Πρόταση της ΠΡΟΣΠΕΡΤ προς την Διοίκηση της ΕΡΤ για φιλοξενία 15 οικογενειών στο γυμναστήριο της ΕΡΤ που είναι ανενεργό - για όσο χρειαστεί 



«Οι πρόσφυγες θα είναι ανάμεσά μας, δεν πρόκειται να τους εξαφανίσουμε και γι' αυτό πρέπει να φτιάξουμε όλοι μαζί τους καλύτερους όρους για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των αυξημένων προσφυγικών ροών» τόνισε, μιλώντας στο "Κόκκινο" και τον Μπάμπη Αγρολάμπο, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.



Παράλληλα, από την διοίκηση της ΠΡΟΣΠΕΡΤ εστάλη στη διοίκηση της ΕΡΤ, πρότασή της,  στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω: "Στα πλαίσια της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες  που έχει επιδείξει  η Δημοκρατική Ελληνική κοινωνία, θεωρούμε ότι η ΕΡΤ του πολιτισμού και της αμεσότητας πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην ανακούφιση των προσφύγων. Προς τούτο προτείνουμε η ΕΡΤ να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις της – στο γυμναστήριο της που είναι ανενεργό - για όσο χρειαστεί, 15 (δεκαπέντε) οικογένειες προσφύγων, περίπου 50 έως 70 άτομα δηλαδή, ώστε να απαλύνουμε των βίαιο ξεριζωμό  από την πατρίδα τους, τις κακουχίες και την εκμετάλλευση. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δείχνοντας την ευαισθησία τους γι’ άλλη μια φορά πρόθυμα θα συμμετέχουν για κάθε βοήθεια".    


Πάντως το Υπουργείο, όπως είπε "στο Κόκκινο"  ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επεξεργάζεται ένα σχέδιο με βάθος χρόνου που περιλαμβάνει μόνιμες εγκαταστάσεις καταγραφής και διαμονής των προσφύγων, ενώ αυτή τη στιγμή «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την υπερφόρτωση ορισμένων περιοχών, φτιάχνοντας ένα δίκτυο χώρων και να μεταφέρονται οι πρόσφυγες εκεί ώστε να ανακουφίζεται η εκάστοτε περιοχή».

Η εύρεση χώρων θα έχει λήξει τις επόμενες μέρες, διαβεβαίωσε ο υπουργός. Δεν είναι πρόθεση του υπουργείου «να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και γι' αυτό η πρόθεσή μας δεν είναι να φτιάξουμε μόνιμους καταυλισμούς για 100 και 200 χιλιάδες πρόσφυγες» ανέφερε, εξηγώντας πως είναι ένα μείζον ζήτημα που θα το λύσει συνολικά η Ευρώπη.

Όσον αφορά τη λειτουργία των προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, όπως το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο και τις εγκαταστάσεις του Χόκεϊ στο Ελληνικό, ο κ. Μουζάλας εξήρε την προσφορά δεκάδων εθελοντών αλλά και στελεχών του Υπουργείου και της Περιφέρειας Αττικής.

Ο χειμώνας είναι μια ευκαιρίας για να προετοιμαστούμε καλύτερα για τις προσφυγικές ροές που θα έρθουν το καλοκαίρι, υπογράμμισε.