ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Κυβερνητικό καλειδοσκόπιο



Σημεία από τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα κατά την περιοδεία του στην Θράκη

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης άντεξε και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε και το τελευταίο ευρώ, που ήταν διαθέσιμο από τα προγράμματα τα ευρωπαϊκά, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εκείνες υποδομές και ταυτόχρονα με την χρηστή διαχείριση και αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων από την πλευρά του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, είμαστε σε θέση να μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως όλες τις δυνατότητες που έχει το λιμάνι, ώστε να παράξει υψηλή προστιθέμενη αξία. Αξία προς όφελος, βεβαίως, τόσο του ίδιου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, όσο όμως – και αυτό είναι το κυριότερο - προς όφελος του Δημοσίου, προς όφελος της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας της Θράκης.


Θέλω να επισημάνω ότι σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιήσαμε και το τελευταίο ευρώ, 20 εκατομμύρια ευρώ, από προγράμματα ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και προχωρήσαμε, μέσα στο 2015, σε δύο σημαντικά έργα:

Πρώτον, στη σιδηροδρομική σύνδεση του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, η οποία ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε χρήση στα μέσα του 2015, όσο όμως και στην εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και την εκσκαφή διαύλου, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015. Και το αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώνονται μια σειρά από έργα συνολικού προϋπολογισμού, όπως είπα πριν, 20 εκατ. ευρώ. Παρεμβάσεις που θα καταστήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ένα λιμάνι στο οποίο θα μπορούν να έρχονται τα μεγαλύτερα φορτηγά πλοία και να αυξήσουν την κίνηση και να δημιουργήσουν τη δυνατότητα να γίνει αυτός ο ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος.

Για τους αγωγoύς TAP και IGB

H Αλεξανδρούπολη και ολόκληρη η Θράκη αποκτούν πλέον έναν κυρίαρχο ρόλο στην υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων. Πρόκειται για ενεργειακά έργα που υπερβαίνουν την εθνική εμβέλεια, υπερβαίνουν τα σύνορά μας και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη σε όλη την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και φυσικά στην παρευξείνια περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας.

Και βεβαίως, αυτά δεν είναι έργα τα οποία δεν θα έχουν κάποια θετική επίπτωση στην τοπική οικονομία και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Αντιθέτως, είναι έργα τα οποία θα τονώσουν την απασχόληση και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της Θράκης, αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

Αναφέρομαι στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, στο λεγόμενο TAP. Επίσης, αναφέρομαι στον κάθετο συνδετήριο άξονα, στον αγωγό IGB που θα συνδέσει την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη, με τη Βουλγαρία, αλλά και στο σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός Πλωτού Σταθμού υποδοχής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG, που προγραμματίζεται αν γίνει μέχρι και την ολοκλήρωση του ΤΑΡ και του IGB εδώ στην Αλεξανδρούπολη, λίγα μέτρα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσα στη θάλασσα.

Για την παροχή του τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος

Ο ιδιώτης πάροχος τηλεοπτικού σήματος, μια ιδιωτική εταιρεία, που παρέχει τηλεοπτικό σήμα σε όλη την Ελλάδα, άφησε ως εξαίρεση τις περιοχές της Θράκης έξω από την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος για τη δημόσια τηλεόραση, αλλά και για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτή είναι μια απαράδεκτη ενέργεια.  Αυτή, λοιπόν, η απαράδεκτη πραγματικότητα από σήμερα αλλάζει. Χθες, έδωσα εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και υπέγραψε υπουργική απόφαση με ένα κονδύλι κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ, ώστε άμεσα στην περιοχή σας, σε μια περιοχή που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά, περίπου 120.000 πολίτες, να σας δοθούν δωρεάν δορυφορικά πιάτα, αποκωδικοποιητές και δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης εκπομπής, αλλά και στους δορυφορικούς σε προγράμματα της επιλογής σας, γιατί είναι δύο οι πάροχοι (Nova και ΟΤΕ), ώστε να μην υπάρχει κανένα σπίτι έλληνα πολίτη που να μην υπάρχει δυνατότητα εκπομπής σήματος της Δημόσιας Τηλεόρασης, αλλά και των άλλων τηλεοπτικών σταθμών.


Για τη μειονότητα της Θράκης

- Μέγιστη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης  είναι να βρούμε τον τρόπο, ώστε τα παιδιά να μένουν στα σχολειά, να τελειώνουν το σχολείο, να μην το εγκαταλείπουν, να μένουν στον τόπο, να μένουν στη Θράκη, να βρίσκουν αξιοπρεπείς δουλειές εδώ.

Και είναι μέγιστη προτεραιότητά μας να στηριχθεί η περιοχή σας, να στηριχθεί η δημόσια και η μειονοτική παιδεία. Και η εκπαίδευση των παιδιών σας, των μικρών παιδιών να μη γίνεται σε άτυπες δομές χωρίς άδεια και παιδαγωγική επάρκεια, αλλά να φθάσουμε στο σημείο, όπου θα εμπιστευθείτε με την καρδιά σας τα δημόσια νηπιαγωγεία που θα παρέχουν σύγχρονη προσχολική εκπαίδευση, η οποία θα ανταποκρίνεται και θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των παιδιών σας.

- Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα αγωνιστούμε για να μην επιστρέψουμε σε αυτές τις λογικές που διχάζουν. Και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν, αλλά και σε καμία ξένη Αρχή να παίζει παιχνίδια εις βάρος των πολιτών μας, εκμεταλλευόμενη πολλές φορές λάθη και παραλείψεις της ίδιας της Πολιτείας. Είμαστε όλοι και όλες έλληνες πολίτες ίσοι απέναντι στον Νόμο, με ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από τα πιστεύω μας.

Για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών (δήλωση του Β. Αποστόλου)

Ακόμα και για εμάς που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη δυναμική του ελληνικού αγροτικού τομέα, τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Σύνδεσμος είναι εντυπωσιακά. Παρά το Ρωσικό εμπάργκο, οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών κατά την εμπορική περίοδο 2015/2016  παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση της αξίας και του όγκου τους, σημειώνοντας ρεκόρ δεκαετίας. Η εκτίμηση, δε, του Συνδέσμου, είναι ότι οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών στο τέλος του 2016 θα είναι αυξημένες 16% έως 18% έναντι της αντιστοίχου περιόδου του 2015 και θα ξεπεράσουν τους 1,5 – 1,6 εκατ. τόνους!

Η Ελλάδα που μοχθεί, που βελτιώνει το προϊόν της, που εξειδικεύεται, που καινοτομεί, που εκσυγχρονίζει την παραγωγή, τις εγκαταστάσεις, το εμπόριό της, ανταμείβεται και επιτυγχάνει.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου δείχνουν ότι οι κραυγές περί καταστροφής του αγροτικού τομέα είναι τουλάχιστον άτοπες και εκ του πονηρού. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτό το μικροπολιτικό παιχνίδι. Οι Έλληνες αγρότες έχουν πολλά προβλήματα και δική μας δουλειά είναι να τα αντιμετωπίσουμε. Να αυξήσουμε την πίτα, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα, να φέρουμε την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που υλοποιούμε από την πρώτη μέρα που ήρθαμε στην κυβέρνηση και που έχει ήδη αποτελέσματα.

Παράταση-αναστολή καταβολής οφειλών σε πληγείσες  περιοχές (ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομικών)
 Υπογράφηκαν από την υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παρατείνεται – αναστέλλεται η καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε πληγείσες περιοχές.

Για το Athens Ledra (ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας)

Το Υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι αυτές τις τελευταίες κρίσιμες ώρες των διαβουλεύσεων για τη θετική επίλυση της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και της πληρωμής των δεδουλευμένων, χρειάζεται απόλυτη προσοχή.
Το Υπουργείο Εργασίας πράγματι, εδώ και καιρό, όχι μόνο είναι σε γνώση αλλά διαχειρίζεται με διακριτικότητα την υπόθεση μεταφοράς της επιχείρησης σε νέο επενδυτή, με μοναδικό κριτήριο την προστασία των εργαζομένων εκεί.
Οι εργαζόμενοι επίσης όχι μόνο είναι ενήμεροι όλων των εξελίξεων, αλλά έχουν πολλές και ουσιαστικές επαφές και συνομιλίες με τους υποψήφιους επενδυτές προσπαθώντας να διασφαλίσουν, όπως και το Υπουργείο, τα δικαιώματά τους.
Σε ότι αφορά τα περί καταγγελιών μερίδας εργαζομένων, επισημαίνουμε ότι η  συνδρομή του Υπουργείου ήταν από την αρχή σταθερή και αταλάντευτη και με συγκεκριμένη πρακτική εφαρμογή: το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, σε συντομότατο χρονικό διάστημα, κατέβαλε στους εργαζομένους του ATHENS LEDRA το έκτακτο βοήθημα των 1000€/εργαζόμενο και παράλληλα κίνησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να αναγκαστεί η εταιρία να καταβάλλει δεδουλευμένες αποδοχές.

Για τη συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με την ΕΕ της ΠΟΕ - ΟΤΑ (ανακοίνωση Υπουργείου Εσωτερικών)

Ο Υπουργός Εσωτερικών συμφώνησε να ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει στην υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε αντικατάσταση της υφιστάμενης, η οποία ισχύει από το 2013. Παράλληλα, επισημαίνοντας την μεγάλη ευαισθησία του ίδιου, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, για τα ζητήματα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τον νέο Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για να εξεταστούν παρεμβάσεις προκειμένου να ενδυναμωθεί η προστασία των εργαζομένων. Αναφορικά με το ζήτημα της δέσμης νομοθετικών διατάξεων που αφορούν θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πάνω στην οποία ενημερώνεται αυτή την περίοδο η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο υπουργός διευκρίνισε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι το Σ/Ν δεν αποσύρεται, αλλά, εν τω μεταξύ θα δοθεί προτεραιότητα σε ρυθμίσεις επείγοντος χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: