ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Πάτρα: 100 ημέρες συμπληρώνει σήμερα ο Πελετίδης στο Δήμο Πατρέων.- Ενθουσίασε ή απογοήτευσε;

Πάτρα: 100 ημέρες συμπληρώνει σήμερα ο Πελετίδης στο Δήμο. Ενθουσίασε ή απογοήτευσε;   To thebest.gr κάνει τον απολογισμό
Φωτογραφία αρχείου. Κ. Πελετίδης σε προεκλογική συγκέντρωση.

Αν και ο Κώστας Πελετίδης ουδέποτε προεκλογικά έδωσε υποσχέσεις και μίλησε για «προγράμματα με χρονοδιαγράμματα», εντούτοις οι 100 πρώτες ημέρες οποιασδήποτε νέας Αρχής (είτε Δημοτική, είτε Κυβερνητική είναι αυτή)  θεωρούνται ως ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς δίνουν το στίγμα του τρόπου που προτίθεται να πολιτευθεί στη θητεία της. Και σήμερα συμπληρώνονται οι 100 πρώτες ημέρες της νέας Δημοτικής Αρχής, οι πρώτες 100 ημέρες με κομμουνιστή Δήμαρχο, μετά από 29 ολόκληρα χρόνια.

Πολλά δεν πρόλαβε να κάνει η νέα Δημοτική Αρχή, αλλά από αυτά που έκανε έχει ήδη δώσει τροφή για σχολιασμούς και  κρίσεις.

Η Ξερόλακα

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κώστα Πελετίδη, είχαν την ευκαιρία να τον κατηγορήσουν για αθέτηση των προεκλογικών του εξαγγελιών, όταν η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε την παράταση λειτουργίας της Ξερόλακκας, τουλάχιστον επί μία τριετία ακόμα, παρότι επί χρόνια η παράταξη του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας απαιτούσε «κλείσιμο της Ξερόλακκας εδώ και τώρα».

Τα παρκόμετρα και τα τροφεία

Οι συμπλεύσαντες πολιτικά μαζί του και δη αυτοί που (αυτό)προσδιορίζονται ως Αριστεροί, ένοιωσαν ικανοποίηση όταν ο νέος Δήμαρχος ανακοίνωσε την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και την κατάργηση των παρκομέτρων στο κέντρο της Πάτρας. Και λογικά, δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος που να δυσαρεστήθηκε από αυτά τα μέτρα, ανεξαρτήτως αν διατυπώθηκαν προβληματισμοί για το που θα βρει τα λεφτά να αναπληρώσει τα έσοδα που χάνονται από τα παρκόμετρα και τα τροφεία και αν η κατάργηση των παρκομέτρων δεν συνοδεύτηκε από ένα σχεδιασμό αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης.

Τα δημοτικά τέλη

Πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις μείωσε τα δημοτικά τέλη στην Πάτρα. Όμως,  αύξησε σημαντικά τα τέλη σε πρώην Καποδιστριακούς Δήμους (π.χ. Ρίον), διαμορφώνοντας την αντίληψη ότι «όσοι μένουν στο Ρίον είναι όλοι πλούσιοι», κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει. Φυσικά, ουδείς μπορεί να διαφωνήσει ότι πρέπει οι έχοντες να πληρώνουν παραπάνω από τους μη έχοντες, αλλά οι οριζόντιες αυξήσεις δεν εξασφαλίζουν την αποτροπή κοινωνικών αδικιών (είναι κάτι, σαν τις οριζόντιες περικοπές που επιβάλλει το μνημόνιο).


Η αξιολόγηση των εργαζομένων

Πιστός στην πολιτικές του δεσμεύσεις, αρνήθηκε να προχωρήσει στη νέα αξιολόγηση των εργαζομένων του Δήμου, όπως προβλέπουν οι μνημονιακοί όροι καίτοι βρίσκεται αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη. Ωστόσο και όταν προσήλθε στον εισαγγελέα, το έπραξε όπως ακριβώς είχε πει προεκλογικά: κινητοποιώντας το λαό και φτάνοντας στα Δικαστήρια επικεφαλής μιας μαζικής πορείας. Άλλωστε, ουδέποτε έκρυψε, απεναντίας το υπερτόνισε, ότι στις προτεραιότητές του είναι η ενθάρρυνση και η οργάνωση της λαϊκής πάλης.

Πάντως, μπορεί να αρνείται την αξιολόγηση που προβλέπουν τα μνημόνια, αλλά ο ίδιος ο κ. Πελετίδης προχώρησε στην αξιολόγηση των διευθυντικών στελεχών του Δήμου και άλλαξε διευθυντές παρακάμπτοντας τη σειρά αξιολόγησης που προέκυπτε από τα μόρια που είχε κάθε εργαζόμενος. Η επιλογή αυτή συνάντησε τη διαφωνία του συνδικάτου εργαζομένων στον Δήμο, ακόμα και της προσκείμενης στο ΚΚΕ συνδικαλιστικής παράταξης.


Ήλθε, και, για να διοικήσει

Πάντως, ένα μάλλον έχει καταστεί ξεκάθαρο: ο Κώστας Πελετίδης δεν ήλθε για να γίνει μόνον ένας Δήμαρχος της διαμαρτυρίας και της άρνησης, αλλά ήλθε, και , για να διοικήσει τον Δήμο και την πόλη. Αυτό δείχνει μέχρι σήμερα και έτσι καθησυχάζει (ή διαψεύδει) εκείνους που προέβλεπαν ότι «ο Πελετίδης θα είναι σαν τον Άννινο της τετραετίας 1983-1986», ότι δηλαδή, «θα αναλωθεί  σε καταγγελίες και διαμαρτυρίες». Γιατί ένας κομμουνιστής Δήμαρχος που θέλει μόνον να καταγγείλει, δεν δέχεται στο γραφείο του τον Νεοδημοκράτη Υπουργό Δημόσιας Τάξης, θέτοντας του αιτήματα, ούτε συναντάται με τον ΠΑΣΟΚο  Περιφερειάρχη ή την Νεοδημοκράτη Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για θέματα της περιοχής.

Η συμπαγής Δημοτική Ομάδα

Στις πρώτες εκατό ημέρες φάνηκε κι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που θα έχει ο νέος Δήμαρχος: την συμπαγή Δημοτική Ομάδα που δεν θα του προκαλέσει προβλήματα. Και αυτό το πλεονέκτημα θα το παρατηρεί με δικαιολογημένη «ζήλεια» ο προκάτοχός του Γιάννης Δημαράς, που πριν καν αναλάβει καθήκοντα το 2011, βρέθηκε αντιμέτωπος με διαφοροποιήσεις και διαγραφές.

Αντιδήμαρχοι πίσω από τον φακό

Όμως μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που είχαμε συνηθίσει δίνουν και οι Αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Οργανισμών. Σε τι διαφέρουν από πολλούς προκατόχους τους, προηγούμενων Δημοτικών Αρχών; Στο ότι αποφεύγουν τη δημοσιότητα. Δεν παίρνουν σβάρνα τα Μέσα Ενημέρωσης, δεν στήνονται όπου δουν φωτογραφικό φακό.

Ένας λαϊκός άνθρωπος στη δημαρχιακή καρέκλα

Η δημαρχιακή καρέκλα δείχνει να μην άλλαξε τον άνθρωπο Πελετίδη, τον απλό, λαϊκό και αγαπητό γιατρό. Πηγαίνει στο Δημαρχείο με τζην παντελόνι, αποφεύγει τα κουστούμια και τις γραβάτες, τις οποίες όμως βγάζει από την ντουλάπα, όταν πρέπει να παραστεί σε Θεία Λειτουργία (όπως στην γιορτή του Πολιούχου) αν και επιμένει να μην σταυροκοπιέται. Ωστόσο, και παρότι δεν έτυχε μεγάλης προβολής και έντονου σχολιασμού, η απόφασή του να κρατήσει κλειστό το Δημαρχείο στην γιορτή του Πολιούχου, δεν έχει γίνει κατανοητή, ίσως επειδή δεν παρουσιάστηκε και το σκεπτικό που την συνοδεύει. Τι κακό υπήρχε άραγε στην παράδοση που ήθελε ο Δήμαρχος να δέχεται ευχές για την εορτάζουσα πόλη του, στο Δημαρχείο;

(Πηγή: thebest.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: