ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Για τον Κυριάκο, ρε γαμώτο!...

«Έχει λεφτά ο Μαρινάκης, λένε οι διευθυντές των δύο εντύπων του ΔΟΛ. Κι αν το αφεντικό διατάξει ότι πετάει ο γάιδαρος, οι επαγγελματίες θα απαντήσουν και θα δημοσιεύσουν ότι πετάει και λέει κι ένα τραγούδι, αφεντικό»

Διάβασα την εξήγηση που έδωσε ο επιχειρηματίας και νέος ιδιοκτήτης του ΔΟΛ Βαγγέλης Μαρινάκης με την ευκαιρία της επανακυκλοφορίας των “Νέων” και του “Βήματος”.

 
 Έμεινα άναυδος από τον τρόπο που θέλησε να μας πείσει ότι ανέλαβε ένα λειτούργημα, την ενημέρωση των πολιτών με διαφάνεια, πλουραλισμό και αντικειμενικότητα! Χριστός και Παναγία, που θα αναφωνούσε και η Σαπφώ Νοταρά αντικρίζοντας την πρώτη σελίδα των “Νέων” τη Δευτέρα, που χαρακτήριζε σταλινική (!) την κυβέρνηση.

Λόγω των κρίσιμων συγκυριών, ο τόπος έχει ανάγκη όσο ποτέ την έγκυρη ανεξάρτητη ενημέρωση, με ιστορικό βάρος, άποψη και πρόταση. Αυτό ακριβώς που ο αναγνώστης περιμένει” μας εξηγεί το νέο αφεντικό. Ποιες είναι οι κρίσιμες συγκυρίες και ποιος ευθύνεται για τη δημιουργία τους παραμένει μυστήριο. Και συνεχίζει ακάθεκτος: “Τις λίγες ημέρες που δεν εκδόθηκαν, νιώσαμε όλοι τι έλειψε από τον δημόσιο διάλογο (!) στην Ελλάδα. Και αναμετρούμε τι θα σήμαινε για τον τόπο (!) εάν αυτή η απουσία ήταν οριστική. Ή αν συνέχιζαν την έκδοσή τους αποξενωμένες από το πνεύμα τους (!) και τις αρχές τους (!), εξαρτώμενες ή εκβιαζόμενες από τον οιοδήποτε ισχυρό”. Κάντε κουράγιο, έχει και άλλα.

Βγήκα μπροστά, σημειώνει ο κ. Βαγγέλης, και μας εξηγεί ότι “Με αίσθημα ευθύνης και με ευαγγέλιο την έγκυρη και σφαιρική (!) πληροφόρηση του αναγνώστη για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με μαχητικότητα, αλλά χωρίς φανατισμό - δίνοντας βήμα και στη διαφορετική, αλλά τεκμηριωμένη και με ευπρέπεια διατυπωμένη γνώμη”.

Στο μεταξύ, λίγες ημέρες πριν, οι διευθυντές του “Βήματος” και των “Νέων” καθησύχαζαν τους αγωνιούντες -για το μέλλον τους- εργαζόμενους, λέγοντας τους: “Μην ανησυχείτε, έχει λεφτά ο Μαρινάκης”. Και το είπαν διότι, όπως και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν, οι εφημερίδες είναι στον δρόμο για το μουσείο. Συνεπώς, τα λεφτά που έχει και βάζει ο Μαρινάκης έχουν σκοπό. Και ο σκοπός δεν είναι φυσικά η σφαιρική δημοκρατική αδέσμευτη ενημέρωση των ολίγων αναγνωστών που έχουν απομείνει στα έντυπα, αλλά με πρωτοσέλιδα αφίσες, που δεν στηρίζονται σε καμιά επικαιρότητα και δεν είναι αποτέλεσμα ελεύθερης δημοσιογραφικής αξιολόγησης, αυτό στο οποίο αποσκοπούν είναι να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα και να κάνουν πρωθυπουργό τον κουμπάρο του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για το χατήρι του Κυριάκου λίγους μήνες πριν είχε εκδώσει με δημοσιογράφους κυρίως από τον ΔΟΛ τη νέα εφημερίδα του, την “Ελευθερία του Τύπου”. Και το έκανε βλέποντας την παρακμή των εντύπων του ΔΟΛ, που οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο. Τότε δεν είχαν αναπτυχθεί οι ευαισθησίες του για το μέλλον των δύο εντύπων. Απλά ο Κυριάκος, φοβούμενος μπας και πάρει κάποιος άλλος, μη ελεγχόμενος, τα έντυπα, ζήτησε από τον κ. Μαρινάκη να πάρει κι αυτά. Και φυσικά ο Κυριάκος, που ποτέ δεν ήταν αχάριστος με τους χορηγούς του, εάν και όποτε γίνει πρωθυπουργός με τη βοήθεια της Φώφης, θα βρει τρόπο να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Έτσι ήταν και έτσι θα ξαναγίνουν τα πράγματα αν οι δυνάμεις της παλινόρθωσης καταφέρουν με τη βοήθεια επιχειρηματιών σαν τον κ. Μαρινάκη να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.

Δεν είναι όμως εύκολο και ειδικά από τις εφημερίδες που ελάχιστα μπορούν πλέον να κατευθύνουν τις απόψεις των πολιτών. Αν μάλιστα οι εφημερίδες δεν αναρτούνταν στα σημεία πώλησης, όπου ο καθένας περνάει και ρίχνει μια ματιά στους τίτλους, δεν θα έπαιζαν κανέναν ρόλο. Και δεν θα έπαιζαν κανέναν ρόλο διότι ούτε ερευνητική δημοσιογραφία κάνουν, ούτε σε τολμηρές αποκαλύψεις προβαίνουν. Κι αν το αφεντικό διατάξει ότι πετάει ο γάιδαρος, οι επαγγελματίες θα απαντήσουν και θα δημοσιεύσουν ότι πετάει και λέει κι ένα τραγούδι, αφεντικό.

Η είσοδος του Μαρινάκη σηματοδοτεί την επιτάχυνση της παρακμής των εντύπων. Σε έντυπα ή γενικότερα μέσα ενημέρωσης, που δεν σέβονται τον αναγνώστη, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι τόσο λίγοι πλέον οι αναγνώστες που τα αγοράζουν, κανείς δεν επενδύει πλέον. Εξαιρούνται όσοι έχουν και άλλα συμφέροντα να εξυπηρετήσουν και χρειάζονται την εύνοια και τα στραβά μάτια της πολιτικής εξουσίας. Και αυτό έχει γίνει αντιληπτό, αγαπητέ κ. Μαρινάκη.


dchristou52@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: