ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Ούτε 1/3 των αιτούντων άσυλο δεν έχει μετεγκατασταθεί




Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής του κόμματος στην Αχαΐα Σία Αναγνωστοπούλου, στην οποία τονίζουν ότι η καθυστέρηση και η κωλυσιεργία των κρατών-μελών της ΕΕ να ανταποκριθούν στις μετεγκαταστάσεις είναι αξιοσημείωτη.
 
Παρά την πρόοδο που έχει επισημανθεί τους τελευταίους μήνες, σε σύγκριση με τα ποσοστά του 2016, εν τέλει μόνο 13.973 από τα 63.302 άτομα που προβλέπονται συνολικά, έχουν μετεγκατασταθεί από Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι στιγμής.
 
«Είναι ένα από τα σκάνδαλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έλεγα. Ενώ έχει συμφωνηθεί ότι από την Ελλάδα και την Ιταλία οι αιτούντες άσυλο μπαίνουν στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης και υπάρχουν σαφείς υποχρεώσεις από αποφάσεις του συμβουλίου της Ευρώπης, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα... Είναι σκάνδαλο, γιατί εάν πρέπει όλοι οι Ευρωπαϊοι εταίροι να τηρούν τους κανόνες, αυτοί δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομία, και να μην έχουν να κάνουν με υποχρεώσεις άλλες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και θίγουν τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»  ξεκαθάρισε μιλώντας για το θέμα «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7»  η βουλευτής Αχαΐας  του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.
 
Κι αυτό,δεν είναι το μοναδικό, καθώς οι 33 βουλευτές στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής προσθέτουν πως στην ίδια κατεύθυνση με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, λειτουργεί και η οικογενειακή επανένωση, η οποία αποτελεί, βασικό δικαίωμα των αιτούντων διεθνούς προστασίας και πρόκειται με απλά λόγια για το δικαίωμα ενός πρόσφυγα να επανενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, που βρίσκονται σε άλλο κράτος-μέλος.Παρά ταύτα όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για όλες τις περιπτώσεις. 

«Ένα πράγμα για το οποίο έχουν δεσμευτεί ρητά οι εταίροι είναι ότι διευκολύνουν την επανένωση οικογενειών. Και σε αυτό έχουμε τεράστια υποχώρηση από τις βασικές δεσμεύσεις, που έχουν τα κράτη-μέλη. Η ερώτηση μας προς τον υπουργό μετανάστευσης είναι τι μπορεί να κάνει κι αυτός για να πιέσει προς την κατεύθυνση εφαρμογής των συμφωνηθέντων από όλες τις χώρες. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει έτσι αυτό το σύστημα, και για λόγους ανθρωπιστικούς, αλλά και από την άλλη μεριά, εαν το πάμε και με ρεαλιστικούς εντελώς όρους και οικονομικούς, γιατι 1-2 χώρες, (αυτή την στιγμή το βάρος το σηκώνουν η Ελλάδα και η Ιταλία), και αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα δευτερεύουσας σημασίας. Σας ξαναλέω δοκιμάζονται ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη και η συνοχή της»  ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου. 
 
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στην 13η έκθεση, που δημοσίευσε στις 13/6 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο των μετεγκαταστάσεων και επανεγκαταστάσεων. Η συγκεκριμένη Έκθεση επισημαίνει κατ’ αρχήν τη βελτίωση στο ρυθμό των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος έχει αυξηθεί μέσα στο 2017. Καταδεικνύει, όμως, παράλληλα ότι κάποιες χώρες εξακολουθούν να μη δέχονται αιτούντες άσυλο με το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης, ενώ με ανακοίνωσή της, στις 14/6, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποιεί ότι εκκινεί νομικές διαδικασίες εναντίον της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες- κατά παράβαση των νομικών τους υποχρεώσεων - δεν έχουν προβεί στη μετεγκατάσταση κανενός προσώπου και δεν έχουν αναλάβει δεσμεύσεις να το πράξουν.
 
«Πολιτικά θέματα βάζουν, ακόμα κι αν λένε γραφειοκρατικά, δεν ισχύει, είναι καθαρά πολιτικά τα ζητήματα. Κι επειδή έχουν ανεβάσει μαι ρητορική αντιμεταναστευτική και αντιισλαμική, φοβούνται το κόστος στην χώρα τους, αλλά προσέχτε, για αυτό λέω ότι είναι σκάνδαλο για την Ευρώπη, γιατι το κόστος , το οποίο είναι και πραγματικό, από δημοσιονομική προσαρμογή κανείς δεν το λαμβάνει υπόψιν. Δηλαδή λέει η Ελλάδα δεν μπορώ να προχωρήσω σε άλλη λιτότητα γιατι έχω κόστος κοινωνικό, αυτό δεν λαμβάνεται υπόψιν, και η απάντηση είναι ότι όλοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες. Σε αυτό, που είναι μείζονος σημασίας πολιτικό ζήτημα και αφορά και την συνοχή της Ευρωπής, εκεί κάποιοι κλείνουν τα μάτια»  τόνισε η βουλευτής Αχαΐας  του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το συγκεκριμένο θέμα θα το προωθήσουν και στο συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχει και η κ. Αναγνωστοπούλου, αλλά και στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, με σκοπό να ληφθούν άμεσα απαντήσεις για αυτό το ζήτημα. 
 
Σ. Αναγνωστοπούλου: «Παλαιοκομματικός πολιτικάντικος τρόπος» 
 
«Καλό είναι να μην γίνεται σπέκουλα για θέματα, που αφορούν όλη την τοπική κοινωνία και για θέματα, που κάποιοι άνθρωποι έχουν δουλέψει πάρα πολύ. Εμείς όπως είδατε δεν βγήκαμε με κανένα δελτίο τύπου ότι θα περάσει η διάταξη, όπου σε ομάδες, όπως η Παναχαική, δεν είναι μόνο για αυτή, είναι και άλλες ομάδες με προηγούμενα χρέη, δεν βγήκαμε να πούμε ότι εμείς το προσπαθήσαμε, κτλ. Ξέρει όμως η τοπική κοινωνία και οι εμπλεκόμενοι φορείς, ποιοι το προσπάθησαν , ποιοι έκαναν άπειρες συσκέψεις και στο γραφείο του κ. Βασιλειάδη, ποιοι πίεσαν , ποιοι έδωσαν την κατάσταση να φανεί όπως είναι και την σημασία, μιας τοπικής ομάδας για την τοπική κοινωνία. Δεν μπορούν να εμφανίζονται έγγραφα, με τα οποία να φαίνεται ότι κάποιος έτρεξε και κάποιος προσπάθησε. Τέτοιες σπέκουλες δεν χρειάζονται» . 
 
Αυτή ήταν η απάντηση της βουλευτής Αχαΐας  του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου, όταν ρωτήθηκε για την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Αχαίας Γρηγόρη Αλεξόπουλου προς τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, λίγες ώρες ώρες πριν την κατάθεση της τροπολογίας στην Βουλή, για τα παλαιά χρέη των ΑΑΕ, την οποία περίμενε με ανυπομονησία και η Παναχαϊκή Συμμαχία, για να κινήσει τις διαδικασίες για τη σύσταση της νέας ΠΑΕ, η οποία θα ξεκινήσει καθαρή από χρέη. 
 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Αχαΐας σημείωσε ότι η κυβέρνηση το προσπάθησε για όλες τις ομάδες , γιατι είναι κρίσιμο οι τοπικές κοινωνίες να έχουν ένα ισχυρό αθλητικό σωματείο και θα πρέπει να μείνει στην άκρη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο παλαιοκομματικός πολιτικάντικος τρόπος. Εγώ το έκανα, ο άλλος το έκανε, ενώ υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια, η οποία ξεκινά και επειδή είμαστε το κυβερνών κόμμα, από το ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαίας, και εμπλέκονται φορείς, οι οποίοι επίσης το προσπαθούν, οι άνθρωποι της Παναχαϊκής, και όλοι μαζί συνεργούμε προς μια κατεύθυνση κάτι, που θεωρούμε ότι είναι σωστό για την τοπική κοινωνία. Δεν είναι ανάγκη αυτός ο παλαιοκομματικός πολιτικάντικος τρόπος να βγαίνει μονίμως στην επιφάνεια»  επεσήμανε η κ. Αναγνωστοπούλου.
 
Το κοινό δελτίο τύπου των τριών βουλευτών του Νομού  του Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Σπαρτινού, Ανδρέα Ριζούλη και Σίας Αναγνωστοπούλου αναφέρει τα εξής:
 
«Ο συνήθης ανύποπτος αντιπεριφερειάρχης κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, όταν πληροφορήθηκε οτι λύνεται το θέμα της Παναχαϊκής, έτρεξε να εμφανιστεί στις εφημερίδες ισχυριζόμενος  οτι αυτό αποτελεί αντικείμενο δικής του παρέμβασης. 
Η κοινωνία και ο φίλαθλος κόσμος της Πάτρας όμως γνωρίζουν πολύ καλά τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιοι έχουν συμβάλει με τις επίμονες και πολύμηνες προσπάθειες για τη λύση του προβλήματος. Λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: