ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Στις 4 Δεκεμβρίου η κηδεία του Φ. Κάστρο στο Σαντιάγο


Φωτογραφία αρχείου, Φιντέλ Κάστρο.

Μηνύματα της διεθνούς κοινότητας για το θάνατο του μεγάλου επαναστάτη  - Συλλυπητήρια μηνύματα κατέφθασαν στην Κούβα απ' όλο τον Κόσμο


Ο "πατέρας" της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο απεβίωσε την Παρασκευή στις 22:29 τοπική ώρα σε ηλικία 90 ετών. Το χαμό του ιστορικού ηγέτη ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κούβας και αδελφός του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην εξουσία το 2006. Ο Φιντέλ Κάστρο, κυβέρνησε την Κούβα σχεδόν για μισό αιώνα αψηφώντας 11 Αμερικανούς προέδρους, μέχρι που παρέδωσε την εξουσία στον νεότερο αδελφό του Ραούλ το 2006. Σύμβολο της ελπίδας των απελευθερωτικών κινημάτων. 

Στις 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία στο Σαντιάγο ντε Κούβα. Στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, οργανώνονται εκδηλώσεις στην Κούβα προς τιμήν του αποθανόντος ηγέτη. Μια πομπή με τις στάχτες του Κάστρο θα διασχίσει τη χώρα για τέσσερις ημέρες.

Για τον θάνατο του μεγάλου επαναστάτη συλλυπητήρια μηνύματα κατέφθασαν στην Κούβα απ' όλο τον Κόσμο. Παρακάτω δημοσιεύονται τα σπουδαιότερα: 



Μπαράκ Ομπάμα“Αυτή την ώρα της απώλειας του Φιντέλ Κάστρο, τείνουμε χείρα φιλίας στο λαό της Κούβας,” δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
“Η ιστορία θα καταγράψει και θα κρίνει,” την επιρροή του Κάστρο, ενώ δουλέψαμε σκληρά για ν' αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας, τόνισε ο ίδιος.

Ολ. Τραμπ: Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Φιδέλ Κάστρο, “σηματοδοτεί ένα βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προς ένα μέλλον στο οποίο, ο θαυμάσιος λαός της Κούβας, θα ζήσει τελικά στην ελευθερία, που πλουσιοπάροχα του αξίζει”.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στον Κουβανό ηγέτη , χαρακτηρίζοντάς τον «σύμβολο μιας εποχής».

«Αυτός ο διακεκριμένος πολιτικός άνδρας θεωρείται δικαίως σύμβολο μιας εποχής της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε μήνυμά του προς τον Ραούλ Κάστρο, προσθέτοντας πως ο Φιντέλ ήταν ένας «ειλικρινής και πιστός φίλος» της Ρωσίας.
 
Αλ. Τσίπρας: Με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό στο twitter αποχαιρετά ο Αλέξης Τσίπρας τον Φ.Κάστρο, ενώ με ανάρτησή του στο facebook σημειώνει ότι "υπήρξε εγγυητής της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας του λαού του".

Φρανσουά Ολάντ: Ο Φιντέλ Κάστρο «ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση», στις «ελπίδες» και τις «διαψεύσεις» της, τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Κουβανού ηγέτη.

«Παράγοντας του Ψυχρού Πολέμου, εκπροσωπούσε για τους Κουβανούς την υπερηφάνεια της απόρριψης της εξωτερικής κυριαρχίας» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ν. Βούτσης, Πρόεδρος Βουλής: «Προσωπικά, αλλά και θεωρώντας ότι εκφράζω το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, δηλώνω τη βαθιά συγκίνησή μου για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ιστορικού ηγέτη της Κούβας και φίλου της Ελλάδας», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, για το θάνατο του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

«Με την απώλειά του», σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής, «η ανθρωπότητα γίνεται πιο φτωχή. Ο ‘‘κομαντάντε’’ της κουβανικής επανάστασης άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της επαναστατικής έμπνευσης και πράξης. Η Ιστορία τον συγκαταλέγει, χωρίς αμφιβολία, ανάμεσα στα πρόσωπα που άλλαξαν την πορεία της».

Ν. Συρμαλένιος: «Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας σας εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του μεγάλου ηγέτη του λαού της Κούβας “Κομαντάντε” Φιντέλ Κάστρο» τονίζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Κούβας Νίκος Συρμαλένιος.

«Εκ μέρους της ομάδας Φιλίας σας διαβιβάζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια σε όλο τον κουβανικό λαό για την απώλεια ενός κορυφαίου ανθρώπου και επαναστάτη» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Μπουρνούς: «Αποχαιρετούμε με συγκίνηση και βαθύτατο σεβασμό τον Διοικητή Φιντέλ Κάστρο Ρους. Έναν άνθρωπο που με τη σκέψη και την ασίγαστη δράση του σφράγισε το παγκόσμιο κομμουνιστικό και προοδευτικό κίνημα», αναφέρει σε δήλωσή του για το θάνατο του Φ.Κάστρο το μέλος της Π.Γ και υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς.

«Επί Φιντέλ, η Κούβα συνέβαλε καθοριστικά στην προοδευτική ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς και δασκάλους σε κάθε γωνιά της ηπείρου του και ενισχύοντας το φρόνημα όλων των λαών της περιοχής.

Υπ. Εξωτερικών: Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια στον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο, μιας εμβληματικής, όπως αναφέρει, μορφής της διεθνούς πολιτικής» και «ενός σταθερού, πιστού φίλου της Ελλάδας και της Κύπρου».

«Ο Φιντέλ Κάστρο θα μείνει στην ιστορία για τον ασυμβίβαστο και θαρραλέο αγώνα του, σημείο αναφοράς κάθε απελευθερωτικού και κοινωνικού κινήματος», καταλήγει στην ίδια αναοίνωση το ΥΠΕΞ.

Φεντερίκα Μογκερίνι: Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Κούβα συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ τόνισε την ιστορική σημασία της επαναστατικής δράσης του Φιδέλ Κάστρο.

“Ένας άνθρωπος με αποφασιστικότητα. Μία ιστορική μορφή,” τόνισε η Μογκερίνι για τον Φ. Κάστρο, παρατηρώντας ότι πέθανε σε μία περίοδο “μεγάλων αλλαγών” για την Κούβα, με κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα στις παγκόσμιες εξελίξεις.


Μ. Θεοδωράκης: «Αγαπημένε Φιντέλ, μας άφησες και είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου», με αυτή τη λακωνική δήλωση αποχαιρέτησε ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης τον Κουβανό ηγέτη.

ΣΥΡΙΖΑ: "Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη και απέραντο σεβασμό τον ηγέτη της Κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο και απευθύνουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον Κουβανικό λαό και το ΚΚ Κούβας”, τονίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι “με τη δράση του, ο Φιντέλ Κάστρο συμπύκνωσε τη θέληση του κουβανικού λαού για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια κοινωνία με δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Φ.Κάστρο αγωνίστηκε για τις αξίες αυτές, εμπνέοντας με το παράδειγμά του όχι μόνο τον Κουβανικό λαό, αλλά τους λαούς ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, και τελικά τους λαούς του κόσμου, στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό”

ΚΚΕ: «Η ΚΕ του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη, αποχαιρετά μια θρυλική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, την ΚΕ του ΚΚ Κούβας και σε όλο τον κουβανικό λαό» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος.

«Ο Φιντέλ Κάστρο», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στον κουβανικό λαό, στον αγώνα που δίνει και σήμερα ενάντια στο αμερικανικό εμπάργκο που συνεχίζεται και όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ».

«Ο Φιντέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των λαών όλου του κόσμου, των καταπιεσμένων στον αγώνα για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την τελική νίκη, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Hasta la victoria siempre», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.


Ένας απλός πολίτης: Ανοιχτή Επιστολή πρός τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα: Κύριε Πρωθυπουργέ-Σύντροφε Αλέξη, καλείσαι να εκπροσωπήσεις με την παρουσία σου ΕΚΕΙ τον Δημοκρατικό Ελληνικό Λαό την ημέρα της κηδείας του Θρυλικού Ηγέτη της Κούβας τον Επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο. 

Μόνος λόγος που θα δικαιολογεί την απουσία σου από αυτή την τελετή είναι, αν δεν το επιτρέπουν οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους και το κλείσιμο της Β' αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: