ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Τάκη Γκίκα

Έμοιαζε έτοιμος να ξυπνήσει και να αρχίσει πάλι από την αρχή, ο Τάκης Γκίκας.



Στην τελετή της εξόδιου ακολουθίας χοροστάτησε ο σεβ. Μητροπολίτης Πατρών  Χρυσόστομος, οποίος έπλεξε εγκώμιο για τον αείμνηστο – Επικήδειος λόγος από τον Ηλία Γρηγόρη


Στην οδό προς την αιώνια κατοικία...
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, ο οποίος κατέκλυσε τον νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα της Πάτρας, τελέστηκε σήμερα από τις 11.30  η εξόδιος ακολουθία του αείμνηστου Τάκη Γκίκα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης χθες σε ηλικία 65 ετών, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, λυγισμένος από την επάρατο μορφή του. 

Η μορφή της σορού του, έδειχνε σαν να ήταν έτοιμος να σηκωθεί και αρχίσει τα γνωστά πειράγματά του, όπως έκανε συνήθως, καθώς τον γνωρίσαμε στο δημοτικό Συμβούλιο, στις παρέες του, στην καθημερινότητα του εργασιακού βίου του, στην γειτονία του τα Προσφυγικά, που γεννήθηκε και μεγάλωσε, πριν 65 χρόνια. 

Συγγενείς, φίλοι από τα παλιά, σύντροφοι από τους πολιτικούς χώρους του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και του προσφάτως ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχε προσχωρήσει. Φίλοι, που γνωρίζουν την προσφορά του αείμνηστου και την συμβολή του στην ανέγερση του μνημείου εκτελεσμένων κατά τον Εμφύλιο στο Γηροκομειό. Αλλά και πολύς άλλος κόσμος, που χωρίς να έχει ιδεολογική συγγένεια μαζί του, τον γνώρισε στο οδοντιατρείο του και ανακάλυψε τον ανθρώπινο και αλληλέγγυο χαρακτήρα του, βρέθηκε προ τη σορού του για να του απευθύνει το στερνό αντίο. 

Μαζί τους οι επιφανείς της πόλης, οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που την υπηρέτησε με ζήλο, φορείς κοινωνικοί, σωματεία αθλητικά και άλλοι έδωσαν σήμερα παρών
Όλο το παραπάνω πλήθος κόσμου έσπευσε να πει το «ύστατο χαίρε» στον αγαπητό γιατρό, γεμίζοντας ασφυκτικά το ναό.

Όλοι τους είχαν να πουν ένα καλό λόγο για τον Τάκη Γκίκα, όλοι τους είχαν να θυμηθούν κάποια δύσκολη στιγμή στην οποία ο γιατρός τους είχε βοηθήσει.

Για τον καλό χαρακτήρα του αείμνηστου είχε να πει πολλά ο σεβ. Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, που χοροστάτησε της εξόδιου ακολουθίας και εκφώνησε σχετικό επικήδειο λόγο.
Μετά τον σεβ. Μητροπολίτη Χρυσόστομο,  επικήδειο λόγο εκφώνησε ο γραμματέας του Δήμου Πατρέων, δημοτικός σύμβουλος και στενός φίλος του εκλιπόντος Ηλίας Γρηγόρης, σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα.

«Και φρόντισε, εκεί πάνω να οργανώσεις και να ετοιμάσεις την παρέα. Και να μας περιμένεις», είπε μεταξύ άλλων, φανερά συγκινημένος και πρόσθεσε: «Το αποτύπωμά σου δεν θα σβήσει».

Ο επικήδειος λόγος του Γραμμ. Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων Ηλία Γρηγόρη


Ιδιαίτερα ο Ηλίας Γρηγόρης είπε:

«Αν και όλα έχουν ειπωθεί, λίγες σκόρπιες φράσεις, λέξεις. Για την πολιτική δράση του Τάκη θα αναφερθώ εκ μέρους των φίλων του. Επίθετα και εικόνες, για τον Τάκη μας, τον Τακούλη μας… από την παρέα, τη δουλειά, το ταξίδι, το ξενύχτι, την μπάλα, την πολιτική κουβέντα, τη δράση.
Λέξεις λοιπόν ανάκατες…

-Ευφυΐα ατελείωτη και ανεξάντλητες επιλογές.
-Το γέλιο της ζωής.
-Οι γκριμάτσες και οι αναπαραστάσεις.
-Η γενναιοδωρία της ψυχής.
-Το χιούμορ.
-Ο αυτοσαρκασμός!
-Το ταπεραμέντο και οι απέραντες, αξεπέραστες αδυναμίες του.
-Η καρδιά της παρέας που αιμοδοτούσε όλο το αίμα στην παρέα.
-Σπάνιο κράμα ανθρώπου, που χαλυβδώθηκε και μεγάλωσε στα Προσφυγικά Πάτρας και κατάφερε το ακατόρθωτο.
-Πληθωρικά αισθήματα μίας λαϊκής καρδιάς.
-«Φευγάτος» εκεί που οι άλλοι τον περιμέναμε και κυρίως ποτέ να μην λείπει από κει που τον χρειάζονταν.
-Ο λαϊκός άντρας με τα πόδια γερά γειωμένα στη γειτονιά του, φέρνοντας μαζί όλα τα χαρίσματα και τα ελαττώματά του.
-Κιμπάρης, αγαπησιάρης, παθιάρης, τσαχπίνης, οργιάρης, εγωιστής ιδιόμορφα και εν τέλει βαθιά αισθηματικός.
-Απροκατάληπτος, ντόμπρος, που χόρευε –χέρια ψηλά με ιδιόρρυθμες στροφές- μία αγκαλιά για όλο τον κόσμο.

Σε τελευταία ανάλυση, ο Τάκης φεύγει από τον κόσμο αφήνοντας έντονα χνάρια-οδηγούς, για μας που παραμένουμε πίσω».

Και ο Ηλίας Γρηγόρης, φανερά συγκινημένος, κατέληξε με τα παρακάτω λόγια: 

«Όλα έχουν ειπωθεί για τον Τάκη. Αντίο αγαπημένε μας μοναδικέ φίλε… στο επανιδείν. Και φρόντισε, εκεί πάνω να οργανώσεις και να ετοιμάσεις την παρέα. Και να μας περιμένεις. Μαζί σου παίρνεις το καλύτερο κομμάτι της νιότης μας. Και να γνωρίζεις το αποτύπωμά σου δεν θα σβήσει, όσο τουλάχιστον, εμείς που σε γνωρίσαμε και κάναμε παρέα θα είμαστε ζωντανοί. Ο Πίπης, ο Νάσος, ο Μιχάλης, ο Φαίδων, ο Νίκος και πολλοί άλλοι, που η μνήμη δεν με βοηθά να θυμηθώ».

Η ταφή της σορού του Τάκη Γκίκα έγινε στην τελευταία του κατοικία στο Δημοτικό Κοιμητήριο του Αγίου Μηνά στην Λεύκα Πατρών.

Μετά από παράκληση της οικογένειας του εκλιπόντος, αντί στεφάνων όσοι επιθυμούσαν προσέφεραν χρήματα ή υλική βοήθεια στην Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου Πατρέων, σε επιτροπή του Κοινωνικού Οργανισμού που βρίσκεται έξω από τον Ναό, ενώ για την συλλογή των χρημάτων είχε τοποθετηθεί κουτί δίπλα στο βιβλίο συλλυπητηρίων, που είχε ανοιχτεί.



 





Δεν υπάρχουν σχόλια: