«Ξηλώστε το Μνημόνιο και τους εκπροσώπους του». Την οδηγία αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

«Ξηλώστε το Μνημόνιο και τους εκπροσώπους του». Την οδηγία αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και, μέσω αυτής, σε όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σε όλες τις βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα, έδωσε το σύνθημα για υλοποίηση των αναληφθεισών δεσμεύσεων και, άρα, μάχη μέρα τη μέρα το επόμενο τετράμηνο. Επίσης η Π.Γ. αποφάσισε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, αύριο και μεθαύριο, με αντικείμενο την πολιτική συγκυρία αλλά και την εκλογή νέου γραμματέα της Κ.Ε. και της Π.Γ.

Παράλληλα  εκ μέρους της κυβέρνησης διέρρευσε το παρακάτω σχόλιο:

«Ας το πάρει απόφαση ο κ. Σαμαράς: η τρόικα τελείωσε και μαζί οι εκπρόσωποί της!», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε non paper της ΝΔ, η οποία «περήφανη για τα μνημόνια που έχει υπογράψει, προσπαθεί να πείσει τα στελέχη της –την κοινωνία αποκλείεται!- ότι τα μνημόνια συνεχίζονται».
«Του θυμίζουμε τι έλεγε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, "λαγός τη φτέρη έσειε.. κακό της κεφαλής του"! Ας προσέχει, λοιπόν… », καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Αλ. Τσίπρας: Το επόμενο διάστημα των 4 μηνών θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα

Στην εκτενή συζήτηση για τη νέα συμφωνία - γέφυρα και τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: "Το επόμενο διάστημα των 4 μηνών θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα. Σε αυτή τη μάχη στόχο έχουμε:

* Να προχωρήσουμε γοργά στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.
* Να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας το ξήλωμα του καθεστώτος του Μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό.
* Να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την πλατιά και πρωτοφανή λαϊκή ενότητα υλοποιώντας τον βασικό κορμό των δεσμεύσεών μας στα λαϊκά στρώματα.
* Να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης".

Τούτων δοθέντων, η νέα κυβέρνηση ξεκινά με γοργούς ρυθμούς το νομοθετικό της έργο, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση της λαϊκής ενότητας, είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός. Η εισήγησή του είχε ξεκινήσει με την παρουσίαση της κατάστασης με ειλικρίνεια και όχι φτιασίδια, όπως παρατηρούσαν στη συνέχεια μέλη της Π.Γ.

Σε κάποιο σημείο της εισήγησης ο Αλ. Τσίπρας μίλησε, κατά πληροφορίες, για τους εκβιασμούς της άλλης πλευράς, την παγίδα ξαφνικού θανάτου που από κοινού είχαν στήσει ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρέπει να έχουμε τη στρατηγική της ρήξης κατά νου, ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Παρών στη συνεδρίαση και ο Γιάννης Μηλιός, ο οποίος, στον καμβά του κειμένου που συνέγραψε με τους Σπύρο Λαπατσιώρα και Δημήτρη Σωτηρόπουλο, ζήτησε να λέει την αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ και να προσέξει να μην ξεκόψει από τις κοινωνικές κατηγορίες που τον στηρίζουν. Στον αντίποδα, κάποια μέλη της Π.Γ. στάθηκαν κριτικά στο συγκεκριμένο κείμενο.