ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο



Την Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας (ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού)

Αν, πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5μμ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του. 

Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει.
Η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.
Εκτός αν η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Κυριακή κοντή γιορτή. Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις τηλεοπτικές άδειες και την απόφαση του ΣτΕ (σημεία από τη συνέντευξη του Ν. Παππά)

- Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε αυτό το νομικό κενό, το οποίο και το ΣτΕ έχει περιγράψει ως μη συνταγματικό.

- Δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339, αλλά η συγκεκριμένη διάταξη για το ΕΣΡ.

- Ο νόμος 4339 ήταν αυτός που έδινε τις περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Εμείς βρεθήκαμε μπροστά σε ένα παράδοξο και ένα νομικό κενό, και είχαμε μία πολιτική πραγματικότητα που αντί οι προκάτοχοι να νομοθετούν, περνούσαν σε μία παράταση ανομίας. Αυτό έπρεπε να σταματήσει. Αυτή τη στιγμή κανένας πολίτης δεν αμφιβάλλει σε σχέση γιατί η ΝΔ δεν έχει συναινέσει τόσο καιρό για το ΕΣΡ» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας για να προσθέσει ότι όλοι κρίνονται, «ακόμα και το ΣτΕ, το οποίο έκρινε συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ. Εμείς κάναμε έναν διαγωνισμό κρυστάλλινο και διαφανή. Μπήκαν 275 εκατ. ευρώ στα Ταμεία. Μπορούν να τοποθετηθούν τα κόμματα, πώς μπορεί να πληρωθεί αυτός ο σπάνιος πόρος;

- Εμείς βάλαμε αυστηρά κριτήρια, δεν μπορούσαμε εμείς να επιλέξουμε ποιος θα πάρει άδεια, καμία δυνατότητα. Υπάρχει η εξής θεμελιώδης διαφορά με το παρελθόν: Οι καναλάρχες ήξεραν ότι είναι ιδιοκτήτες καναλιών γιατί πάτησαν την Πολιτεία στον σβέρκο, τότε που το πολιτικό σύστημα είχε ανάγκη στήριξης, με έναν διαγωνισμό παρωδία για τον ψηφιακό πάροχο της DIGEA. Ενώ με τον δικό μας διαγωνισμό θα είχαμε ιδιοκτήτες καναλιών επειδή πλήρωσαν για τις δημόσιες συχνότητες.

- Η ΝΔ τόσο καιρό δεν εισέπραττε ούτε τον καταλογισμό του φόρου διαφήμισης, ούτε το τέλος χρήσης συχνοτήτων. Τόσο καιρό οι ιδιοκτήτες καναλιών προσέφευγαν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα του ΕΣΡ, λέγοντας ότι δεν το αναγνωρίζουν.

- Είναι δύσκολο να εισπραχθούν από το δημόσιο τόσα χρήματα, τόσο σύντομα. Όμως, μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός ο καινούριος από το ΕΣΡ, θα πληρώσουν όλοι 25 εκατ. ευρώ. Τα κανάλια θα τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αριθμός εργαζομένων, κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός, πόθεν έσχες κλπ) και το ΕΣΡ θα κρίνει βάσει του νόμου 4339.

- Το ΣτΕ με την απόφασή του ζήτησε την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ. Η ΝΔ έχει πει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα προστρέξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το ερώτημα παραμένει για το τι θα πράξει τώρα. Είναι υπόλογοι, όλοι όσοι υπονόμευσαν τη διαδικασία αδειοδότησης, σχολίασε.

Η ΝΔ τώρα είναι βαρύτατα εκτεθειμένη και την κάλεσε να απαντήσει για το τίμημα που θεωρεί αυτή ότι πρέπει κάποιος να πληρώσει για να κατέχει νόμιμη τηλεοπτική άδεια.
Δείτε εδώ περισσότερα στοιχεία για το θέμα.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση να αναλάβει τις συνταγματικές της ευθύνες για την συγκρότηση του ΕΣΡ (δήλωση Ο. Γεροβασίλη)

Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, και Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Στην σύσκεψη εξετάστηκε διεξοδικά η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, προκειμένου να ρυθμιστεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο, μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού αδειοδότησης και την οριστική ανακήρυξη των αδειούχων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
 Ο Πρωθυπουργός ζήτησε, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, να είναι έτοιμη για κατάθεση, έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του τελευταίου, την Δευτέρα και πριν από την κατάθεση στην Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ.
Η Κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί η όχι με αυτές. Γι αυτό και σπεύδει για μια ακόμα φορά στην συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο.      
Απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων ή για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν την συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία.


Για τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ (απάντηση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού)

Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για την επαναφορά της διαδικασίας αδειοδότησης στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Και πανηγυρίζει προσπερνώντας το γεγονός ότι ο ίδιος και το κόμμα είναι που υπονόμευσαν συστηματικά, ακόμα και πριν μερικές ημέρες, την συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για την θεσμική νομιμότητα. Ενδιαφέρεται να μην γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Και να συνεχίσει το καθεστώς αυθαιρεσίας, που η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η εγχώρια διαπλοκή επέβαλλαν επί 27 χρόνια σε βάρος του δημοσίου Συμφέροντος.
Ας μην μιλάνε αυτοί για Κράτος Δικαίου και αποτελεσματικότητα του κράτους.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι ο νόμος 4339/2015 παραχωρεί στο ΕΣΡ περισσότερες αρμοδιότητες από οποιονδήποτε άλλον νόμο μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών, φυσικά, και τις αρμοδιότητες αδειοδότησης. Και αν δεν υπάρχει σήμερα ΕΣΡ, αυτό οφείλεται στην αντισυνταγματική και αντιθεσμική στάση της Νέας Δημοκρατίας, που αποβλέπει στο να ματαιωθεί ο διαγωνισμός και να μην πληρώσουν αυτοί που κατέχουν δημόσιες συχνότητες. 

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, στην υπεράσπιση ου καθεστώτος αυθαιρεσίας, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να τοποθετηθεί επί του αριθμού των αδειών. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι η μέχρι εχθές θέση της Νέας Δημοκρατίας -ότι ο αριθμός των αδειών είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ- δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τακτικού χαρακτήρα πρόσχημα.   

Είτε αρέσει στον πρόεδρο της ΝΔ, είτε όχι, η κυβέρνηση διατηρεί την νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ας μην πανηγυρίζει τόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης γιατί εκτίθεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα το κάνει (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ)

O ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε και συγκρούεται με την ανομία και την ασυδοσία που επί 27 χρόνια κυριαρχεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, που δημιούργησε εύφορο έδαφος στη διαπλοκή αλλά και στην παραπληροφόρηση. Συγκρούστηκε και συγκρούεται με οικονομικά ισχυρούς επιχειρηματίες, καταπατητές δημοσίων συχνοτήτων, οι οποίοι πίστευαν ότι θα βρίσκονται για πάντα στο απυρόβλητο. Έχουν καταλάβει πια ότι αυτό δεν ισχύει. Οι εποχές όπου κάποιοι βρίσκονταν υπεράνω του νόμου τέλειωσαν οριστικά.
Όσοι αυτή τη στιγμή επιχαίρουν για την απόφαση του ΣτΕ, προδίδουν τη θέση τους. Υπερασπίζονται την ανομία, την οποία οι ίδιοι καλλιέργησαν και εξέθρεψαν, εις βάρος της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Υπερασπίζονται τους λίγους, τους ευκατάστατους καναλάρχες, εις βάρος όσων επλήγησαν από την κρίση. Η αντιπολίτευση, με προεξάρχουσα τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, που σήμερα αυτοπαρουσιάζεται ως υπέρμαχος της συνταγματικής τάξης, ενώ εδώ και μήνες παρεμποδίζει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Η διαπλοκή δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο σύμμαχο.

Έχει έρθει η στιγμή που η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να δώσει καθαρές απαντήσεις, όχι στην κυβέρνηση αλλά στους πολίτες. Δέχεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να πληρώνουν για τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού; Θα συναινέσει, επιτέλους, στη συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα; Ή θα παρακωλύει τις όποιες διαδικασίες ρύθμισης, υπακούοντας στα συμφέροντα της διαπλοκής, την οποία εξέτρεφε επί χρόνια;

Όσο κι αν κάποιοι ονειρεύονται εκλογές ή υποχωρήσεις, απέναντι σε διάφορα σκοτεινά συμφέροντα, να είναι βέβαιοι ότι δεν θα τους περάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα το κάνει. 

Για τις ραδιοσυχνότητες (απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων στο Ποτάμι)

Η απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη, αφορά αποκλειστικά και ΜΟΝΟ στον καθορισμό του είδους της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων. Στόχος είναι η παροχή δημόσιων δικτύων ή και διαθέσιμων στον κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στη ζώνη των 24,5 έως 26,5 Ghz.
Η απόφαση υπεγράφη κατόπιν σχετικής εισήγησης της ΕΕΤΤ και καλύπτει αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες κινητής τηλεφωνίας. Γεγονός που ισχύει από το 2000 για το συγκεκριμένο φάσμα. Πρόκειται απλά και μόνο για ανανέωση των σχετικών αδειών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Σημειώνεται επίσης, ότι βάσει του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων, στο προαναφερθέν φάσμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Αυτή είναι η ακλόνητη πραγματικότητα. Η αλήθεια και η πραγματικότητα όμως, για άλλη μία φορά δεν εμπόδισε τη διατεταγμένη ενημέρωση της διαπλοκής των συμφερόντων και της παραπληροφόρησης, με πελώριο θράσος και απροσμέτρητη άγνοια, να μπερδέψει τις ραδιοσυχνότητες με τα ραδιόφωνα και να διακινήσει πλήθος κίτρινων δημοσιευμάτων για δήθεν κόφτη του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη στα ραδιόφωνα.

Ο κ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι της ανοησίας που έσπευσαν να υιοθετήσουν άκριτα τα δημοσιεύματα τα οποία από το πρωί κατακλύζουν τις κατά τα άλλα ενημερωτικές ιστοσελίδες του διαδικτύου και αναπαράγονται αμάσητα από συγκεκριμένες ραδιοφωνικές εκπομπές, απέδειξε για άλλη μία φορά, ότι είναι μπροστάρης και κύριος εκφραστής των συστημάτων της παραπληροφόρησης της άγνοιας και των συμφερόντων.
Πανικός, άγνοια ή απόλυτη αθλιότητα; Και τα τρία. Ενδεικτικό της κατάντιάς τους. 

ΥΓ. Προτείνουμε στον κ. Θεοδωράκη να ζητήσει να παραιτηθούν ο κ. Παππάς, ο κ. Σπίρτζης και να απολογηθεί ο κ. Τσίπρας όπως ζήτησε και για τα κανάλια…

Για τον ΑΔΜΗΕ (δήλωση του Π. Σκουρλέτη)

Η εξέλιξη της διαδικασίας δικαιώνει την επιλογή μας για το μοντέλο λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, το οποίο εξασφαλίζει τον Δημόσιο έλεγχο επί των Δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, είναι υλοποιήσιμο και προσελκύει το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών.
Είναι, επίσης, μια σημαντική πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση, η οποία επέμεινε στην σημασία του Δημόσιου ελέγχου επί των Δικτύων και διαπραγματεύτηκε επίμονα γι’ αυτή τη θέση της. Το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς, εμπεριστατωμένης και εξαντλητικής προσπάθειας των στελεχών του υπουργείου. Πριν ακόμη ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, κάποιοι χαμογελούσαν και προεξοφλούσαν την αποτυχία της. Σήμερα, το συγκεκριμένο μοντέλο του ΑΔΜΗΕ αποτελεί σημείο αναφοράς και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν παρεμβάσεις στη διαχείριση των Δικτύων τους.

Με το συγκεκριμένο μοντέλο διαχωρισμού και λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, ακυρώθηκε παράλληλα ο μνημονιακός νόμος που προέβλεπε την πώληση του 66%. Δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, προκειμένου η πρότασή μας να αποτύχει, ώστε να οδηγηθούμε στην πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ. Η σημερινή εξέλιξη καταδεικνύει την δική τους αποτυχία.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο ΑΔΜΗΕ θα αντιμετωπίσει ενδυναμωμένος τις προκλήσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα κρίσιμα χρόνια που έρχονται.

Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων  του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» για το μήνα Οκτώβριο 2016.

Το ποσό που θα πιστωθεί ανέρχεται σε 9.970.971,09 ευρώ και αφορά 39.359 δικαιούχους του προγράμματος.
Ενέργειες του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για τη στήριξη οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων φοιτητών (ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας)

Η αύξηση κατά 2.204 περίπου του αριθμού των αιτήσεων για μεταγραφή, σε σχέση με τη περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, δείχνει ότι η κρίση δυσχεραίνει τη φοίτηση σε ΑΕΙ πολλών νέων ανθρώπων. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία το ζήτημα.
Πρώτον, όπως και πέρσι έτσι και φέτος δίνει το δικαίωμα των ενστάσεων και με βάση την Υπουργική Απόφαση 158978/Ζ1/30-9-2016 θα επανεξετάσει τις περιπτώσεις των αδυνάτων προς φοίτηση νέων, οι οποίοι δεν πέρασαν στην πρώτη φάση των μετεγγραφών.
Δεύτερον με την τροπολογία που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από την Βουλή πριν από τρεις ημέρες, γίνεται νομικά δυνατή η χορήγηση 2700 Υποτροφιών κοινωνικού χαρακτήρα από το ΙΚΥ. Η δυνατότητα αυτή είχε αφαιρεθεί από το άρθρο 40 του Ν4186/2013 επί Υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» προς το ΙΚΥ, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
Τρίτον, την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία διαβούλευσης με τα ΑΕΙ για την αξιολόγηση των προτάσεων τους που αφορούν την υποστήριξη δομών κοινωνικής μέριμνας με στόχο την ενίσχυση φοιτητών που ανήκουν σε Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες και Άτομα με Αναπηρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: