"Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014"
 
Μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα βρέθηκε σε δύο επιγραφές στον περίβολο του μνημείου της Αμφίπολης αλλά και εσωτερικά του τάφου, στους γραπτούς εννιάφυλλους ρόδακες, υποστήριξε η επικεφαλής της ανασκαφής και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Κατερίνα Περιστέρη στη διάρκεια της εκδήλωσης "Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014" που οργάνωσε την Τετάρτη το απόγευμα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ, στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου. 
 
Η ανασκαφέας απέδωσε το μνημείο σε παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για το ταφικό Ηρώο του φίλου και στρατηγού του Ηφαιστίωνα.
 
Στον περίβολο του μνημείου βρέθηκαν τρεις επιγραφές "που αποτελούν συμβόλαια παραλαβής έργου, του ταφικού δηλαδή ηρώου", όπως είπε η ανασκαφέας. Στις δύο εξ' αυτών, οι οποίες είναι αρκετά φθαρμένες, όπως είπε, αναγράφεται η λέξη "Παρέλαβον" και δίπλα "ξεχωρίζει καλά το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα". Πρόκειται "για συμβόλαιο κατασκευής του έργου, για μια πλούσια εργολαβεία", που έγινε στην εποχή του Αντίγονου, μονόγραμμα του οποίου επίσης εντοπίστηκε στο μνημείο. 
 
Σύμφωνα με την κ. Περιστέρη το μνημείο κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ αιώνα, από τον Δεινοκράτη, αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.