ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Γεγονότα: Ο θάνατος του πλουραλισμού στην Αχαΐα


28 Οκτωβρίου 2016. «Το δικό μας ΟΧΙ» από την αγωνιστική εφημερίδα «ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ της Αχαΐας», που αναγγέλλει την εκδοσή του τελευταίου της φύλλου. Από σήμερα ο πλουραλισμός στην περιοχή εδέχθη ένα ακόμη, το τέταρτο, πλήγμα!


Με ευθύνη πολλών παραγόντων και στην Πάτρα κυρίως αυτών που δεν εισηγήθηκαν την αλλαγή του νόμου Ρουσόπουλου, αναστέλλει την κυκλοφορία της η αριστερή εφημερίδα, μετά από 32 χρόνια!


Κύκνειο άσμα από σήμερα για την εφημερίδα «Γεγονότα», που κόσμησε επί 32 χρόνια το δημοσιογραφικό-εκδοτικό στερέωμα της Αχαΐας.
Ανεξάρτητη, αδέσμευτη, διεισδυτική υπηρέτησε την ενημέρωση του Αχαιού πολίτη και γενικότερα, συναισθανόμενοι οι συντελεστές της την ευθύνη παροχής αντικειμενικής ενημέρωσης, που βάρυνε ιδιαίτερα στο χώρο της Αριστεράς, μετά την ανάληψη της ευθύνης για συγκροτημένη έξοδο τη χώρας από την στενωπό της κηδεμονίας και την απομάκρυνση από την κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς ακόμη όχι από τις εστίες αποκεντρωμένης εξουσίας, αυτών που σταδιακά επί σαρανταετία  οδήγησαν τους πολίτες στο σφαγείο της οικονομικής υποτέλειας!   
Με ευθείες βολές κατά του νόμου Ρουσόπουλου, της δεξιάς κυβερνήσεως επί ΝΔ, αλλά και κατά των διαδόχων της  ΣαμαροΒενιζελικής  αιμομιξίας, μη εξαιρώντας τους αριστερούς ανατροπείς αυτών, η διεύθυνση της εφημερίδας με λύπη της αναγγέλλει την αναστολή της έκδοσής της, αφήνοντας παράθυρο ελπίδας για επάνοδο, καθώς αθόρυβες διεργασίες επανέκδοσης συντελούνται εφόσον ευοδωθούν οι συζητήσεις.
Ως καίριο πλήγμα κατά του πλουραλισμού και κατά συνέπεια της έκδοσής της δείχνει όχι μόνον τον νόμο Ρουσόπουλου, αλλά και την αδιαφορία από την κυβερνητική  πλευρά  στην Πάτρα.
Και για όσους είναι γνώστες των συζητήσεων που προηγήθηκαν, δεν μπορούν να μην αποδώσουν μέρος ευθύνης σε διακεκριμένα μέλη της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, που στάθηκαν ανάξια να αναλογιστούν το σβήσιμο μίας πλουραλιστικής φωνής με ευαισθησία στον αριστερό χώρο. Που παραλλήλισαν την απώλεια μιας εφημερίδας ως να επρόκειτο για το κλείσιμο ενός οποιουδήποτε μικροκαταστήματος πώλησης ειδών! Και κυρίως χωρίς να επιδείξουν ενδιαφέρον, όταν γίνονταν εκκλήσεις και υπενθυμίζουν ότι από ενάμισι έτους που εστάλη επιστολή στο Γραφείο του υπ. Επικρατείας, ανταπόκριση δεν υπήρξε.
Κι αυτό όταν, την στιγμή που ολιγωρούν οι της Αριστεράς, την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ της Δεξιάς αντιπολίτευσης επικουρούνται οικονομικά μέσω διαφορετικών καναλιών, όχι κατ' ανάγκη κυβερνητικών, αλλά πάντως με συμμετοχή στην κρατική διαφήμιση. Και τούτο διότι ο... έντιμος κύριος Ρουσόπουλος, τη υποδείξει προφανώς των ολιγαρχών μιντιοκρατών, με ένα δήθεν εξ ίσου έντιμο νόμο εξωπέταξε της κρατικής διαφήμισης  τα περιφερειακά ΜΜΕ. Ο λόγος που συνέβη αυτό; Μα είναι προφανής και τον έχει κατ' επανάληψη αναφέρει ο Ν. Παππάς: Η πίτα της διαφήμισης από 600 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 ξέπεσε, λόγω κρίσης, στα 100 εκατ. Άρα λιγόστεψαν τα μερίδια!
Δεν τον άλλαξαν τον νόμο Ρουσόπουλου οι της Αριστερής Κυβέρνησης και τώρα τον έχουν ραβδί στο ξερό το κεφάλι τους! Ήδη στην Αχαΐα μόνον τα τελευταία χρόνια έχουμε απολέσει τέσσερα μέσα ενημέρωσης: Ημέρα, Κήρυκας, Σημερινή, Γεγονότα. Ανάμεσά τους το πρώτο μέσο και τα τρίτο και τέταρτο ήταν φιλικά διακείμενα προς την Αριστερά!
Ο νόμος Ρουσόπουλου  αποτελεί θηλιά στα περιφερειακά ΜΜΕ, αλλά και στο λαιμό της επαρχιακής Ελλάδας της Αριστεράς. Στην Αχαΐα η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει επαίτης των υφισταμένων ΜΜΕ, αφού θα φιλοξενηθούν οι απόψεις της κατά το δοκούν. Και θα δούμε να επαναλαμβάνονται θλιβερά επεισόδια, όπως αυτό με την αντιπαράθεση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Σπαρτινού με τον Κατσανιώτη της ΝΔ, που «καφούκωνε» τον κυβερνητικό βουλευτή φασαριώζικα, την ώρα που ο τελευταίος, άψυχος και τετελεσμένος, εξηγούσε  τι εστί η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ η διαχειρίστρια της τηλεοπτκής συζήτησης, αντί να παρέμβει κια να διασώσει την σοβαρότητα του διαλόγου, θύμιζε κήρυκα του «Ειρήνη ημίν αδελφοί».
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα παρακάτω αλίευσα, από την πρωτοσέλιδη ανακοίνωση της εφημερίδας «Γεγονότα», υπό τον τιτλο«Το δικό μας ΟΧΙ» που  ηχούν ως κακόηχη καμπάνα για την στάση της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα:         
«Από σήμερα τα "Γεγονότα" σας ενημερώνουν ότι αναστέλλουν την έκδοσή τους,  για λόγους ανεξάρτητους φυσικά από τη θέληση των ανθρώπων που τα υπηρέτησαν πιστά όλα αυτά τα χρόνια.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε ότι αφορά τα περιφερειακά ΜΜΕ, τα τελευταία χρόνια με αιχμή του δόρατος τον βραχνά που επέβαλε στον πλουραλισμό και κατ' επέκταση στη φωνή του πολίτη, ο αλήστου μνήμης νόμος Ρουσόπουλου, που κυριολεκτικά κατέπνιξε τις αποκαλούμενες "μικρές" εφημερίδες, με την τεράστια κατά τ' άλλα απήχηση, το κύρος και τη σθεναρή δημοσιογραφία, παλέψαμε και αντέξαμε ελπίζοντας ότι κάτι τελικά θα αλλάξει και η "φραγή" που είχε επιβληθεί με τις δημοσιεύσεις ανακοινώσεων, προκηρύξεων, διαγωνισμών του δημοσίου, επιτέλους θα αρθεί».
Αυτά συμπεριλαμβάνονται ως προανάκρουσμα στην ανακοίνωση των «Γεγονότων» που συνεχίζουν παρακάτω:
«Δυστυχώς με πικρία διαπιστώσαμε ότι τίποτα δεν άλλαξε, η κραυγαλέα αδικία δεν αποκαταστάθηκε και οι βαρύγδουπες κατά καιρούς εξαγγελίες, παρέμειναν σχεδιασμοί επί χάρτου και οι όποιες ελπίδες, αποδείχθηκαν φρούδες.

Έκτοτε τα "Γεγονότα" όντας αποκλεισμένα και από την κρατική αποκαλούμενη διαφήμιση, ακολούθησαν τον δικό τους τραχύ και δύσκολο δρόμο, ένα δρόμο και μία πορεία ηρωική...».

Και επισημαίνουν με μία δόση πικρίας:

«...Άνθρωποι και φορείς που πολλαπλώς είχαν στηριχθεί και αναρριχηθεί σε αξιώματα της τοπικής, αλλά και γενικότερα της πολιτικής ζωής, έμειναν έξω από τα τεκταινόμενα στην εφημερίδα και έδειξαν παγερή αδιαφορία έως και αναλγησία στη δύσκολη συγκυρία που βίωναν όσοι αγωνίζονταν για την αλήθεια, τον πλουραλισμό και την Δημοκρατία. Γιατί καλός δημοσιογράφος δεν είναι αυτός που γλείφει την εκάστοτε εξουσία, αλλά αυτός που διεισδύει, αποκαλύπτει και ενημερώνει σφαιρικά, επισημαίνοντας τα κακώς κείμενα της δημόσιας ζωής...». 

Πέραν των παραπάνω, η διεύθυνση της εφημερίδας υπενθυμίζει:

«...Δώσαμε βήμα σε επώνυμους και ανώνυμους και φιλοξενήσαμε και την αντίθετη άποψη. Γιατί πιστέψαμε πάντα ότι μέσα από έναν καλόπιστο διάλογο επέρχεται η σύνθεση, που οδηγεί σε αποφάσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου...».

Αλλά ματαίως, λίγοι ήσαν αυτοί που συνειδητοποίησαν ότι:

«...Για πολλούς η έκδοση των "Γεγονότων" αποτέλεσε ένα εγχείρημα και έδωσε τη δυνατότητα σε αρκετούς νέους δημοσιογράφους να καταξιωθούν αργότερα στο χώρο θέτοντας ένα και μόνο απαράβατο όρο, να αναζητούν και να υπηρετούν την αλήθεια».

Σε αντίθεση με το σαράκι της διαπλοκής που ζει και βασιλεύει ακόμη και σε μικρά περιφερειακά έντυπα!

Ολόκληρη η Α΄ σελίδα αφιερωμένη στην αναστολή της έκδοσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: