Πεδίο συνεννόησης φαίνεται να έχει βρεθεί μετά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της στήριξης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Τόσο η εκπρόσωπος της Άγγελας Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς, όσο και ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισαν το ελληνικό αίτημα "σημείο εκκίνησης" για περαιτέρω συζητήσεις.

«Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης (το ελληνικό αίτημα) δεν είναι ακόμη επαρκές» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όμως «θεωρείται ένα σημείο εκκίνησης για άλλες συζητήσεις».

«Η επιστολή από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών καθιστά σαφές πως η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε η Βιρτς και πρόσθεσε: «Η επιστολή αυτή αποτελεί μια καλή ένδειξη που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε».

Η ίδια συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες «θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση σ' αυτή τη βάση» και εξέφρασε την ελπίδα πως οι συνομιλίες «θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα».

Εξάλλου, στη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αντιμετώπισε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το βιαστικό και εξαιρετικά κατηγορηματικό χθεσινό μήνυμα του Σόιμπλε, τόνισε πως «ασφαλώς εργαζόμαστε για μια λύση».
«Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα ουσίας» επισήμανε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Το πρόβλημα δεν είναι τόσο τι υπάρχει στην αίτηση, όσο τι δεν υπάρχει σ' αυτήν» τόνισε, αναφερόμενη στις δεσμεύσεις που το Βερολίνο θα ήθελε να δει την Αθήνα να αναλαμβάνει, για παράδειγμα να αποπληρώσει τους πιστωτές της και να μην αναθεωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως «η τελευταία πρόταση του Γ. Βαρουφάκη ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θέλει βοήθεια από την ΕΕ». «Η πρόταση για παράταση δεν έφτασε πολύ μακριά», σχολίασε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πάντως πως «αποτελεί καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις».