Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Συγκίνησαν οι «Άλφες» της Μαρία Κολοβού-Ρουμελιώτη


Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την παρουσίαση του μυθιστορήματος της Μαρίας Κολοβού-Ρουμελιώτη.


Παρουσιάστηκε στο Θέατρο Αγορά το βιβλίο της, των 280 σελ., αφιερωμένων στη μάννα

Με επιτυχία παρουσιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ, στο «θέατρο Αγορά», το νέο βιβλίο της λογοτέχνιδος Μαρίας Κολοβού-Ρουμελιώτη. Όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν σε αυτό το χώρο τους δόθηκε η δυνατότητα να αισθανθούν συγκίνηση και να απολαύσουν την ιδιαίτερη προσέγγιση της συγγραφέως στο πολυσυζητημένο και ανεξάντλητο θέμα της Μάνας, μέσα από την ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου της, των 280 σελ. που σήμερα κυκλοφορεί σε Α΄ έκδοση, από τον πατραϊκό οίκο ΔΟΝΤΙ, του πολύ καλού φίλου των εκδόσεων Ανδρ. Τσιλίρα.
«Άλφες» είναι ο παράξενος τίτλος του βιβλίου της Μαρίας Κολοβού-Ρουμελιώτη και όπως είχε την ευχαρίστηση η ίδια να μας απαλλάξει από τον κόπο της εμβάθυνσης, η ετυμολογία του τίτλου  αναφέρεται σε επιστολές και προέρχεται από το ελληνικό Αλφαβητάριο, ήτοι από το Άλφα, το Βήτα  και ότι καλό. Και κατά συνέπεια όλες μαζί οι κάθε Άλφα συγκρότησαν τις Άλφες.
Και νάτες μπροστά μας στη σειρά ενταγμένες, στην προοπτική ενός βιβλίου, γραμμένες και βιβλιοδετημένες. Είναι οι επιστολές που ήθελε να απευθύνει η μάνα, προς τα παιδιά της που με άγρυπνο βλέμμα παρακολουθεί κάθε βήμα της εξέλιξής τους μέχρι να μπουν στο στάδιο της ωριμότητας. Και όχι μόνο.
Επιστολές που έμειναν ανεπίδοτες καθώς ήσαν γραμμένες στο βάθος της ψυχής της και φυλαγμένες μέχρι να έρθει η ώρα.
Πρόκειται για τρεις μάνες, από αντίστοιχες διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, με βιώματα εντελώς διαφορετικά και με προτάγματα της ζωής που σε ένα σημείο μόνον ταίριαζαν. Σε αυτό της μητρικής Αγάπης. Αλλά και αυτή πως να προσδιοριστεί; Ποιος θα αναλάβει  να σχεδιάσει με λέξεις στο χαρτί το τι σημαίνει  για τον καθένα μας χωριστά;
«Η τελευταία της σελίδα ήταν γραμμένη στις... Είχε βάλει και την υπογραφή της  ως σφραγίδα. Αρκετά χρόνια αργότερα άφησε για πάντα τούτο τον πρόσκαιρο και φθαρτό κόσμο. Έφυγε για να συναντήσει το στράτευμα των αγγέλων στον ουρανό. Είχε φροντίσει τα χειρόγραφά της να μην παραπέσουν. Κλειδωμένα μέσα στο σεντούκι, που είχε στην καμαρά της, τοποθετημένα με τάξη σε ένα σκαλιστό ξύλινο κουτάκι, περίμεναν τα παιδιά της να τα ανακαλύψουν. Λίγα χρόνια μετά το θάνατό της, πεθαίνει και ο πατέρας...».
«...Έξι ολόκληρα χρόνια πέρασαν από κείνα τα Χριστούγεννα της αποκάλυψης μέχρι να έρθει η στιγμή να βγουν στο φως τα χειρόγραφα και να κρατήσουμε εμείς οι αναγνώστες το βιβλίο της στα χέρια μας...».
Τα παραπάνω ήταν αποσπάσματα από την γραφή της Μαρίας Κολοβού-Ρουμελιώτη, τα οποία αντικατοπτρίζουν  το γλαφυρό τρόπο γραφής που αναφέρεται στο λεπτό θέμα της μάνας.
Για την δουλειά της συγγραφέως μίλησαν η φιλόλογος Ήρα Κουρή, ο καθηγητής Γιώργος Κακαρελίδης και ο οικονομολόγος Κίμωνας Αποστολόπουλος. Την παρουσίαση και τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος Δημ. Χωρίτος.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η συγγραφέας, που ειρήσθω εν παρόδω τυγχάνει πολυτάλαντος με βραβευμένες επιδόσεις και με κλίσεις προς την ποίηση και την ζωγραφική. 



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς