ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο Π. Λαφαζάνης ανακαλεί δύο εγκρίσεις του έργου στις Σκουριές - Αντιδρούν οι συνδικαλιστές



Στην ανάκληση της υπ' αριθμόν 14379/3600/8-10-2014 θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών» προχώρησε σήμερα το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα αντέδρασαν οι συνδικαλιστές.

Η υπουργική απόφαση που υπογράφει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποβλέπει στη διενέργεια επανελέγχου για το κατά πόσο οι υποβληθείσες μελέτες, πάνω στις οποίες βασίστηκε η θεώρηση, είναι σύμφωνες με τις κείμενες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις.


«Ο επανέλεγχος αυτός κρίθηκε επιβεβλημένος, μετά από έγγραφες καταγγελίες φορέων και έχει ως στόχο να προασπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο τη νομιμότητα και πρώτα απ' όλα το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον».

Αντίδραση κύκλων του Υπουργείου

Κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφραζαν την έκπληξή τους για την αντίδραση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων στις Σκουριές, αφού η απόφαση με την οποία ανακαλείται προς επανέλεγχο η συγκεκριμένη άδεια δεν θίγει κατά κανένα τρόπο τα συμφέροντά τους.

Αντίθετα, επισημαίνουν, η απόφαση του υπουργού ήταν απολύτως επιβεβλημένη προκειμένου να προστατευθεί με τον όσο το δυνατόν ουσιαστικότερο τρόπο το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, κάτι το οποίο πρώτοι οι εργαζόμενοι προασπίζουν για τη ζωή τους, το μέλλον του τόπου τους και το μέλλον των παιδιών τους.

«Η νέα κυβέρνηση είναι πρώτα απ' όλα κυβέρνηση των εργαζομένων και γι' αυτό, στο πλαίσιο μιας νέας μεγάλης προσπάθειας για την προοδευτική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ασκεί τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο απέναντι σε ενδεχόμενες παρεκκλίσεις και αυθαιρεσίες μεγάλων και ιδιαίτερα πολυεθνικών επιχειρηματικών συμφερόντων», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Τσιρώνης

Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Τσιρώνης στη χθεσινή συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες, θα εξεταστεί αν οι αδειοδοτήσεις έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Αν διαπιστωθούν παραβάσεις, θα ανακληθούν οι άδειες για επανέλεγχο και θα επιβληθεί αναστολή εργασιών. Ανέφερε δε ότι κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προγραμματίζεται να μεταβεί στην περιοχή για αυτοψία και ελέγχους στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι χρυσοθήρες προσθέτοντας πως στο μικροσκόπιό τους θα μπουν π.χ. τα τοπογραφικά σε σχέση με τις χωροθετήσεις διαφόρων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων.

Ο Γ. Τσιρώνης σημείωσε επίσης πως οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου συγκλίνουν στην άποψη ότι η φωτογραφική διάταξη στον Ν. 4280 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και τροποποιεί τον μεταλλευτικό κώδικα, "συγχωνεύοντας" δύο αυτόνομες διοικητικές πράξεις σε μία (η χορήγηση της άδειας εγκατάστασης αποτελεί και άδεια έγκρισης δόμησης), δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού.

Το WWF Ελλάς για τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική

Σειρά ενεργειών άμεσης προτεραιότητας με την ελπίδα να αποτελέσουν σημείο περιβαλλοντικής εκκίνησης του κυβερνητικού έργου μετά "την ανελέητη περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση" των τελευταίων ετών περιέχει το έγγραφο που απέστειλε χθες το WWF Ελλάς στον πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους για το περιβάλλον, την ενέργεια και τις αναπτυξιακές πολιτικές υπουργούς υπό τον συμβολικό τίτλο «100 μέρες και για το περιβάλλον».

Ειδικά για τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, η οργάνωση προτείνει συνολική επανεξέταση και θεωρεί αναγκαία την άμεση παραίτηση της Ελλάδας από την προσφυγή Τ-233/11 κατά απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε κρίνει ότι η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο 15,34 εκατ. ευρώ βαρυνόμενα με τόκους, τα οποία έλαβε με τη μορφή παράνομης κρατικής ενίσχυσης.

Η οργάνωση ζητεί ακόμη ξεκάθαρη στόχευση προς έναν νέο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό με ορίζοντα το 2030, φιλόδοξο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, ιδιαίτερα στον κτηριακό τομέα, και, κυρίως, επανεξέταση της οικολογικής και οικονομικής βιωσιμότητας της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα V και ταυτόχρονη αναζήτηση ρεαλιστικών και καθαρών εναλλακτικών λύσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: