέτουν τη μαρτυρία τους.  Την εποχή της Χούντας ήταν μόλις είκοσι χρονών…Στην ταινία καταθέτουν τη μαρτυρία τους 50 γυναίκες. Τις χαρακτηρίζει,  το ίδιο ήθος με τις Γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης, το ίδιο πείσμα για την εδραίωση της  ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα κορίτσια της βροχής θεωρούν, μάλιστα, τον εαυτό τους συνέχεια των Γυναικών της Εθνικής Αντίστασης.
Η Αλίντα Δημητρίου είχε αφιερώσει ένα μέρος της ζωής και του έργου της στους αγώνες των γυναικών στις περιόδους πολιτικής τραγωδίας στην Ελλάδα. Από το 1977 ως το 1994, είχε κάνει περισσότερα από 50 ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και το Υπουργείο Πολιτισμού. Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών στις 30 Ιουλίου 2013. Η τριλογία της για τις γυναίκες στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη δικτατορία ήταν οι πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες της.

Η είσοδος στην έκθεση και στις προβολές είναι ελεύθερη. Η έκθεση φωτογραφίας καθώς και οι ταινίες παραχωρήθηκαν δωρεάν από το περιοδικό www.independent.gr
Πολιτιστικός Χώρος Αμάντου 26
Αμάντου 26, Χίος, T: 6973274544, E: nikonjohnchi@yahoo.gr
Υποστήριξη – χορηγός επικοινωνίας www.independent.gr

Οι ταινίες προγραμματίζεται να προβληθούν και σε άλλες περιοχές της Χίου, σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς.  Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα. Εάν ενδιαφέρεστε να γίνει προβολή στην περιοχή σας, παρακαλούμε, επικοινωνήσετε με την Καλλιόπη Λιαδή ή τον Γιάννη Βούλγαρη (Φωτογραφική Λέσχη Χίου).

Έκθεση μαθητών με θέμα την Εργατική «Πρωτομαγιά».
Από το Σάββατο 3 έως την Πέμπτη 8 Μαίου, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρου Χίου θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Πρωτομαγιά» με έργα μαθητών από τα Δημοτικά σχολεία, τα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλωσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: