ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 14/3/2017



Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017 (ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ)

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 423 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1.135 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου του Προϋπολογισμού 2017 (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού) για έλλειμμα 806 εκατ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.123 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.853 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8.332 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 198 εκατ. ευρώ ή 2,4%  έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.981 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 409 εκατ. ευρώ ή 5,4% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2017.  Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 645 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (545 εκατ. ευρώ).  Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 351 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 212 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Για περισσότερα, δείτε εδώ, καθώς και το συνημμένο.

Δήλωση Μοσκοβισί για συλλογικές διαπραγματεύσεις

Απαντώντας σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως «η Κομισιόν στηρίζει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων».

Για την ανεργία (σημεία από τη συνέντευξη της Ρ. Αντωνοπούλου)

- Ο τρόπος που προγραμματίσαμε την κοινωφελή εργασία είναι απόλυτα στοχευμένος, έχουμε δώσει περισσότερες θέσεις εργασίας στις περιοχές που γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας.

- Υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις μέσα από επιδότηση των θέσεων εργασίας -λέμε αν προσλάβεις έναν άνεργο, εμείς θα πληρώνουμε κάθε μήνα από 381 ευρώ μέχρι και 500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία.

- Ο δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ, είναι ο δείκτης που η Eurostat χρησιμοποιεί για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για το  Πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» (ανακοίνωση των Υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης)
Ξεκινά στις 23 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων για τη χρηματοδότηση ερευνητικών έργων στο νέο πρόγραμμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ». Το πρόγραμμα προωθεί τη σύνδεση της Έρευνας και της Καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, προϊόν της στενής συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με προϋπολογισμό 280 εκατ. ευρώ. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για τις επιλογές προσώπων σε θέσεις του Αναπτυξιακού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού (απάντηση Δ. Παπαδημητρίου σε Ντ. Μπακογιάννη και Αν. Λοβέρδο)

Πολύ μεγάλο αλλά αδικαιολόγητο θόρυβο έχουν ξεσηκώσει οι κκ. Μπακογιάννη, Λοβέρδος και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης για τις επιλογές προσώπων σε θέσεις του Αναπτυξιακού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θεωρώντας ότι προσωπικές απόψεις ή και στάσεις που τα άτομα αυτά έχουν προβάλει στο παρελθόν είναι ασυμβίβαστες με τις νέες επίσημες θέσεις τους.
Θέλω λοιπόν, να διευκρινίσω πως οι επιλογές των συνεργατών μου δεν γίνονται με κάποια στενά πολιτικά/κομματικά κριτήρια ταύτισης απόψεων, αλλά με γνώμονα το  επιστημονικό τους κύρος -ενίοτε διεθνώς αναγνωρισμένο- την εμπειρία τους και ενδεχομένως την προηγούμενη αγαστή συνεργασία μας και φυσικά το αδιάβλητο του ήθους τους.  Όταν συνεπώς, ζητώ τη συνεργασία τους, αυτή έχει συγκεκριμένο αντικείμενο και προδιαγραφές που το Υπουργείο θέτει και με τα δεδομένα αυτά καλούνται να εργαστούν και να αποδώσουν. Το πλαίσιο αυτό είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες και πολιτικές της χώρας εντός της Ευρωζώνης και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Οι επιστήμονες που έχουν επιλεγεί για να προσφέρουν στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, έχουν αξιόλογο ερευνητικό έργο και διεθνή εμπειρία. Το γεγονός ότι ζητώ μέσα στο πλαίσιο αυτό τη συνεργασία επιστημόνων, με ανεξάρτητη ή και ετερόδοξη οικονομική σκέψη, οι οποίοι έχουν μάθει να συλλογιούνται πέραν της πεπατημένης δεν αναιρεί, αλλά αντιθέτως μπορεί να εμπλουτίσει το πλαίσιο αυτό με εναλλακτικές πολιτικές και καινοτόμες λύσεις που πιθανόν να διαφεύγουν της κυρίαρχης αντίληψης στην οικονομική πολιτική. Αυτή είναι η σύγχρονη αξιοκρατική και ευρωπαϊκή, θέλω να πιστεύω, μέθοδος αντιμετώπισης των πραγμάτων, την οποία οι κατά τα άλλα ευρωπαϊστές της αντιπολίτευσης αδυνατούν να συλλάβουν.  Για περισσότερα, δείτε εδώ.
Δήλωση Γ. Κατρούγκαλου σχετικά με ανύπαρκτες δηλώσεις του περί δήθεν προσκλήσεων σε προεκλογικές τούρκικες συγκεντρώσεις
Για κριτική σε «ανύπαρκτες δηλώσεις του περί δήθεν προσκλήσεων σε προεκλογικές τούρκικες συγκεντρώσεις και για ηχείο αναμετάδοσης της μονταζιέρας κίτρινων ΜΜΕ», έκανε λόγο με δήλωσή του πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που αναπαράγουν τον σχετικό θόρυβο δεν χαρακτηρίζονται από άγνοια, γιατί έχουν δει –μαζί με τον κάθε ενδιαφερόμενο- το βίντεο της συνέντευξης μου. Δείχνουν όμως ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότητα επιδιώκοντας να αντλήσουν μικροκομματικά οφέλη από θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Ενισχύσεις 610.000 ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 530.000 ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για την επιδιόρθωση ζημιών που προκλήθηκαν στα δίκτυα και τις υποδομές των Δήμων, λόγω των φυσικών καταστροφών από την πρόσφατη κακοκαιρία, με χρέωση του λογαριασμού του ΥΠΕΣ από το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους. Δείτε εδώ για περισσότερα.


Για τον έλεγχο του λιανικού εμπορίου (σημεία από την απάντηση του Δ. Παπαδημητρίου σε κοινοβουλευτική ερώτηση)

- Το 2017 έχουν γίνει 948 έλεγχοι από την Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών, ενώ έχουν επιβληθεί 70 πρόστιμα ύψους 61.000 ευρώ και έχουν κατασχεθεί 1.888 τεμάχια προϊόντων – μαϊμού (παιχνίδια, ενδύματα, κολόνιες, ρολόγια κ.λπ.).

- Το 2016 έγιναν 6.690 έλεγχοι στους οποίους διαπιστώθηκαν 608 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 787.000 ευρώ. Επίσης εκδόθηκαν 289 πρωτόκολλα κατάσχεσης – καταστροφής. Σε επιχειρήσεις χονδρικής το 2016 έγιναν 403 έλεγχοι διαπιστώθηκαν 36 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 40.500 ευρώ.

Για το δυστύχημα στο Νοσοκομείο «Ελπίς» (ανακοίνωση του Νοσοκομείου)
Η Διοίκηση του Γ.Ν.Α «Η ΕΛΠΙΣ» στέκεται δίπλα στον άτυχο ειδικευόμενο ιατρό και στην οικογένεια του στο σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που προέκυψε μετά από πτώση εντός του χώρου του Νοσοκομείου.  Οι φήμες που διαδόθηκαν, ότι υποχώρησε η κουπαστή της σκάλας -κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί στην πραγματικότητα- με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ειδικευομένου ιατρού, είναι αβάσιμες όσον αφορά στις συνθήκες του ατυχήματος οι οποίες και ερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές. Η Διοίκηση θα διασφαλίσει ότι η διαδικασία ελέγχου των συνθηκών του τραυματισμού η οποία  βρίσκεται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: