ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Απόψε ήσαν όλοι εκεί μαζί με τους φοιτητές και αυγατισμένοι στο διπλάσιο από πέρυσι (Φωτογραφίες)

Με το πανό των φοιτητών επικεφαλής, ξεκίνησε από το Παράρτημα η πορεία προς τιμήν της μνήμης των αγωνιζομένων φοιτητών του Νοέμβρη 1973.

Άνω των έξι χιλιάδων όσοι συμμετείχαν στην πορεία του Παραρτήματος – Τζούφιες παρασπονδίες μπαχαλάκηδων και ανίκανη αστυνομία ήσαν παρόντες

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΕΦΘΑΣΕ

ΣΤΑ ΨΗΛΑΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ


Ο Β. Χατζηλάμπρου με τον Σπ. Αργυριάδη
Απόψε ήσαν όλοι εκεί, έξω από το Παράρτημα Πάτρας, για να τιμήσουν την μνήμη αυτών των παιδιών που αγωνίζονταν εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών, αλλά και αυτών που από εκτός ελλαδικού χώρου χαρακτήριζαν προβοκάτορες όσους νέους  είχαν οχυρωθεί στο κτίριο της Νομικής, ενέργεια που αποτέλεσε τον προπομπό για την εξέγερση λίγες μέρες μετά του Πολυτεχνείου.

Ήσαν όλοι εκεί, μαθητές, φοιτητές, μικρομεσαίοι, εργάτες, αλλά και κάποιοι πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης. Ήταν μία μάζωξη απρόσμενη. Ξεκίνησε δειλά-δειλά από τις 6 το απόγευμα και μετά από μιάμιση ώρα γινόταν το αδιαχώρητο. Από πέρυσι, όπως εκτιμούν παρατηρητές, η συγκέντρωση και  η πορεία που ακολούθησε ήταν διπλάσιες σε όγκο και κατά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους γνωρίζοντες,  πρέπει να υπερέβαιναν  τις έξι χιλιάδες.

Η Μ. Κανελλοπούλου πίσω απ' το πανό.
Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία των νέων φοιτητών και εργαζομένων και για πρώτη φορά τόσο ογκώδες  το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που πορεύετο με το πανό του και με την συμμετοχή των βουλευτών του Μαρίας Κανελλοπούλου και Βασ. Χατζηλάμπρου. 

Στο ίδιο μπλοκ εντόπισε το Istologio G. Mosxou τον Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων Ηλία Γρηγόρη με κόκκινο περιβραχιόνιο να περιφρουρεί μαζί με άλλα μέλη από την νεολαία του κόμματος. Εκεί ήταν και ο επικεφαλής της ΡΑΠ Κώστας Σπαρτινός, όπως και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βαγγ. Κατσακούλης και Κώστας Γαβριηλίδης  οι δημοτικοί σύμβουλοι Ουρανία Μπίρμπα κρατώντας υψωμένο πανό και ο Γιάννης Τσιμπούκης.

Συμμετείχαν  ακόμη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΔΕΑ, το ΕΑΜ, τα αριστερά σχήματα, ο σύλλογος των επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων με το πανό  του που τόνιζε «Δεν επαιτούμε, απαιτούμε, ρεύμα, υγεία, Παιδεία, νερό,  δεν είναι εμπορεύματα είναι αγαθό», οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ-ΕΡΑ Πάτρας με πανό που έγραφε «συνεχίζουμε για να ανατρέψουμε την αθλιότητα», η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας με πανό που τόνιζε την αγωνιστικότητά της και έγγραφε «Όλοι μαζί ψωμί, Παιδεία, Δημοκρατία», ο Σύλλογος του Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών που παλεύει για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων που τίθενται εκτός, οι διδάσκοντες της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης.  

Επίσης συμμετείχαν οι Μαρία Κυριακοπούλου και ο Κίμων Αποστολόπουλος από την «Κοινωνική Συμφωνία», η Αθηνά Τεμπονέρα, π. σύζυγος του δολοφονημένου αγωνιστή καθηγητή, πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων, με ιδιαίτερα έντονη παρουσία των εργαζομένων στον Δήμο Πατρέων και πολλοί άλλοι φορείς.

Στα αξιοσημείωτα της πορείας  των φοιτητών είναι η πρόκληση δέκα ατόμων από τον χώρο των μπαχαλάκηδων, τα οποία επιμελώς οι ιθύνοντες του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ τα είχαν θέσει στο περιθώριο, παρότι κάποιες στιγμές προσπάθησαν να εισχωρήσουν.

Αυτό όμως δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει τις δυνάμεις των ΜΑΤ, μέσα από μία αόρατη επικοινωνία μαζί τους και να πνίξουν στα χημικά για λίγα λεπτά την οδό Γούναρη από τα Δικαστήρια έως την συμβολή της με την Κανακάρη. Έπεσαν και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, αλλά εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν η ανυποχώρητη επιμονή των πορευομένων ειρηνικά να συνεχίσουν μαζικά μέχρι τα Ψηλαλώνια για την κατάθεση του στεφανιού στο μνημείο Τεμπονέρα και να επιστρέψουν. Και πάλι η Αστυνομία στάθηκε ανίκανη να αποτρέψει τους μπαχαλάκηδες στο ίδιο σημείο των Δικαστηρίων για δεύτερη φορά.

Από πολίτες και από πολιτικούς χώρους εκφράστηκε διαφωνία σχετικά με την ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχει επιστρατευθεί για τις πορείες και λειτουργούσε προκλητικά η εμφάνισή της, γιατί υπάρχει και η άποψη ότι μερικές φορές τα πολλά αστυνομικά μέτρα λειτουργούν και ως πρόκληση, ενώ όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων δεν συνέβαλε στην ομαλή διεξαγωγή της ειρηνικής και μαζικότατης πορείας!

Η πορεία κατέληξε στο Παράρτημα και από κει διαλύθηκε ήσυχα.






















































Δεν υπάρχουν σχόλια: