ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδόσκοπιο της 25/7/2017



Για την έξοδο στις αγορές

1. Άτυπη κυβερνητική ενημέρωση

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.
Συγκεκριμένα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.  Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.  Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.

2. Δήλωση Ε. Τσακαλώτου (ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ)

Σχετικά με την έξοδο στις αγορές που είχαμε σήμερα, σε αγγλικούς όρους «ήταν μία ικανοποιητική έξοδος», ενώ σε ελληνικούς ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε. Βγήκαμε με ένα επιτόκιο, ένα κουπόνι, που είναι περίπου 4,375 δηλαδή περίπου 0,3 λιγότερο από την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές. Βεβαίως, η απόδοση είναι λίγο μεγαλύτερη και στις δύο περιπτώσεις (σ.σ. και τώρα, όπου η απόδοση είναι στο 4,625 και τότε, όπου ήταν 4,95). Ωστόσο νομίζω ότι λίγο πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, που μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Φανταστείτε δηλαδή, τι θα έλεγε ένας υπουργός Οικονομικών πιο κυνικός από εμένα, εάν η διαπραγμάτευση δεν ήταν «η απόλυτη αποτυχία»... Γιατί, από ότι κατάλαβα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν καλή. Δεν θεώρησαν σημαντικό ότι η
Moodys μας αναβάθμισε, δεν θεώρησαν σημαντικό ότι η Standard & Poors εκτίμησε ότι θα έχουμε θετική εξέλιξη, ούτε έλαβαν υπόψιν την απόφαση της Κομισιόν να μας βγάλει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Νομίζω ότι διαψεύδονται.

Αυτό που έγινε σήμερα δεν είναι το τέλος, είναι μία αρχή που τη συζητήσαμε πολύ, μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, με υπευθυνότητα, ώστε να βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές. Αποφασίσαμε ότι σήμερα οι συνθήκες ήταν σωστές και βγήκαμε με αυτόν τον ικανοποιητικό τρόπο.

Από δω και πέρα εμείς είμαστε εστιασμένοι στον Αύγουστο του 2018. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ, παραπάνω από ό,τι του αναλογεί. Νομίζω ότι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Νομίζω επίσης ότι βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι με αυτή την πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του ‘18 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνησή μας να κάνει τα πράγματα που έχει υποσχεθεί.

3. Δημοσιεύματα ξένου τύπου

·        Associated Press: Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου αποτελεί ορόσημο για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια
·        Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η Ελλάδα επιστρέφει στις χρηματαγορές». Η ευρωπαϊκή χώρα με το μεγάλο βάρος του χρέους εκδίδει το πρώτο ομόλογο μετά από τρία χρόνια. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην χρηματοδότηση με ίδια μέσα.
·        Spiegel: Η Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα.  Ο δρόμος ήταν μακρύς, αλλά τώρα φαίνεται πως έχει επιτευχθεί η πλήρης μεταστροφή. Για πρώτη φορά μετά το 2014 οι ιδιώτες επενδυτές εγγυώνται δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων. Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από μια μακρά απουσία στις διεθνείς αγορές.
·        Euractiv/AFP:Η Ελλάδα βάζει τέλος στην 3ετή απομόνωση

Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Μοσκοβισί (ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού)

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως η επίσκεψή του στη χώρα μας πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη μέρα, κατά την οποία η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές, γεγονός που αποτελεί ορόσημο στο δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την οριστική έξοδο από την κρίση.  Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης από την Ελλάδα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, της απόφασης του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, της εξόδου της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Μοσκοβισί συμφώνησαν πως είναι απαραίτητη η προετοιμασία της διαδικασίας επιτυχούς και οριστικής ολοκλήρωσης του προγράμματος, καθώς και της επόμενης ημέρας, με στόχο η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία να επιστρέψουν πλήρως στην κανονικότητα.  Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Επίτροπος Μοσκοβισί εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως σταθερού εταίρου και συμμάχου της Ελλάδας.

Για τις αφηγήσεις του Γ. Βαρουφάκη (σημεία από τη συνέντευξη του Ν. Βούτση)

Όλο αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα αφήγημα άκρως υποκειμενικό γεμάτο μυθικά και ανακρίβειες, δεν αφήνει περιθώριο για σοβαρή πολιτική συζήτηση, που είχε γίνει μάλιστα και το '15 και το '16 μέσα στη Βουλή. Ευτυχώς για τη χώρα μας ο κ. Τσίπρας ήταν και είναι όχι απλά διαθέσιμος αλλά απόλυτα συνεπής στον κοινοβουλευτικό του ρόλο και με τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις από τότε κιόλας όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί σε σχέση με τη στρατηγική της χώρας και την περιπέτεια είχαν συζητηθεί με άκρως πολιτικό τρόπο χωρίς κουτσομπολιό. Το ότι επιλέγεται τώρα με έναν τρόπο συστηματικό και ενόψει ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να κλείσει ο επώδυνος κύκλος αυτά τα δημοσιεύματα δείχνουν προφανώς μία υποκειμενική διάθεση του ίδιου του συγγραφέα να συσκοτιστούν τα πράγματα, να υπονομευτεί η πορεία της χώρας για την κανονικοποίηση. Επειδή ήμουν παρών στα περισσότερα συμβούλια, θα μπορούσε καθένας να πει το αφήγημά του, αλλά δεν θα το κάνω.  Ίσως ο άνθρωπός δεν έχει καμία αντίληψη τι σημαίνει για την πολιτική ζωή του τόπου, και μάλιστα μέσα από μία οκταετή περιπέτεια που έχει περάσει η κοινωνία και ο απλός λαός, να ανοίγει κανείς και να κάνει τέτοιες προκλήσεις. Είναι στα όρια, ας πούμε, του γραφικού, αυτού του τύπου οι απόψεις.  Για περισσότερα, δείτε εδώ.  

Περί «επιδόματος σφραγίδας» (από την ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης)

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, θα δώσει «επίδομα σφραγίδας» 50 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους, προφανώς και τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία βάση και είναι απολύτως αναληθή, καθώς δεν υπάρχει κανένα νομοσχέδιο και καμία εισηγητική έκθεση που να προβλέπει τέτοιας φύσης επίδομα. Η παραπληροφόρηση και η πολιτική της φθοράς με fake news του είδους «μου είπε, άκουσα και με ενημέρωσαν» δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κοινωνία και παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές, οι οποίες έχουν παρέλθει οριστικά από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Κατά συνέπεια, καλούμε τον αρθρογράφο της στήλης να δημοσιεύσει το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση για το οποίο «του είπαν», προκειμένου να ενημερωθεί αφενός η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το επίδομα που «θα δώσει» στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, αφετέρου οι ίδιοι οι υπάλληλοι που «θα το λάβουν». Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Σχετικά με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (σημεία από την εισήγηση και τη δευτερολογία του Κ. Γαβρόγλου στην Επιτροπή της Βουλής)

- Το Νομοσχέδιο θεσπίζει ένα σύνολο ακαδημαϊκών κανόνων, δωρεάν πρόσβαση στα Μεταπτυχιακά προγράμματα όσων δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα δίδακτρα σε αυτά τα προγράμματα.

- Μέσα  σε αυτό το απορρυθμισμένο τοπίο υπήρξαν τεράστια προβλήματα διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων. Βάζουμε κανόνες ως προς αυτά τα θέματα. Υπήρχε κι ένα πρόβλημα δημοκρατίας στη διάρθρωση της  Διοίκησης.  Για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα επαναφέρουμε τον παλιό θεσμό του Πρυτανικού Συμβουλίου  με τον οποίον συμφωνούν όλοι οι Πρυτάνεις και όλοι οι Αντιπρυτάνεις.

- Για πρώτη φορά θεσμοθετούμε  τα Ακαδημαϊκά Περιφερειακά Συμβούλια όπου  τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα συνυπάρχουν στον ίδιο θεσμό και συζητάνε και μεταξύ τους τις δυνατότητες που θα έχουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα με τα Ερευνητικά μας Κέντρα να συμβάλουν στις αναπτυξιακές προοπτικές των Περιφερειών.

- Υπάρχει ένας σχετικά μικρός αριθμός διδασκόντων οι οποίοι μπορούν να βγάλουν έως και 100% του μισθού τους διδάσκοντας στα Μεταπτυχιακά.  Εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται.

- Προτείνουμε οι Πρυτάνεις να εκλέγονται ξεχωριστά από τους Αντιπρυτάνεις. Αυτό θα δημιουργήσει μια πιο αντιπροσωπευτική Κεντρική Διοίκηση.

- Φοιτητική συμμετοχή στις Διοικήσεις: τις συναλλαγές δεν τις κάνανε οι φοιτητές. Ορισμένα μέλη του Διδακτικού Προσωπικού τις κάνανε.

Για το θέμα του Ασύλου: στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τουλάχιστον της ΝΔ, είναι πάρα πολλοί εκείνοι που ψήφισαν τη διάταξη της κυρίας Γιαννάκου του 2007 την οποία επαναφέρουμε.  Από το 2011 και μετά που κάτω από το χειροκρότημα των 250 και πλέον βουλευτών που ψήφισαν το Νομοσχέδιο και είχε καταργηθεί το Άσυλο, τι ακριβώς έκαναν οι Διοικήσεις των Πανεπιστημίων για να προστατέψουν τη νομιμότητα των χώρων τους και να μην υπάρχει παραβατικότητα; Δεν έκαναν τίποτα. Περίμεναν από την Πολιτεία και κατηγορούν την Πολιτεία ότι ενισχύει την παραβατικότητα. Δείτε στο συνημμένο ολόκληρη την ομιλία

Για τις παρεμβάσεις των δικαστικών ενώσεων (σημεία από τις δηλώσεις του Στ. Κοντονή)

Όλοι όσοι πολύ εύκολα εκδίδουν ανακοινώσεις και παρομοιάζουν τη χώρα μας με άλλες χώρες όπου καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στην Δικαιοσύνη και στην υπόθεση της εμπιστοσύνη στην εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και στη διεθνή θέση της χώρας. Τους παρακαλώ σε αυτοσυγκράτηση. Επειδή οι ώρες που μεσολάβησαν μπορεί κάποιους να τους έκαναν σοφότερους να ανακαλέσουν κατηγορίες που είναι ανυπόστατες, είναι αόριστες και στηρίζονται σε συνωμοσιολογικά σενάρια. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στους Έλληνες δικαστές εμπράκτως, υποστηρίζοντας και θεσμικά αιτήματα και κλαδικά αιτήματα των Ελλήνων δικαστών και αυτό θα συνεχίσει να κάνει γιατί αντιμετωπίζει με αίσθημα εμπιστοσύνης το σύνολο των λειτουργών της Δικαιοσύνης, οι οποίοι σε συνθήκες δύσκολες επιτελούν το έργο τους. Για περισσότερα, δείτε εδώ

Για τους εργαζόμενους στα τηλεοπτικά κανάλια (σημεία από τις δηλώσεις του Ν. Παππά κατά τη συνάντηση του με τη Διοίκηση της ΕΤΙΤΑ)

Μέσα από τη διαδικασία ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, με την αδειοδότηση των επτά -κατά την απόφαση του ΕΣΡ- τηλεοπτικών σταθμών, προκύπτει κατώτατος αριθμός 2.800 εργαζομένων, δηλαδή 400 ανά κανάλι. Αυτό σημαίνει πως, μετά το διαγωνισμό, οι εργαζόμενοι θα είναι πολύ περισσότεροι. Θέλω, με την ευκαιρία, να στείλω ένα σαφές μήνυμα σε όλους όσοι χρησιμοποιούν σήμερα τους εργαζόμενους ως ασπίδα και έχουν αρχίσει τις απολύσεις: να ετοιμάσουν καινούρια business plans για τις επιχειρήσεις τους και να προσαρμοστούν στις προβλέψεις του νόμου. Να προχωρήσουν σε προσλήψεις, δηλαδή. Η εποχή της ακραίας ανασφάλειας, των απολύσεων, της μαύρης εργασίας, των απλήρωτων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των καναλιών, τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα την επαύριο του διαγωνισμού. Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για τις τηλεοπτικές άδειες (από την παρέμβαση του Ν. Παππά στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής)
Εμείς είχαμε μια επαναστατική ιδέα να εφαρμοστεί ο νόμος που προέβλεπε αδειοδότηση. Τα κανάλια ήταν παράνομα και έπρεπε να υπάρξει τίμημα Επίσης ήταν παράνομη η σύνθεση του ΕΣΡ. Ο διαγωνισμός απέδειξε ότι έπρεπε να καταβληθεί τίμημα. Η ένωση των καναλαρχών λέει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα Η αντιπολίτευση πρέπει να πάρει θέση. Η απόφαση του ΕΣΡ πετά στον κάλαθο των αχρήστων την άποψη περί απεριόριστου αριθμού καναλιών.  Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων (ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομίας)
Στις 3 Αυγούστου η πλατφόρμα ανοίγει και κάθε βιώσιμη επιχείρηση που πληροί τα κριτήρια του Νόμου 4469/2017 μπορεί να υποβάλλει αίτηση. Η πλατφόρμα αυτή αυτοματοποιεί όλες τις διαδικασίες του Νόμου, την αίτηση, τους ελέγχους με σκοπό την αποφυγή στρατηγικών κακοπληρωτών, το διορισμό συντονιστή, ο οποίος θα επιτηρεί τις διαδικασίες και θα μεσολαβεί για την εξεύρεση μια συμβιβαστικής λύσης και τέλος τη διαπραγμάτευση μεταξύ των πιστωτών και της επιχείρησης». Ο Υπουργός επεσήμανε επίσης, ότι «ήδη στην αρχική έκδοση της πλατφόρμας έχει διασυνδεθεί το Υπουργείο Εργασίας», καθώς επίσης ανέφερε ότι «συνεργαζόμαστε με λοιπούς δημόσιους φορείς όπως η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ και οι τράπεζες, ώστε μόλις συνδεθούν στην πλατφόρμα τότε τα στοιχεία τους θα παρέχονται αυτομάτως εκεί.  Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Νέα έργα και μελέτες 17 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομίας)  
Εντάσσονται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), 15 νέα έργα και μελέτες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολική χρηματοδότηση 17 εκατ. ευρώ. Τα έργα και οι μελέτες αφορούν σε σημαντικές υποδομές στο περιβάλλον (πχ. παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας), στην συντήρηση και αποκατάσταση του περιφερειακού οδικού δικτύου αλλά και σε σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού (πχ. αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων εργοστασίου φωταερίου, σύνδεση αρχαιολογικού χώρου Βεργίνας με την παλαιά εθνική οδό Θεσ/νίκης -Έδεσσας). Δείτε εδώ για περισσότερα.
Για τη Διυπουργική Επιτροπή Επενδύσεων (ανακοίνωση Αντιπροεδρίας)
Το ζήτημα των ναυπηγείων και ιδιαίτερα αυτό της Σύρου απασχόλησε τη Διυπουργική Επιτροπή Επενδύσεων, που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.  Η προσπάθεια εντοπίζεται στην αναζήτηση λύσης για τη συνέχιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου ναυπηγείου, με στόχο την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, μέσα από την εξέταση των επενδυτικών προτάσεων που έχουν διατυπωθεί. 

Επιχορήγηση 1.062.647 ευρώ για την εξόφληση υποχρεώσεων Δήμων από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής (ανακοίνωση ΥΠΕΣ)
Ο Πάνος Σκουρλέτης ενέκρινε την επιχορήγηση των Δήμων της Χώρας που αναφέρονται στον ακόλουθο πίνακα, με συνολικό ποσό έως 1.062.647,16 ευρώ, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση υποχρεώσεών τους που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως 1/3/2017. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Πληρωμή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)
Την Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του πανελλαδικού προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Ιουνίου 2017. Το ποσό των 55.661.196,69 ευρώ θα καταβληθεί σε 246.529  δικαιούχους και αφορά συνολικά 559.621 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: