Όταν το ΠΑΣΟΚ το 2010 συμφώνησε με τους δανειστές στην επιβολή του πρώτου Μνημονίου, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους δανειστές ένα συνολικό κείμενο με τα μέτρα που έπρεπε να παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες, τα οποία θα αποτελούσαν τις δεσμεύσεις της έναντι της χρηματοδότησης που λάμβανε. Το συνολικό αυτό πακέτο μέτρων του πρώτου κύματος της εσωτερικής υποτίμησης αποτέλεσε το πρώτο Μνημόνιο.
Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν είχε καν την πρόνοια να αντιπροτείνει τα δικά του μέτρα. Μετέφρασε το συνολικό πακέτο που του έδωσαν οι δανειστές και το εμφάνισε ως δικό του! Έτσι έγινε το πρώτο Μνημόνιο, εξ ου η άγνοια ορισμένων υπουργών για τα μέτρα που ψήφισαν. Συλλαμβάνονταν "κλεόπτοντες οπώρας" κάθε φορά που αποκαλύπτονταν άγνωστες πτυχές του πρώτου Μνημονίου.

Το στοιχείο αυτό από το πρώτο Μνημόνιο μου ήρθε στον νου όταν άκουσα έκπληκτος τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος γνωρίζει ασφαλώς τα γεγονότα, να εγκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι έγραψε μόνη της τις νέες -υποτίθεται- μνημονιακές ρυθμίσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας. Ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει εθιστεί τόσο πολύ στην υλοποίηση των μέτρων του πρώτου και του δεύτερου Μνημονίου, που επέβαλε στην εξοχότητά του η αλήστου μνήμης τρόικα, που εξέφρασε την έκπληξή του επειδή η νέα ελληνική κυβέρνηση έβαλε τη δική της σφραγίδα, τη δική της πολιτική, σε πολλές από τις βαθιές μεταρρυθμίσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα.

Τι ενόχλησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Το ότι αλλάζουν οι προτεραιότητες και, αντί των σκληρών μνημονιακών μέτρων εσωτερικής υποτίμησης, τίθεται ως βάση της κυβερνητικής πολιτικής η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής; "Κακιές γλώσσες" ισχυρίζονται τέτοια πράγματα. Τον προβληματίζει κάτι ειδικά στον τομέα αυτόν; Ενοχλείται που ξεκινούν οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ενοχλείται που προστατεύεται η πρώτη κατοικία και ξεκινά η, δύσκολη ενδεχομένως, διαδικασία ρύθμισης των "κόκκινων" δανείων, η έκρηξη των οποίων οφείλεται στην εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών πολιτικών; Δεν το πιστεύω, κακεντρεχείς όσοι τα διαδίδουν. Ενοχλήθηκε που ξεκινούν οι διαδικασίες ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς νέες περικοπές στις συντάξεις; Ή μήπως που πρόκειται να αποθαρρυνθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο; Τον ενόχλησε η εξαγγελία επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας και η σταδιακή έστω αποκατάσταση του κατώτερου μισθού; Δεν νομίζω ότι είναι ανυπόμονος απαιτώντας αποκατάσταση εδώ και τώρα. Δεν νομίζω, επίσης, ότι διαφωνεί με τη μείωση της συμβατικής υποχρέωσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3%, που φαίνεται ότι "πετάει" μακριά μαζί με τα αποδημητικά πουλιά.

Θα αντέτασσε κάποιος ότι η ενδιάμεση συμφωνία δεν εξαντλείται σε αυτά τα μέτρα. Σωστά. Όσα όμως προαναφέρθηκαν είναι σε θετική κατεύθυνση και σε κάθε περίπτωση σε αντίθετη από την πολιτική τής εσωτερικής υποτίμησης και τις δεσμεύσεις του e-mail Χαρδούβελη-Σαμαρά. Δεν ανοίγει ο δρόμος για τον σοσιαλισμό ούτε όμως συνεχίζεται η καταστροφική πολιτική των Μνημονίων που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Υπάρχουν βεβαίως προβλήματα στην ενδιάμεση συμφωνία. Τα όσα αναφέρονται για την απελευθέρωση αγορών, επαγγελμάτων, κλάδων της οικονομίας, όπως η ενέργεια, και άλλα κινούνται στο γενικότερο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων επιλογών της Ε.Ε. Δεν επιβάλλονται μόνο στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούν αντικείμενο της γενικότερης πάλης κατά της πολιτικής που επιβάλλουν οι δυνάμεις της Ευρωδεξιάς. Στόχος της Αριστεράς οφείλει να είναι η απόκρουσή τους τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μάχη αυτή κάθε άλλο παρά δυσκολεύεται από την ενδιάμεση συμφωνία.

Καπάκος Σταύρος- avgi.gr