ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 17/10/2017




Για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ντ. Τραμπ

1. Από τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα

Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αυτή τη πορεία προσβλέπουμε στη στήριξη των ΗΠΑ.


Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων .

Ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας,  με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή. Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ


2. Από τις δηλώσεις του Ντ. Τραμπ

Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας άμυνας εμπορίου. Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση που χτύπησε τους Έλληνες και παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις. Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος
Εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου. Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει  τις σχέσεις μας

Για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης (σημεία από τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση του με την Κρ. Λαγκάρντ)

Οι άμεσοι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα έχουν υποχωρήσει, η οικονομική ανάκαμψη κερδίζει έδαφος – μάλιστα η αναμενόμενη ανάπτυξη κοντά στο 2% για το 2017 είναι κάτι που δεν έχουμε δει από το 2007 και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς.
Έχουμε υπερβεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για τρία συνεχόμενα χρόνια, τα δημόσια οικονομικά είναι ξανά σε βιώσιμη πορεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς και υπάρχει τώρα μια ορατή, αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση.
Συμφωνήσαμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, όσο το δυνατόν συντομότερα. Όλοι γνωρίζουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι γνωρίζουν ότι οφείλονταν σε διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. Τώρα είμαι ευτυχής διότι πιστεύω ότι ξεπεράσαμε τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό momentum και θα προσφέρει μια περίοδο καθαρού αέρα κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα μέρη μπορούν να εστιάσουν στην καίρια συζήτηση σχετικά με τις παραμέτρους ελάφρυνσης τους χρέους και να θέσουν τους όρους για μια επιτυχή και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές. Ελπίζουμε ότι στις κρίσιμες συζητήσεις για το θέμα του χρέους το ΔΝΤ θα διαδραματίσει ένα καίριο και αποφασιστικό ρόλο και σκοπεύουμε να εργασθούμε μαζί προς αυτή την κατεύθυνση.

Για την κατάσταση της οικονομίας και την καταστροφολογία της ΝΔ (άτυπο ενημερωτικό Σημείωμα Μαξίμου)

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ΝΔ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αλλάξει την ατζέντα από την ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και επενδυτές, που επιβεβαιώνουν τόσο τον διεθνώς αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσο και την οριστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Δεν αποτελεί επίσης έκπληξη ότι με την επικείμενη επιστροφή των θεσμών για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, επιστρέφει έντονα και η καταστροφολογική ρητορική της ΝΔ.

Η ΝΔ αγνοώντας προκλητικά την πραγματικότητα, επαναλαμβάνει μονότονα την προσδοκία της για εκτροχιασμό των οικονομικών. Πριν ακόμη ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις, υποστηρίζει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2018 δεν θα επιτευχθούν, ότι δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ότι μπαίνουν εμπόδια στις επενδύσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση, για άλλη μία φορά, επιλέγει στρατόπεδο και (ξανά)προαναγγέλλει περικοπές και νέα μέτρα, αλλά αυτή τη φορά δεν τίθενται τέτοια θέματα, ούτε από τους δανειστές. Η ίδια η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα και συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Επειδή στη ΝΔ αγνοούν τα δεδομένα τους θυμίζουμε ότι:
·         Σύμφωνα με τα στοιχεία από την «Εργάνη» το πρώτο 9μηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 265.871 νέες θέσεις εργασίας.
·         Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 11,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017 και μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν τα 2,1 δις. ευρώ.
·         Ξεπεράστηκαν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία δύο χρόνια και το ίδιο θα συμβεί και το 2017. Θυμίζουμε ότι η ΝΔ μιλούσε για ενεργοποίηση του κόφτη το 2016 και την ίδια ώρα καταψήφισε την εφάπαξ 13η σύνταξη σε 1.600.000 συνταξιούχους, στους οποίους διανεμήθηκε το ποσό των 617 εκατομμυρίων ευρώ.
·         Είναι ψευδές το επιχείρημα ότι ​η επίτευξη των ετήσιων δημοσιονομικών στόχων οφείλεται στη στάση πληρωμών του Δημοσίου και στη μη καταβολή συντάξεων. Επαναλαμβάνουμε ότι: Η μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δημοσίου συνυπολογίζεται  στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και συνεπώς τυχόν​ στάση πληρωμών για τη δήθεν συγκράτηση των δαπανών​ δεν θα επηρέαζε θετικά  το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά αντίθετα θα το επιδείνωνε σημαντικά.  
·         Έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στις πληρωμές νέων συντάξεων και εφάπαξ. Από την 1/1/2015 έως 31/8/2017 έχουν πληρωθεί 497.073 παροχές με οριστικές αποφάσεις: 307.991 κύριες συντάξεις, 132.032 επικουρικές και 57.050 εφάπαξ. Η ΝΔ οφείλει να απολογηθεί για τις 381.444 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές και το έλλειμμα των 1,186 δις ευρώ που άφησε στην κοινωνική ασφάλιση το 2014, παρά τις αλλεπάλληλες οριζόντιες περικοπές συντάξεων.
·         Η οικονομία αναπτύχθηκε για δύο διαδοχικά εξάμηνα και η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2017 είναι 2% του ΑΕΠ και 2,4% το 2018.
·         Έχουμε ήδη την πρώτη επιτυχή προσπάθεια αναχρηματοδότησης του χρέους μας μέσω των κεφαλαιαγορών.
·         Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σύγκριση με το 2016.
·         Οι εξαγωγές αυξάνονται κατά 15% τους πρώτους 8 μήνες του 2017
·         Ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 5 εκατομμύρια τα τελευταία τρία χρόνια και αναμένεται να φτάσει τα 35 εκατομμύρια το 2021.
·         Και όπως ξεκαθάρισε το ΥΠΟΙΚ, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ επιλέγει να αγνοεί το σχέδιο που εφαρμόζεται για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας:
·        Τον Αναπτυξιακό Νόμο του 2016, ο οποίος αποσκοπεί στη πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους άνω των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2023, παρέχοντας κίνητρα και προβλεψιμότητα στον ιδιωτικό τομέα (μεταξύ άλλων μέσω ενός σταθερού 12ετούς φορολογικού συντελεστή).
·        Την ταχεία διαδικασία υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων.
·        Την υψηλή απορρόφηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ κατά την περίοδο 2014-2020, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στα επενδυτικά σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
·        Τη συνεργασία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα και να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση επενδύσεων.
·        Δημιουργία νέας δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας το 2018.
·        Την επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος μέσω της ίδρυσης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.
·        Περαιτέρω διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.
·         Στέρεα βήματα για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο πρόσφατα ανακεφαλαιώθηκε και έχει υψηλή απόδοση όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια.
·        Τη μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με πλήρη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και ενισχύει το ρόλο της ως οικονομικού, ενεργειακού κόμβου και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας είτε η ΝΔ το θέλει είτε όχι.

Για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προαγωγές «παιδιών του ΣΥΡΙΖΑ» στο Δημόσιο (από την ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης)

Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα διαφανές, αξιοκρατικό και λειτουργικό Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων, με σαφή κριτήρια επιλογής και με στόχο να αξιοποιηθεί το στελεχιακό δυναμικό του δημόσιου τομέα με αντικειμενικά κριτήρια. Για πρώτη φορά, καθιερώνεται ένα αντικειμενικό Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων με ισορροπημένη μοριοδότηση τυπικών και ουσιαστικών προσόντων. Η επιλογή των Γενικών Διευθυντών και αυτονόητα η διαδικασία της δομημένης συνέντευξης θα διενεργηθούν από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων που απαρτίζεται από δύο μέλη του ΑΣΕΠ, ένα μέλος του ΕΚΔΔΑ, ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έναν Γενικό Γραμματέα του οικείου Υπουργείου, διασφαλίζοντας με τον πιο θεσμικό τρόπο την αμεροληψία της κρίσης.
Οι μέρες που ένας υπουργός επέβαλλε τους δικούς του σε ανώτερες θέσεις ιεραρχίας στο Δημόσιο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση

Για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (σημεία από τη συνέντευξη του Χρ. Σπίρτζη)

Θα φύγουμε από ένα κώδικα οδικής κυκλοφορίας που έχει μερικές χιλιάδες παραβάσεις και κάθε παράβαση έχει το δικό της πρόστιμο. Θα γίνει μία κωδικοποίηση των παραβάσεων, ποιες από αυτές είναι χαμηλής, μέσης ή υψηλής επικινδυνότητας και έχουμε δύο πρόσθετες κατηγορίες οι οποίες είναι αυτές της συχνής πρόκλησης ατυχημάτων και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Το πληρώνω και παρανομώ είναι μία λογική που την έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια. Στο προηγούμενο σκεπτικό του ΚΟΚ που είναι τα πολύ μεγάλα πρόστιμα, δεν έχει λειτουργήσει το μέτρο. Βλέπουμε ότι, επειδή ακριβώς είναι δρακόντεια τα πρόστιμα να μην πληρώνονται. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το δομημένο περιβάλλον (σημείωμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας)

Μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια: σε μακροχρόνια ανέργους που καταβάλουν το 30% του προστίμου,  σε δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης που καταβάλουν το 20% του προστίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: