ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Ένας χρόνος λειτουργίας του νοσοκομείου Σαντορίνης!

Πρόσοψη του νοσοκομείου  Σαντορίνης.

Τρία χρόνια από τότε που ο Άδωνις απειλούσε να κλείσει το  Γ.Ν. Θήρας και να πάρει τον εξοπλισμό να τον διανείμει σε άλλα νοσοκομεία!


Το 2014 ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απειλούσε δημοσίως ότι θα πάρει τον εξοπλισμό του Γ.Ν. Θήρας και θα τον διανείμει σε άλλα νοσοκομεία, αφού δεν ήταν προς το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου η λειτουργία του ως Δημόσιο Νοσοκομείο. 
 
«Θα είχε ενδιαφέρον μία ιστορική αναδρομή, ώστε να ενημερωθούν και οι πολίτες της χώρας για τα 40 κύματα από τα οποία πέρασε το Γ.Ν. Θήρας» αναφέρει το υπουργείο Υγείας

Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε την Τρίτη το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας (Γ.Ν. Θήρας), το οποίο εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 15 Ιουλίου 2016 και ξεκίνησε τη λειτουργία του 3 ημέρες αργότερα.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την επέτειο αυτή:

«Θα είχε ενδιαφέρον μία ιστορική αναδρομή, ώστε να ενημερωθούν και οι πολίτες της χώρας για τα 40 κύματα από τα οποία πέρασε το Γ.Ν. Θήρας, μέχρι να λειτουργήσει ως Δημόσιο Νοσοκομείο, υπό τη Διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. (ΑΕΜΥ Α.Ε.) και την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

Οι εργασίες για την ανέγερση του νοσοκομείου ξεκίνησαν το 2009, σε οικόπεδο που δώρισε η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Θήρας στην ΑΕΜΥ Α.Ε., ενώ ουσιαστικά αποπερατώθηκε στα τέλη του 2011. 

Τυπικά, η βεβαίωση περάτωσης του έργου εκδόθηκε από την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.) τον Απρίλιο του 2013. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στα 14 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύπτονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το τελικό του κόστος ανήλθε στα 11,8 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποτυπώνεται πουθενά τι έγιναν τα υπόλοιπα 2,2 εκατ. ευρώ».

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «για περισσότερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, από τον αποπεράτωσή του έως και το Φλεβάρη του 2016, το Γ.Ν. Θήρας παρέμενε κλειστό, με ότι βλαπτικό αυτό σήμαινε για τον εξοπλισμό του. Το 2014 ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απειλούσε δημοσίως ότι θα πάρει τον εξοπλισμό του Γ.Ν. Θήρας και θα τον διανείμει σε άλλα νοσοκομεία, αφού δεν ήταν προς το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου η λειτουργία του ως Δημόσιο Νοσοκομείο. 

Η απειλή δεν άργησε να πραγματοποιηθεί, αφού το Μάιο του 2014, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΑΕΜΥ Α.Ε., στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (δια εκπροσώπου του), αποφάσισε με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας να προκηρύξει ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό για να ξεπουλήσει το Γ.Ν. Θήρας σε ιδιώτες, αποκλείοντας μάλιστα τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Το Νοέμβριο του 2014, όταν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε περάσει στον Μαυρουδή Βορίδη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΜΥ Α.Ε. αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας προκήρυξης του διαγωνισμού, παρ’ όλες τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Σαντορίνης, που τόσο είχε αγωνιστεί για τη δημιουργία ενός Δημόσιου Νοσοκομείου στο νησί.

Για καλή τύχη του Γ.Ν. Θήρας και των Σαντορινιών, το Γενάρη του 2015 η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές και οι αποφάσεις της για ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία σε 1,5 μόλις χρόνο και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, κατάφερε να θέσει σε λειτουργία το νοσοκομείο, ως μία Δημόσια Δευτεροβάθμια Δομή Υγείας, προς όφελος του τοπικού και του τουριστικού πληθυσμού».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Γ.Ν. Θήρας αποδεικνύουν περίτρανα τη μεγάλη προσφορά του, τόσο στους πολίτες της Σαντορίνης, όσο και στους εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί. 

Από τις 18/07/2016 έως και τις 17/07/2017 στο νοσοκομείο είχαν πραγματοποιηθεί τα εξής:

- 27.177 Επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία
- 23.705 Επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών
- 828 Εισαγωγές στις Κλίνες
- 589 Εισαγωγές στη Βραχεία Νοσηλεία
- 22 Εισαγωγές στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας
- 2.662 Επεμβάσεις στο Σηπτικό Χειρουργείο
- 162 Επεμβάσεις στο Άσηπτο Χειρουργείο
- 31 Τοκετοί
- 1.608 Συνεδρίες Φυσικοθεραπείας

Στις 14 Ιουλίου 2017 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση υπερσύγχρονου Αξονικού Τομογράφου στο Γ.Ν. Θήρας, ο οποίος θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και εκπαίδευσης του προσωπικού. Επίσης, σύντομα το νοσοκομείο θα εφοδιαστεί με Λαπαροσκοπικό Πύργο, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τη δυνατότητα διεξαγωγής ειδικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι το Γ.Ν. Θήρας καθιερώνεται ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των Σαντορινιών, αλλά και ως υπολογίσιμη υπεραξία του νησιού ως τουριστικό προορισμό. Δεδομένη θα έπρεπε να θεωρείται και η στήριξη από τις τοπικές αρχές, των ανθρώπων που καθημερινά παλεύουν εντός του νοσοκομείου για να παρέχουν υψηλής ποιότητας υγειονομικές υπηρεσίες, όσο αφορά στο θέμα της στέγασής τους. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων αυτών, πέρα από κάθε είδους σκοπιμότητα» καταλήγει το υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: