ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Κυβερνητικό καλειδοσκόπιο της 24/7/2017



Για την έκδοση ομολόγου (ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού)

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από: 

1.   Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.
2.   Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.
Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:
·        Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.
·        Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.
·        Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.
Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:
α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.
γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.
δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.
ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s στις 21 Ιουλίου 2017.

Για τη διαπραγμάτευση του 2015 (σημεία από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου)

Όλος ο πλανήτης γνωρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης έκανε ότι περνάει από το χέρι της και έφτασε στα ακρότατα όρια των πολιτικών και κοινωνικών αντοχών για τον τερματισμό της λιτότητας. Η αποτίμηση αυτής της περιόδου θα πρέπει να γίνει με όρους πολιτικούς και όχι με όρους μυθοπλασίας και κουτσομπολιού. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης στην προσπάθειά του να αυτοδικαιωθεί επιλέγει να διαφημίσει το βιβλίο του μέσα από τα ίδια συστημικά Μέσα, τα οποία στο παρελθόν έχει καταγγείλει με σφοδρότητα.

Για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων  (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα είναι πιο φειδωλή όταν απευθύνεται στην Αριστερά για μαθήματα Δημοκρατίας. Διότι η Αριστερά μάτωσε για να μπορούν σήμερα οι εν λόγω κύριοι να βρίσκονται πάνω στις έδρες τους. Είναι επικίνδυνο ωστόσο το ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ένα επαγγελματικό σωματείο, παρασύρεται σε ρόλο γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Με μία μνημειώδη ανακοίνωση χρίστηκε αυτόκλητη συνήγορος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, με αφορμή τις καταγγελίες για χαριστικές αποφυλακίσεις εμπόρων κοκαΐνης και καταχραστών του Δημοσίου επί των ημερών του. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού (ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών)

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.596 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.852 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 3.092 εκατ. ευρώ του ΜΠΔΣ 2018-2021 για το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.936 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.632 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 431 εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22.175 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21.338 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 74 εκατ. ευρώ ή 0,3% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για το το Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου (ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης )

Πρόκειται για τη λειτουργία μιας πλατφόρμας που θα σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και υλοποιηθεί από ανάδοχο που θα προκύψει από διεθνή διαγωνισμό. Μέσω της πλατφόρμας αυτής θα διενεργούνται η αγορά και η πώληση του διαφημιστικού χρόνου, τόσο στους δημόσιους, όσο και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς οργανισμούς.
Με την υιοθέτηση και λειτουργία του εν λόγω καινοτόμου συστήματος διάθεσης του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου:
·        Καθίσταται απολύτως ξεκάθαρο το περιεχόμενο, οι όροι, η υλοποίηση και η εκκαθάριση των συναλλαγών που αφορούν στον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο.
·        Επιτυγχάνεται ο ακριβής προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης και καταπολεμάται η φοροδιαφυγή.
·        Ενδυναμώνεται το ουσιαστικό περιεχόμενο της αρχής της διαφάνειας των οικονομικών συναλλαγών.
·        Διασφαλίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την οικονομική επιβίωση των τηλεοπτικών οργανισμών με την άμεση είσπραξη και εκκαθάριση των συναλλαγών διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου.
·        Καταπολεμούνται οι στρεβλώσεις της διαφημιστικής αγοράς με τις πρακτικές των επιστροφών, των πιστωτικών σημειωμάτων, των καθυστερήσεων πληρωμών και των απαιτήσεων για παροχή ιδιαίτερα υψηλών πιστώσεων εκ μέρους των τηλεοπτικών οργανισμών.
Τέλος, η Ανεξάρτητη Αρχή του ΕΣΡ ορίζεται ως ρυθμιστής του «Ηλεκτρονικού συστήματος διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου», διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία της διαδικασίας.
Για την σημερινή ομιλία του κ. Μ. Βορίδη στη Βουλή (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Ειδικά ο κ. Βορίδης, με το γνωστό σε όλους  πολυετές παρελθόν στον χώρο της φιλοχουντικής ακροδεξιάς,  από την ΕΠΕΝ και το Ελληνικό Μέτωπο, μέχρι το ΛΑΟΣ, θα όφειλε να είναι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται στην Αριστερά ως εχθρό της Ελευθερίας, ιδίως μια μέρα σαν τη σημερινή.  Οι πολίτες έχουν μνήμη, και δεν ξεγελιούνται από περίτεχνα ρητορικά σχήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, μάλλον δεν θέλει ο ακροδεξιός να κρυφτεί, αλλά είναι υπερήφανος  για την ιδεολογία του.
Για το μητρώο στελεχών της ΝΔ (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Η απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποτελεί κόλαφο για τη ΝΔ σε ό,τι αφορά το μητρώο στελεχών του κόμματος και τη χρήση των εκλογικών καταλόγων του Υπουργείου Εσωτερικών. Όταν μετά από καταγγελίες πολιτών, τις δημόσιες παρεμβάσεις μας και σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάστηκε να απαντήσει για το αν τηρεί τις διατάξεις του σχετικού νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων για την εγγραφή στο μητρώο στελεχών, η ΝΔ είχε καταφύγει σε υπεκφυγές και επικοινωνιακά τρικ.  Είναι ολοφάνερο πως η ΝΔ όχι μόνο παραβίαζε συστηματικά τον νόμο περί των προσωπικών δεδομένων, αλλά είχε και το θράσος να επικαλείται τον νόμο που παραβίαζε. Καλούμε τον πρόεδρο της ΝΔ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες εξηγήσεις. Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση

Για την ανεργία των νεών (σημείωμα του Γραφείου Τύπου της Ρ. Αντωνοπούλου)

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας έρευνες οι οποίες αναφέρονται στην ανεργία των νέων και στο φαινόμενο της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain). Αυτές τις έρευνες επικαλείται η ΝΔ, στο πλαίσιο της καταστροφολογικής της ρητορικής, προκειμένου να υποστηρίξει ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντείνεται το brain drain. Από το Γραφείο της Αν. Υπουργού Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου επισημαίνονται τα εξής:

Για ανεργία και απασχόληση νέων
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο του 2017 η ανεργία στους νέους (15-24 ετών) υποχώρησε στο 45,5% από 55% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2014, χρονιά success story. Σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ το πρώτο εξάμηνο του 2017 εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας σχεδόν διπλάσιοι νέοι, ηλικίας 18 έως 29 ετών, σε σχέση με το 2014, έτος success story. Φέτος, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο απασχολήθηκαν 112.989  νέοι, ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2014 οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ήταν μόλις 73.961.

Για brain drain
Οι έρευνες που επικαλείται η Αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι 3 στους 4 νέους φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ δεν προκύπτει μείωση, ανάλογου μεγέθους, ούτε στο εργατικό δυναμικό ούτε  στον πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 15-29.   Το φαινόμενο του brain drain εξακολουθεί να υφίσταται ως πρόβλημα, αλλά σε καμία περίπτωση από τα επίσημα τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν προκύπτει ότι 3 στους 4 νέους φεύγουν εκτός Ελλάδας , ούτε ότι το φαινόμενο εντάθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Το σχέδιο αποτελεί ένα ακόμη βήμα σε ένα σύνολο πρωτοβουλιών και ενεργειών που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από την παρούσα κυβέρνηση, ήδη από τον Μάιο του 2015 για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.  Το πρώτο βήμα ήταν η ολοκληρωμένη καταγραφή, που ανέδειξε την απογοητευτική εικόνα της πολιτικής απαξίωσης της περιουσίας. Το δεύτερο βήμα έγινε το 2016 με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (Ν.4430/16, άρθρο 50), προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίηση της περιουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος.  Σήμερα, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διαθέτουν: α) μία καθαρή εικόνα για τα 1.126 κτίρια που αποτελούν την ακίνητη περιουσία τους, και β) το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ουσιαστική αξιοποίησή τους.
Με πρωταρχικό στόχο την αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης και όχι την εκποίηση της περιουσίας, το Υπουργείο Εργασίας προχωρά στο τρίτο βήμα, υλοποιώντας το εξής σχέδιο: 1. Απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς όλους τους Φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία, Δημόσιους Οργανισμούς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ.) για χρήση των ακινήτων της Αθήνας, 2. Προχωρά σε ένα πιλοτικό σχέδιο για την επιλεκτική αξιοποίηση 24 ακινήτων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, 3. Στο πλαίσιο της επιλεκτικής αξιοποίησης των 24 αυτών ακινήτων, το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για 5 χωρικές ενότητες. Επιδίωξή είναι, μέσω αυτής της εμβληματικής δράσης, το Υπουργείο να συμβάλλει στην αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα απαξιωμένα κτίρια. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

10 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της «Κίτρινης Αποθήκης» στο Βόλο (Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης)
Εντάσσεται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το έργο «Αποκατάσταση του κτιρίου της Κίτρινης Αποθήκης για την εγκατάσταση και ανάπτυξη της Technopolis Ιάσων: Innovation Hot Spot Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας», με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για την εξόφληση της αποζημίωσης των αναπληρωτών (ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας)

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στις 21-07-2017, ολοκληρώθηκε φέτος η διαδικασία των πληρωμών αποζημίωσης μη ληφθείσας άδειας 18.000 αναπληρωτών ΕΣΠΑ και ΠΔΕ. Σημειώνεται ότι οι μισθοδοσίες των αναπληρωτών για τον μήνα Ιούνιο είχαν ήδη ολοκληρωθεί στις 27 και 28 Ιουνίου 2017. Δείτε  εδώ για περισσότερα.

510.000 ευρώ σε Δήμους για έργα αποκατάστασης (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

Ο Πάνος Σκουρλέτης ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 260.000 ευρώ στους Δήμους Χαλκηδόνας, Νομού Θεσσαλονίκης (ευρώ 80.000), Άργους Ορεστικού, Νομού Καστοριάς (ευρώ 30.000) και Φαιστού, Νομού Ηρακλείου (ευρώ 150.000), αποκλειστικά για την επιδιόρθωση ζημιών που προκλήθηκαν στα δίκτυα και τις υποδομές των Δήμων, λόγω των φυσικών καταστροφών από την κακοκαιρία.  Επίσης, εγκρίθηκε η επιχορήγηση συνολικού ύψους 250.000 ευρώ στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, Νομού Πιερίας, αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων ενεργειών αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: