ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Στις προθήκες και πάλι, σε Β΄ έκδοση «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» που είχε εξαντληθεί

Πολεμικό αεροσκάφος "Χαρικέιν" της RAF ανεφοδιαζόμενο στο αεροδρόμιο Αράξου. Σεπτέμβρης 1944.


Στις προθήκες των πατραϊκών βιβλιοπωλείων «Πρωτοπορία», «Γωνιά του Βιβλίου» κ.α., βρίσκεται από χθες το βιβλίο που έγινε οδηγός για τον πρώτο «Αντιφασιστικό Περίπατο Πάτρας» στις 6 Απριλίου 2014, από την δημοτική παράταξη «ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» υπό τον τίτλο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» των εκδόσεων Γιάννης Πικραμένος. 

Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη ημερομηνία του 1944 οι ναζί είχαν κηρύξει τον πόλεμο κατά της αγωνιζόμενης Ελλάδας εναντίον των Ιταλών φασιστών, στο Αλβανικό μέτωπο, ενώ 20 ημέρες μετά παραδίδεται η Πάτρα από τον στρατηγό Καραβοκύρη στους Γερμανούς ως ανυπεράσπιστη πόλη.

Το βιβλίο, που είναι γραμμένο από τον ερευνητή Γιώργο Μόσχο και αποτελεί αναψηλάφηση στα άδυτα της πατραϊκής ιστορίας, ήταν εξαφανισμένο από την κυκλοφορία εδώ και τέσσερις μήνες και επανεμφανίσθηκε σε Β΄ έκδοση, ανανεωμένο και συμπληρωμένο με νέα κεφάλαια που κοσμούνται από φωτογραφίες-ντοκουμέντα της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα από την άφιξη τον Σεπτέμβριο του 1944 στο, απελευθερωμένο από τον ΕΛΑΣ, αεροδρόμιο Αράξου της αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του 26ετούς κόμητος συνταγματάρχη Τζέλικο, αλλά και από αγωνιστών που βρέθηκαν στην σκιά των γεγονότων της αγωνιζόμενης κοινωνίας κατά του ιταλικού φασισμού και στην συνέχεια του γερμανικού ναζισμού. 

Επίσης μέσα από τις σελίδες του –αυξημένες κατά το ένα πέμπτο από την αρχική του έκδοση- παρελαύνουν πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών.  

Το βιβλίο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση» εμφανιζόμενο επισήμως στις 17 Μαΐου 2013, για πρώτη φορά στην «Αγορά Αργύρη» της Πάτρας, έχει προκαλέσει θετικές κριτικές και από τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου εξαντλήθηκε η πώλησή του.

Αεροσκάφος τύπου "Ντακότα Mark III" του στρατηγείου της Αδριατικής προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Αράξου, ενώ ομοειδές σκάφος έχει ήδη προσεδαφισθεί. Σεπτέμβρης 1944.

Δεν υπάρχουν σχόλια: