ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Για να μην ξεχνάμε την σπέκουλα της ΝΔ για τα εθνικά


Προπονείται για τον ερχόμενο 15Αύγουστο!



1.    Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να αποδομήσει τον Τσίπρα και τα αποτελέσματα του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη.

Η δήλωση του Μεϊμαράκη αλλά και η ανακοίνωση του κόμματος κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει στην ερώτηση του Κλίντον για τους επενδυτές. 

Η απάντηση του Τσίπρα από την ανεπίσημη απομαγνητοφώνηση ήταν: 


"Κλίντον: …Αναφέρατε ότι θέλετε περισσότερη επένδυση στην ενέργεια. Προβλέπει ο νόμος ότι εάν έρθει κάποιος και κάνει μια σημαντική επένδυση, στο να σας κάνει πιο ανεξάρτητους ενεργειακά, μπορούν να ανακτήσουν την επένδυσή τους. Εάν φέρουμε τους επενδυτές εκεί θα υπάρχει τρόπος να πάρουν πίσω τα λεφτά τους; Νομίζετε θα βάλουν πολύ κόσμο να δουλέψει.

Α.Τσίπρας.:  Λοιπόν αυτή είναι μια ζωτική ερώτηση. Πιστεύω ότι εάν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές, με ένα μόνιμο φορολογικό σύστημα και χωρίς τις διεφθαρμένες σχέσεις που όλοι γνωρίζουν, ότι σήμερα στην Ελλάδα ο επενδυτής πρέπει να πληρώσει τους νόμιμους φόρους αλλά ορισμένες φορές πρέπει να πληρώσει και κάτω από το τραπέζι ώστε να μπορέσει να κερδίσει την γραφειοκρατία του Κράτους, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει σε αυτή την δύσκολη κατάσταση με τις καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η ερώτηση αυτή μπορεί να απαντηθεί μετά από ριζικές αλλαγές που θα κάνουμε στην Δημόσια Διοίκηση. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι εάν δημιουργήσουμε πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Εάν προσπαθήσουμε να μεταβάλλουμε την Δημόσια Διοίκηση προς την κατεύθυνση που είναι αναγκαία τότε γιατί να παραμείνουν δυσκολίες για επενδύσεις στην Ελλάδα; Γιατί να είναι καλύτερο να επενδύσει κανείς σε μια άλλη χώρα της ευρωζώνης και όχι στην Ελλάδα; Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλά πλεονεκτήματα. Βρίσκεται στην ευρωζώνη και σε μια πολύ σημαντική γεωγραφική θέση μεταξύ τριών ηπείρων και πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι το μέρος και η χώρα  που θα στο μέλλον θα είναι πολύ ελκυστική για τις επενδύσεις με πολύ καλά αποτελέσματα για τους επενδυτές. Αυτή είναι η γνώμη μου, επίσης αυτή είναι  η επιθυμία μου, η θέληση μου, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι πολύ απαραίτητο να εργαστούμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση για να υλοποιήσουμε, για να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε όλες αυτές τις υποσχέσεις. Αλλά, ταυτόχρονα είμαι πολύ … ότι εάν δεν προσπαθήσουμε να το κάνουμε, εάν δεν προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, δεν θα αλλάξουν ποτέ.  

Κλίντον: Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι το έχω καταλάβει καλά. Και επειδή δεν θέλω κανείς να έχει δικαιολογίες ξανά. Όλοι όσοι γνωρίζω στην Αμερική που αγαπούν την χώρα σας, οι περισσότεροι αλλά όχι όλοι είναι Ελληνοαμερικανοί. Κάποιοι είναι από άλλες χώρες αλλά αισθάνονται απαίσια για όσα έχουν συμβεί και πιστεύουν ότι είναι ώρα να το ξεπεράσετε και να σταματήσετε να ζείτε στο παρελθόν, προσπαθείτε να απελευθερωθείτε στο μέλλον και σας έχουν ντύσει τρόπον τινά με ένα ζουρλομανδύα, και είστε στην διαδικασία που προσπαθείτε να ξεφύγετε απ’ αυτόν χωρίς να εγκαταλείψετε τις υποχρεώσεις σας, είναι δύσκολο, σύνθετο, και σας αξίζουν πολλά εύσημα γι’ αυτό. Αλλά λέτε με σαφήνεια ότι θεωρείτε πως δεν είναι απαραίτητο για τον κόσμο να περιμένει ώστε να διευθετηθεί και η τελευταία λεπτομέρεια αυτής της νέας ρύθμισης για την αναχρηματοδότηση του χρέους, να γνωρίζουν ότι θα διευθετηθεί και ότι η κυβέρνηση θα είναι τετραετίας και ότι είναι καλύτερο να επενδύσουν νωρίτερα παρά αργότερα ώστε να αγοράσουν χαμηλά, να πουλήσουν υψηλά, να αυξήσουν την ανάπτυξη στην απασχόληση και ότι αυτό μόνο του θα σταθεροποιήσει το πολιτικό όπως και το οικονομικό κλίμα. Είναι βασικά το μήνυμά σας. Συνεπώς μπορούν να γράψουν μια επιταγή τώρα. Όχι εννοώ, αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί… μόνο η Ελληνική Διασπορά και δεν μιλάω για ….ο λόγος που ρώτησα για το ταμείο είναι επειδή επίσης προσπαθώ να βρω ένα τρόπο ώστε μερικά εκατομμύρια ελληνοαμερικανών που δεν έχουν πολλά χρήματα αλλά που μπορούν να συγκεντρώσουν τα χρήματά τους σε ένα ταμείο, το οποίο θα μπορούσε να εκκινήσει πολλές νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Θα ήθελα να μπορώ να πω ότι, είναι αυτό που είπατε, το οποίο μου φαίνεται λογικό, αλλά εάν ο κόσμος, πολύς κόσμος συνδράμει για εσάς ανά τον κόσμο, και πολλοί καταλαβαίνουν γιατί κερδίσατε και σας θαυμάζουν που «δεν κατεδαφίσατε το οίκημα» όταν κερδίσατε. Γιατί προσπαθήσατε να αναλάβετε μια υπεύθυνη στάση και να εργαστείτε για να βγείτε από αυτό το χρέος. Αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε οι υπόλοιποι, ότι σε κάποιο σημείο υπονομεύουμε την θέση σας με το να περιμένουμε. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε κάτι, τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε να σαχλαμαρίζουμε με αυτό και είστε πάρα πολύ ευγενικός να μην το θέσετε ευθαρσώς αλλά νομίζω ότι είναι ακριβές ότι ουσιαστικά το μήνυμά σας είναι ότι το έχω υπό έλεγχο, θα το παλέψουμε, σας παρακαλώ μην περιμένετε άλλο για να ξεκινήσετε να επενδύετε. Είναι μια δίκαιη δήλωση; 

Α.Τ.: Καταρχάς, γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είναι μόνο οι ελληνοαμερικάνοι που θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα. Νομίζω ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο  ενδιαφέρον, επιτρέψτε μου να πω ένα ηθικό ενδιαφέρον για να στηριχθεί η Ελλάδα. Διότι όλη αυτή την περίοδο πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός ήταν το θύμα ενός οικονομικού πολέμου.

 Δεύτερον επειδή η Ελλάδα παραμένει παράγοντας σταθερότητας σε μια περιοχή η οποία τριγύρω καθημερινά αποσταθεροποιείται στο Βορρά, στην Ουκρανία, στα νοτιανατολικά με τη Συρία και στα νοτιοδυτικά με τη Λιβύη. Γνωρίζετε ότι τώρα έχουμε μια κρίση μέσα στην κρίση. Τα κύματα των προσφύγων στην Ελλάδα - η Ελλάδα είναι η χώρα υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έφτασαν- θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, στις βόρειες χώρες της Ευρώπης αλλά περνούν μέσω των νησιών. Συνεπώς πιστεύω ότι είναι παγκόσμιο το ενδιαφέρον ώστε η Ελλάδα να παραμείνει παράγοντας σταθερότητας. Και ο μόνος τρόπος για να παραμείνει παράγοντας σταθερότητας είναι να ξεπεράσει την κρίση, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει  ένα περιβάλλον κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε επενδύσεις και επενδυτές διότι είναι αναγκαίο να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Και είναι αναγκαίο να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη διότι αυτή θα δημιουργήσει την κοινωνική συνοχή ώστε να αντιμετωπίσουμε την απαράδεκτη ανεργία του 30% -είναι κοντά στο 30% το επίσημο εύρος. Είναι απαράδεκτο για μια αναπτυγμένη χώρα και γιατί επειδή αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψει στην σταθερότητα και στην ανάπτυξη και η Δημοκρατία θα επιστρέψει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και αυτό είναι το πιο σημαντικό δώρο που προσφέραμε στο παγκόσμιο φάσμα στον παγκόσμιο πολιτισμό και αυτό είναι το δώρο που θέλουμε να προσφέρουμε ξανά στους ευρωπαίους εταίρους μας.

 Πιστεύω στην αναγκαιότητα της ενωμένης Ευρώπης, της ενωμένης ευρωζώνης αλλά πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν η Ευρώπη επιστρέψει στις θεμελιώδεις της αρχές, στις θεμελιώδεις της αξίες. Αλληλεγγύη, να μοιραστούμε το βάρος, να μοιραστούμε την ευθύνη, να μοιραστούμε το κοινό μας μέλλον, δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό προσπαθώ να δώσω αυτό το μήνυμα όχι μόνο στους ελληνοαμερικανούς αλλά και στους Αμερικανούς ότι είναι αναγκαίο να στηρίξουν τις προσπάθειές μας να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας  και να επαναπροσδιορίσουμε την κατεύθυνση της Ευρώπης". 

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τίποτα περισσότερο από μια φυσική αμηχανία του Τσίπρα, λόγω της χρήσης ξένης γλώσσας. Τα γέλια στα οποία αναφέρονται έχουν να κάνουν με τον αστεϊσμό του Κλίντον όταν αναφέρθηκε στην επιταγή. Αλλά επειδή επί της ουσίας το επιχείρημα για τα αγγλικά του Τσίπρα δεν είναι σοβαρό, (ο Μεϊμαράκης μιλώντας για μεταφραστή σε αυτό αναφέρθηκε επί της ουσίας) τον κατηγορούν ότι ήταν απροετοίμαστος και δεν είχε να πει κάτι ουσιαστικό για τις επενδύσεις. 

Ο Μεϊμαράκης το πήγε ακόμα πιο μακριά λέγοντας «προφανώς έτσι απροετοίμαστος πήγαινε και στις διαπραγματεύσεις». Πρόκειται περί φτηνής επικοινωνιακής μαγκιάς αλλά και περί υποκρισίας, από την ΝΔ, η οποία πήγαινε και δεν διαπραγματευόταν καν, απλώς υπέγραφε αυτά που της έδιναν.   

Τέλος είναι ένα ερώτημα αν ουσιαστικό θεωρούν ότι ουσιαστικό για τις επενδύσεις θα θεωρούσαν να πει ο Τσίπρας ότι θα θεσπίσουμε μισθούς Κίνας, θα καταργήσουμε την ασφάλιση και θα αφήσουμε χωρίς προστασία το περιβάλλον, όπως είναι η γραμμή της ΝΔ για τις επενδύσεις.

2.    Προχθές η ΝΔ διέπραξε και άλλο ατόπημα: Κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι «επαιτεί για το χρέος» ανοίγοντας το θέμα στον ΟΗΕ, που οι δανειστές μας δεν θεωρούν κατάλληλο χώρο. 

Επί της ουσίας πρόκειται για αυτογκόλ. Το θέμα του χρέους είναι διεθνές και πολύ καλά κάνουμε και το ανοίγουμε στην Νέα Υόρκη, δημιουργώντας διεθνείς συμμαχίες. Η ΝΔ με την ανακοίνωσή της έσπευσε να θυμίσει στον κόσμο ότι η ίδια απλώς υποστήριζε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, απλώς καλόπιανε τους δανειστές και δεν έκανε ποτέ την παραμικρή διαπραγμάτευση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει την απομείωσή του ψηλά στην ατζέντα του. 

Η λαθροχειρία που κάνει η ΝΔ είναι ότι διατυμπανίζει ότι «Στην συμφωνία προβλέπεται ρητά ότι δεν υπάρχει περίπτωση ονομαστικής μείωσης του χρέους». Παραλείπει όμως ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι απομείωσης εκτός από την ονομαστική (μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής) και ότι η σχετική διαπραγμάτευση που ποτέ δεν έγινε επί ΝΔ πρόκειται επιτέλους να αρχίσει μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι από την διαπραγμάτευση αυτή η ΝΔ κρατάει προκλητικές αποστάσεις, αντί να συμβάλλει με τα δικά της μέσα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, διεθνείς διασυνδέσεις κλπ) στην στήριξη της ελληνικής θέσης και την ανακούφιση του ελληνικού λαού. 

Στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Αναπτυξιακή Ατζέντα, την περασμένη Κυριακή, ο Τσίπρα έκανε μια πολύ σύντομη αλλά εξαιρετική ομιλία για το ζήτημα: 

Είναι πολύ σημαντικό, ότι η «Αναπτυξιακή ατζέντα για μετά το 2015» αντιμετωπίζει τις αλληλένδετες προκλήσεις της εξάλειψης της φτώχειας και της επίτευξης της αειφόρου ανάπτυξης, καθιερώνοντας ένα ενιαίο σύνολο νέων στόχων που απαιτούν ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της ανάπτυξης.
Όμως, τα ερωτήματα παραμένουν.

Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;

Γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμένουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο;

Η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων

Μιας οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη ως αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών που οδήγησαν σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας.

Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας σε περιοχές γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.

Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, πρέπει να ορίσουμε και να κατακτήσουμε στόχους, όπως αυτοί που συζητάμε σήμερα.

Αλλά η εμπειρία μας στην Ελλάδα δείχνει ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Καμία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη ή ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απλώς βάζοντας στόχους και αφήνοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούμε ανέπαφο και χωρίς συζήτηση.

Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή για δανεισμό στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.
Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη.

Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, ακόμη και για τις ανεπτυγμένες χώρες, όπως συνέβη για τη Γερμανία το 1953.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε.

Πρέπει να απομακρυνθούμε από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι οι αγορές είναι ο μοναδικός κατανεμητής πόρων στην οικονομία.

Και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα στη βάση ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που ενθαρρύνει τους φορολογικούς παραδείσους και την δημιουργία off shore εταιρειών.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, παρά μόνον εάν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίζουν για αυτό.

Μια βιώσιμη οικονομική ατζέντα μπορεί να θεμελιωθεί μόνο σε ένα οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και πολιτικό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη.

Και η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της, θα προωθήσει με συνέπεια και θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για ένα τέτοιο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ένα σύστημα που θα επιτρέψει στην Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30.
Αυτό δεν θα είναι εύκολο.

Όπως είπε και ένας μεγάλος οικονομολόγος, «η δυσκολία δεν έγκειται τόσο στο να αναπτύξεις καινούριες ιδέες, όσο στο να ξεφύγεις από τις παλιές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: