Τη φράση που χρησιμοποίησε στην Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Φ. Γεννηματά: "Δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε εφεδρεία σας, κ. Τσίπρα", διευκρίνισε χτες ο γραμματέας επικοινωνίας και βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαθεοδώρου, δηλώνοντας ευθέως ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Αρχής γενομένης από την επιθετική προς την κυβέρνηση προχθεσινή ομιλία της Φ. Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κ.Ο., αλλά και με χθεσινές παρεμβάσεις του, όπως για τον ΦΠΑ στα νησιά, είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί μέσω των επιθέσεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει αποστάσεις από τη συμφωνία που και εκείνο ψήφισε.

Κυρίως όμως προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τα ζητήματα της συμφωνίας (όπως το προαναφερθέν) που είχαν τεθεί στην περιβόητη 5η αξιολόγηση, που δεν ολοκλήρωσε ποτέ η συγκυβέρνησή του με τη Ν.Δ., κατηγορώντας την κυβέρνηση για αποτυχία διαπραγμάτευσης και προεξοφλώντας αδυναμία εξεύρεσης ισοδυνάμων. Επιχειρεί δηλαδή το ΠΑΣΟΚ τώρα να αποστασιοποιηθεί από το πρόσφατο παρελθόν του, εμφανιζόμενο ούτε λίγο ούτε πολύ ως νέο, "αναβαπτισμένο" κόμμα, μέσω του "οχήματος" της "Δημοκρατικής Συμπαράταξης", επαναλαμβάνοντας ότι θα κάνει "εποικοδομητική αντιπολίτευση".

Με τον ίδιο τρόπο προσπαθεί να απαξιώσει και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων όσον αφορά στη δέσμευση για το χρέος στη νέα συμφωνία, με τη Φ. Γεννηματά να αναφέρει ότι δεν έχει κερδηθεί κάτι συγκεκριμένο και ότι το θέμα τέθηκε από το ΠΑΣΟΚ από το 2012. Ωστόσο, δεν αναφέρει ποτέ, γιατί δεν ξεκίνησε ποτέ η σχετική συζήτηση με τους εταίρους.

Ως προς τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση, ο Θ. Παπαθεοδώρου δήλωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι "εφόσον δεν έγινε καμία συζήτηση περί προγραμματικής συμφωνίας, η κυβέρνηση θα κυβερνήσει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ασκήσει αντιπολίτευση". "Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μη συζητήσει καμία από τις προτάσεις για προγραμματικές συμφωνίες που του είχαν παρουσιαστεί και να διαλέξει τους ΑΝ.ΕΛΛ., με αυτούς θα συγκυβερνήσει και με αυτούς θα πορευτεί. Με τους 155", συνέχισε, για να προσθέσει: "Ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα δώσουμε".
 
Λιονάκης Νίκος-avgi.gr