ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Εκδήλωση με συμμετοχή και χωρίς ανταγωνισμό σήμερα για τον αείμνηστο Γιώργο Αντύπα (φωτογραφίες)

Μετά την απονομή της αναμνηστικής πλακέτας από τον Ν. Γεωργίου δεξιά, στην Ειρήνη Αντύπα αριστερά.


Ένας χρόνος από το θάνατο του μαραθωνοδρόμου λαϊκού αθλητή



Συμμετείχαν και οι παλιές δόξες των

δρόμων.  Δεξιά ο Σπ. Δημόπουλος

80 χρόνων, που έχει συμμετάσχει

σε 40 μαραθωνίους!
Με μεγάλη συμμετοχή φίλων του λαϊκού αθλητισμού, που ξεπέρασε τους 150 αθλούμενους, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Έλος Αγυιάς η εκδήλωση για τον έναν χρόνιο από το θάνατο του Πατρινού μαραθωνοδρόμου  και θεμελιωτή του Μαραθώνιου Δρόμου Πάτρας Γιώργου Αντύπα. 

Έλαβαν μέρος και τίμησαν τον αείμνηστο αθλητή, παλιές δόξες των λαϊκών  δρόμων, νεώτεροι περιπατητές αλλά και παππούδες, πρώην αθλητές, που συνοδεύονταν από τα εγγόνια τους, λαβαίνοντας μέρος για να χαρούν μαζί τους, σε ένδειξη  πίστης στην συνέχεια του δρόμου που χάραξαν οι παλιότεροι.

Παρών έδωσαν η σύζυγος Ειρήνη Αντύπα με τον γιο της Νίκο και τις δύο εγγονές. Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων Ηλίας Γρηγόρης, που έλαβε μέρος και έτρεξε μαζί με τους δρομείς, ο Κώστας Σπαρτινός επικεφαλής της παράταξης ΡΑΠ Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη, ο οποίος επαίνεσε την πρωτοβουλία των διοργανωτών και δήλωσε πως η παράταξή του τάσσεται στο πλευρό όσων προωθούν τον λαϊκό αθλητισμό, και αυτού του είδους τις αθλητικές εκδηλώσεις  έχει σκοπό να προωθήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων, διότι αυτό το νόημα έχει η συμμετοχή του στην εκδήλωση. 

Την εκδήλωση συντόνισε ο επικεφαλής του ΦΑΕΘΩΝ Κίμωνας Αποστολόπουλος και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος, παλιός αθλητής, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο συγγραφέας Γιώργος Μόσχος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν  φίλοι του τιμώμενο προσώπου, όπως ο πρόεδρος του συλλόγου ΞΕΥΞΗ Ρίου Δημ. Σπηλιωτόπουλος και ο Παν. Μεντζελόπουλος, με ρεκόρ συμμετοχών σε 80 μαραθωνίους, ο οποίος πρότεινε και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Αναμνηστική πλακέτα απένειμε εκ μέρους των διοργανωτών φίλων του Γ. Αντύπα και του συλλόγου ΦΑΕΘΩΝ, ο πρώτος πρόεδρος του ΣΔΥΠ Νίκος Γεωργίου. Αλλά το ρεκόρ της μεγαλύτερης ηλικίας το κατέχει ο Σπύρος Δημόπουλος που είναι 80 χρόνων και έχει συμμετάσχει σε 40 μαραθωνίους!

Προηγουμένως τελέστηκε τρισάγιο στην μνήμη του αείμνηστου, από τον ιερωμένο πατέρα Απόστολο, της ΙΜ Πατρών.
Μετά την εκδήλωση ως έπαθλο  απενεμήθησαν γλυκίσματα προσφορά του μαραθωνοδρόμου Κίμωνα Αποστολόπουλου.

Στην ομιλία του ο Γ. Μόσχος είπε τα παρακάτω:

Ομιλία Γ. Μόσχου παρουσία πατρός Αποστόλου.
«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου του 2014, στο Έλος Αγυιάς Πάτρας, για να τιμήσουμε την μνήμη του Πατρινού λάτρη του Λαϊκού Αθλητισμού των αγωνισμάτων δρόμου, ένα χρόνο από τον θάνατό του. 12 Αυγούστου 1934, 12 Ιουνίου 2013. Εδώ στο Έλος Αγυιάς, δίπλα από την Πλαζ, όπου γεννήθηκε η ιδέα του οργανωμένου λαϊκού αθλητισμού.

Τιμούμε το Γιώργου Αντύπα, εμπόρο παιδικών, στην οδό Κολοκοτρώνη, που από θέσεις υπευθυνότητας υπηρέτησε επί 26 χρόνια τον λαϊκό αθλητισμό, από τότε που στην Πάτρα οι πολίτες της έβλεπαν με μάτι περίεργο κάτι τύπους επίμονους να τρέχουν στους δρόμους της, να εμφανίζονται στους αθλητικούς χώρους με στολές αθλητικές και να μετέχουν στην αθλητική και κοινωνική ζωή της. Ήταν το κίνημα των δρομέων, των αθλητικά άστεγων  και εκτός αθλητικών σωματείων της πόλης, που όμως ορμητικά μπήκαν στην κοινωνική ζωή της με όραμα να σηκώσουν από τους καναπέδες και  να αποσπάσουν από τις κακές συνήθειες τους ενήλικες (καθιστική ζωή, κάπνισμα, κατάχρηση ποτού κ.α.) και να δώσουν έναυσμα ενός καθαρού τρόπου ζωής μακριά από τις εθιστικές ουσίες, που στην 10ετία του ’80 είχαν εμφανιστεί απειλητικά για τη νέα γενιά. Ήσαν αυτοί που πρόκριναν τον ήρεμο αθλητικό τρόπο ζωής ενάντια στο άγχος του εγκλεισμού στο διαμέρισμα, μετά τον κάματο της εργασίας.

Σε αυτά ο Γιώργος Αντύπας, προσέθεσε με την προσωπική συμμετοχή του και την πλατιά σκέψη του, την αναγνώριση του κινήματος των Πατρινών δρομέων και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Η επιβράβευση αυτού του λαϊκού κινηματικού τρόπου ζωής, ήρθε μέσα από τις συμμετοχές  σε βαλκανικούς αγώνες, σε διεθνή μίτιγκ, σε μαραθώνιους δρόμους της Ευρώπης, σε διεθνείς υπερμαραθώνιους με αφετηρία την Πάτρα και τερματισμό την Γαλλία μέσω των Άλπεων, με εκκίνηση τα Καλάβρυτα και κατάληξη την ελεύθερη ζώνη της Κύπρου, με συμμετοχές σε αγώνες μαζί με Ευρωπαίους αθλούμενους και άλλες υπερμαραθώνιες διαδρομές της τάξης των πολλών δεκάδων χιλιομέτρων,  στις οποίες έλαβαν μέρος Πατρινοί δρομείς του λαϊκού αθλητισμού.
Ο Κίμ. Αποστολόπουλος με την ντουντούκα.
Ήταν η εποχή που πια ο Γιώργος Αντύπας εμπνεόμενος από το όραμά του για την θέσπιση τοπικού Μαραθωνίου της Πάτρας, μετείχε με τους φίλους δρομείς σε αγωνιστικές διαδρομές που ανάπλαθαν το ιστορικό παρελθόν και συνέβαλαν στο μπόλιασμα των δρομέων με την γνώση στοιχείων της ένδοξης ιστορίας μας. 

Λαμπράκειος Μαραθώνιος, Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, Κροκέες-Κόρινθος, Θερμοπύλες-Γοργοπόταμος, Παπαναστάσιος δρόμος Τρίπολη-Λεβίδι, Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2006 και τόσοι άλλοι δρόμοι αφιερωμένοι στην Ιστορία του τόπου μας. Και πάνω απ’ όλα η χαρά της συμμετοχής στον 1ο Λαμπράκειο μαραθώνιο δρόμο το 1983, με μεγάλη ομάδα Πατρινών δρομέων.

Και γυρνώ στο μεράκι του αείμνηστου φίλου μας που τόσο στάμπαρε τον τόπο μας. Ο λόγος για τον 1ο Διεθνή Μαραθώνιο Πάτρας, 27 Νοεμβρίου 1994, ακριβώς είκοσι χρόνια πριν.
Στην προκήρυξη του αγώνα αναφέρεται: Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει από την θέση Καλογρηά «Λίμνη» στις 8.30 το πρωί και ο τερματισμός στην πλατεία Γεωργίου Α΄στο Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ».

Και στον χαιρετισμό του πρώην αντιδημάρχου Γιάννη Κασίμη, τα πρώτα λόγια του είναι: «Ο Δήμος της Πάτρας με το αθλητικό του τμήμα στηρίζει και βοηθάει αθλητικές διοργανώσεις, που στοχεύουν να δημιουργήσουν κίνητρα στον κόσμο για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες».
Αυτά πριν 20 χρόνια, όταν η λαϊκή άθληση  ήταν στα σπάργανα. Από τότε έχει διανύσει αρκετά χιλιόμετρα δρόμο. Και η συμβολή του αείμνηστου Γιώργου Αντύπα ήταν καθοριστική. Και αυτό τώρα αρχίζουμε να το συνειδητοποιούμε, ένα χρόνο από τον θάνατό του, που τον βρήκε όρθιο, όπως συνήθως γίνεται με τους ανθρώπους που αθλούνται έστω και λίγα λεπτά καθημερινώς. Γιατί όπως έλεγε και ο ίδιος ο Γιώργος Αντύπας,  ο αθλητισμός δε δίνει μόνον χρόνο στη ζωή, αλλά κυρίως ζωή στα χρόνια! 

Ευχόμαστε στην σύζυγό του Ειρήνη, στον γιό του Νίκο και στις εγγονές του, να ζήσουν για να τον θυμούνται πάντα, όπως και εμείς που είχαμε τη χαρά να ζήσουμε δίπλα του!».  

_______
Επίσης, την εκδήλωση υποστήριξαν το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το ΑΡΜΑ ΖΩΗΣ, ο Σωροπτημιστικός Σύλλογος και οι Οικολόγοι Πάτρας.


Ο Κώστας  Σπαρτινός, επικεφαλής της ΡΑΠ,  δήλωσε φίλος του λαϊκού αθλητισμού
Με το κόκκινο ο Γραμμ. του Δημ. Συμβ. Πατρέων Ηλίας Γρηγόρης έδωσε παρών.



Από τον μπαμπά, στην κόρη μεταλαμπαδεύεται η αθλητική δραστηριότητα.

Με τη χαρά ζωγραφισμένη στα μάτια, όπως και ο μπαμπάς.
 
Και ο Διον. Μπαλάσης, παλιός μαραθωνοδρόμος, μεταφέρει τα... εγγονικά βάρη!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ISTOLOGIOU ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ





















Δεν υπάρχουν σχόλια: