ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΔΝΤ: Προκαταβολικά τις λεπτομέρειες για το χρέος



Αναγκαία χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας παράλληλα, ότι οι σχετικές παρεμβάσεις «θα πρέπει να αποφασιστούν εκ των προτέρων».  


Η Κριστίν Λαγκάρντ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σημείωσε ότι Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όμως οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και τον ρόλο του ΔΝΤ σε αυτό «βρίσκονται μόνο στα μισά του δρόμου».

«Το πεδίο εφαρμογής της ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα το 2018. Παρόλα αυτά, οι λεπτομέρειες πρέπει να αποφασιστούν εκ των προτέρων» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η ίδια εξήγησε ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχουν «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους. Υπογράμμισε, δε, πως ό,τι αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε επίσης ότι η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι «σύμφωνη με τους κανόνες του ΔΝΤ».

Η Κρ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τόνισε πως είναι λάθος να κατηγορείται το ΔΝΤ ότι ζητάει περισσότερη "λιτότητα", καθώς αυτό που ζητάει είναι την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί το 2016, χωρίς να ανασταλούν οι ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε επίσης, ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο φόρο εισοδήματος που διευρύνουν τη φορολογική βάση. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα ανέφερε πως αφού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, τότε θα πρέπει να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η αναδιάρθρωση που θα χρειαστεί.

Παράλληλα η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε τη σημασία των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προκειμένου να επιστρέψουν οι επενδύσεις είναι ο βασικός στόχος του ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρθηκε στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που έχει συσταθεί και σημείωσε πως αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν υπογραμμιστεί εδώ και επτά χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα ότι με λίγη «αποφασιστικότητα» το εν λόγω Ταμείο θα προχωρήσει και θα προσελκύσει επενδυτές.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως η θέση του ΔΝΤ είναι ότι το επίπεδο «συνεργασίας, ενσωμάτωσης και αποτελεσματικότητας» των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να είναι τέτοιο που να υποστηρίζει τη μείωση των ανισοτήτων και να μη δημιουργεί εμπόδια στην «ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και τη σύνδεση τους κόστους εργασίας και της παραγωγικότητας» έτσι ώστε να διασφαλίζεται η «πρόοδος».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: