ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Η ευκαιρία της Πάτρας να ξαναβγεί στο προσκήνιο με αιχμή τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες

ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΕΡ. ΜΕΝΕΓΗΣ: «Η κυβέρνηση επέλεξε την Πάτρα να είναι η μόνη ελληνική πόλη που θα συμμετάσχει στη διεκδίκηση για την ανάληψη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων (Π.Μ.Α.) του 2019, καθιστώντας την προμετωπίδα μιας Ελλάδας ικανής, μιας Ελλάδας αντίστοιχης των μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών».



Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΕΡ. ΜΕΝΕΓΗ
(Μέλος Επιτροπής Διεκδίκησης Παράκτιων Μεσογειακών
Αγώνων - Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός)

Η Πάτρα των τελευταίων δεκαετιών, η Πάτρα των προβλημάτων και της εγκατάλειψης, η πόλη που γνώρισε την χαρακτηριστική και διαχρονική αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων του παρελθόντος, βίωσε τον οικονομική κρίση σε βαθμό μεγαλύτερο από πολλές άλλες ελληνικές πόλεις.


Εξαγγελίες που προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν στα συρτάρια, ''κωφεύοντας'' στις ουσιαστικές ανάγκες των πολιτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, όπως η πολύπαθη Πατρών – Κορίνθου, η εξίσου επικίνδυνη Πατρών – Πύργου, η καθυστέρηση της σιδηροδρομικής σύνδεσής της με την υπόλοιπη Ελλάδα, η απόδοση του θαλάσσιου μετώπου, μα και πλήθος άλλων κυβερνητικών υποσχέσεων. Υποσχέσεις που παρέμεναν για χρόνια ολόκληρα προεκλογικές δεσμεύσεις, η παρούσα κυβέρνηση, μετεκλογικά τις έχει δρομολογήσει και υλοποιήσει, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την προοπτική της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επέλεξε την Πάτρα να είναι η μόνη ελληνική πόλη που θα συμμετάσχει στη διεκδίκηση για την ανάληψη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων (Π.Μ.Α.) του 2019, καθιστώντας την προμετωπίδα μιας Ελλάδας ικανής, μιας Ελλάδας αντίστοιχης των μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών. Η Πάτρα, κατόπιν αυτής της κυβερνητικής επιλογής, έρχεται ξανά στο προσκήνιο παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές και τις δυνατότητές της μέσα από έναν εκτενή και τεκμηριωμένο φάκελο που κατέθεσε έγκαιρα η επιτροπή διεκδίκησης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων. Ένας φάκελος ικανός να διεκδικήσει με αξιώσεις την διοργάνωση στην Tarragona της Ισπανίας στις 13 Οκτωβρίου του 2017.

Μετά τις συνέπειες της επταετούς κρίσης, η χώρα μας ανασυντάσσεται, προσπαθώντας, παράλληλα να προστατέψει τους κοινωνικά αδύναμους που επλήγησαν περισσότερο. Η Ελλάδα αυτή μπορεί και επιβάλλεται να ''μπει σε έναν βηματισμό'', να επανέλθει σε μια οικονομική αλλά και μια αθλητική κανονικότητα(όλοι θυμόμαστε το 2010 όταν είχαν διεκδικηθεί και εν τέλει ανατεθεί στον Βόλο οι Μεσογειακοί αγώνες του 2013, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκε η τότε κυβέρνηση να τους επιστρέψει), καθώς δύναται να αναλάβει, πλέον, μεγάλης εμβέλειας διοργανώσεις όπου θα παράξουν πολλαπλά οφέλη. 

Όλα τα παραπάνω δοσμένα με μια άλλη φιλοσοφία, ''ελεύθερη'' από πρακτικές σπατάλης και ματαιοδοξίας, καταστάσεις που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κρίση. Για τον λόγο αυτό, το κόστος μελέτης και σύνταξης του φακέλου ήταν ιδιαίτερα μικρό. Η προσπάθεια διεξαγωγής των αγώνων θα στοιχίσει όσο το δυνατόν λιγότερο και θα στοχεύσει στην μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή ωφελειών.

Τα οφέλη μπορούν να συνοψιστούν στις παρακάτω προτάσεις. Η Πάτρα από αδύναμο περιφερειακό κρίκο μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο αθλητικού τουρισμού για ολόκληρη τη Μεσόγειο, χωρίς ανούσιες υπερβολές και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. 

Ο αθλητικός τουρισμός χαρακτηρίζεται από ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομία και συνιστά καθοριστικό παράγοντα στην οικονομική ζωή της χώρας που τον αξιοποιεί. Σαφώς, η δημοτικότητα των αθλητικών γεγονότων αναγνωρίζει κατακόρυφη αύξηση, γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα του αθλητισμού ως μέσο συναδέλφωσης των λαών, υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων δημιουργώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες για χρηματοδότηση και επενδύσεις. 

Ο κυβερνητικός προϋπολογισμός για την διεξαγωγή των Αγώνων υπολογίζεται περίπου στα 3 εκατομμύρια ευρώ, μα η παρακαταθήκη που θα μείνει μέσα σε ένα διάστημα επταετίας, θα έχει εξαργυρώσει την προσπάθεια και τα μικρά κόστη αυτού του εγχειρήματος. Τα στατιστικά έχουν δείξει πως πόλεις που ανέλαβαν παρόμοιες αθλητικές διοργανώσεις, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα (7-10 χρόνια), κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα θετικά οφέλη τους. Άλλωστε, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα έργα που θα υλοποιηθούν θα γίνουν από την πόλη για να παραμείνουν στην πόλη (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ομάδας της Πρωταθλήτριας Νεάπολης Ζαρουχλεΐκων όπου δεν έχει γήπεδο προπόνησης beach soccer- άθλημα παράκτιο- και θα μπορεί πλέον να κάνει χρήση του υπάρχοντος με το πέρας των Αγώνων).

Ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός, η ελεύθερη και δωρεάν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τη νεολαία οφείλουν να είναι προτάγματα υγιών κοινωνιών και κυβερνήσεων που δεν αδιαφορούν για τις ανάγκες του λαού. Τα γήπεδα θα χρησιμοποιηθούν από τοπικούς αθλητικούς φορείς και όχι μόνο, οι πολίτες θα αθλούνται χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις και κυρίως η τεχνογνωσία που θα έχει αποκτηθεί θα είναι η ''προίκα'' της Πάτρας για μελλοντικές, αθλητικές δραστηριότητες. Τέλος, η μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, η ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη έργων υποδομής, υγείας, αλλά και η ανάδειξη των πολιτιστικών και πνευματικών στοιχείων της Πάτρας προσμετρώνται στα κέρδη της πόλης μας, εάν τελικά αναλάβει τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες.

Η Πάτρα με όχημα την προσφορά και τη σημασία των Π.Μ.Α, με παρακαταθήκη εγκαταστάσεις που θα ενισχύσουν τον αθλητικό τουρισμό, επιβάλλεται να περάσει σε μια άλλη εποχή για την οικονομία της με πυλώνες την υγιή επιχειρηματικότητα και την παραγωγή, η οποία για να είναι αποδοτική και αποτελεσματική θα πρέπει να σκοπεύει σε πρωτοβουλίες εξωστρέφειας σε τομείς που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Το σχήμα είναι απλό. Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο, διαφορετικό, αποδεσμευμένο από απαρχαιωμένα πρότυπα. Οι επενδύσεις που συνεπάγονται ενός τέτοιου γεγονότος, είναι μια ευκαιρία που θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουν στην Πάτρα, οι φορείς και οι πολίτες της, αναβαθμίζοντας τα προϊόντα και τις υποδομές της πόλης, ακόμα περισσότερο. Ως εκ τούτου, η ανάληψη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων μπορεί να γίνει το ''εισιτήριο'' της Πάτρας για να ανακτήσει αυτά που μπορεί και δικαιούται να έχει.

Ο αναβιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων και ιδρυτής της ΔΟΕ, Πιερ ντεΚουμπερτέν έλεγε ''Citius, Altius, Fortius '', δηλαδή πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της Πάτρας και των Αγώνων. Ένα θετικό αποτέλεσμα στις 13 Οκτωβρίου στην Tarragona της Ισπανίας, να δώσει το έναυσμα ώστε οι δυνατότητες της Πάτρας να μετουσιωθούν επιτέλους σε δυνάμεις. Αν, όμως η κατάληξη δεν είναι η επιθυμητή, ας κρατήσουμε από το ταξίδι το γεγονός πως δεν υπάρχει αποτυχία. Υπάρχουν μόνο αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: