ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Πάρτο Αλλιώς



Του Ντίνου Βγενόπουλου
Ο ΘΡΗΝΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ
Ποιός θρήνος
είναι πιο σπαρακτικός
από αυτόν της επιθυμίας;

Ω! θεέ Χρόνε
στέγνωσε τα δάκρυα των επιθυμιών
για να μην πλημμυρίσει το σύμπαν οδύνη.
 Γιάννης Τόλιας
·        Για την  καταστροφή που έπληξε τη Δυτική Αττική ο Αντώνης Λάλος διευθυντής ΕΜΥ εξηγεί: «Όλο το νερό που έπεσε πάνω στο βουνό κατέβηκε κάτω. Είναι αυτό που λέμε πλημμυρικά φαινόμενα». Ο Παναγιώτης Σαμπαντακάκης διδάκτορας υδρογεωλογος ΙΓΜΕ, αντιπρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων γεωλόγων τονίζει ότι «χρειάζονται τεχνικές παρεμβάσεις. Να διανοιχθούν τα ρέματα όπου χρειάζεται και φυσικά να γίνει ο ανάλογος εγκιβωτισμός όταν οι κοίτες περνούν και διασχίζουν τον δομημένο χώρο». Ο Μανώλης Ανανδρανιστάκης, μετεωρολόγος της ΕΜΥ επισημαίνει μιλώντας στο Πρακτορείο ότι η συγκεκριμένη πλημμύρα ήταν πολύ μεγάλη διότι «όλες αυτές τις ώρες το βουνό συσσώρευε πολλές ποσότητες νερού και πέρα από τα μετεωρολογικά υπάρχουν και τα γεωφυσικά αίτια. Η πρόληψη σε αυτό είναι να έχει φροντιστεί να υπάρχουν διέξοδοι του νερού»  Ο Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών επισημαίνει   ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 300 σημεία στην Ελλάδα τα οποία διατρέχουν κίνδυνο.
Δεν υπάρχουν απορίες για το τι προκάλεσε την καταστροφή στην Δυτική Αττική.  Ο κακός (μας) ο καιρός ξέσπασε , όπως κάνει συνήθως αυτή την περίοδο, και αυτό είναι αναπότρεπτο. Δεν μπορείς να κλείσεις του καταρράκτες τ΄ ουρανού. Δεν μπορείς να σταματήσεις τη φύση όταν μάλιστα επί δεκαετίες την προκαλείς με τον πιο χυδαίο τρόπο.  Δεν υπάρχει όμως καμιά αμφιβολία ότι 20 , τουλάχιστον, άνθρωποι θυσιάστηκαν εξαιτίας αυτής της περιφρόνησης στη φύση αλλά  στην λογική της αυθαιρεσίας και στο βωμό του κέρδους που « κούμπωσαν» με την τα έντονα-ακραία καιρικά φαινόμενα.
Και αν την φύση δεν μπορείς να την  τιθασεύσεις  γιατί είναι άναρχη , μπορείς κάλλιστα να οχυρώσεις την ζωή και την δραστηριότητα των ανθρώπων .Μπορείς να προβλέψεις σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες των ανθρώπινων δράσεων και παρεμβάσεων.
300 τουλάχιστον αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλη τη χώρα οι οποίες είναι πιθανό να δώσουν αντίστοιχα γεγονότα, λένε, οι ειδικοί.
 Η Μάντρα και η ευρύτερη περιοχή έπεσαν θύματα ενός …μαντρώματος δεκαετιών, επέπεσε επί των κεφαλών , δικαίων και αδίκων, το αποτέλεσμα  της χυδαίας εμπορευματοποίησης της γης , της παραβίασης απλών κανόνων λογικής. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αλλά ένα προαναγγελθέν γεγονός σε ώτα μη ακουόντων και εγκεφάλους μη σκεπτόμενων  ή πιο σωστά,  αδιαφορούντων…
20 άνθρωποι χάθηκαν άδικα γιατί η –διαχρονική-  πολιτεία  σε όλες τις μορφές και εκδοχές της –αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση – επέτρεψαν έναν διαρκή βιασμό και μια παράφυση «ανάπτυξη» αδιαφορώντας για τα επερχόμενα…
Είμαστε στο σημείο μηδέν, είμαστε κολλημένοι στη λάσπη της πολύχρονης απραξίας   και στo θολό έως βρώμικο θεσμικό πλαίσιο που συντήρησε και εξέθρεψε τον σκηνικό του θανάτου.
Η καταστροφή μπορεί να αποτελέσει αφετηρία. Τώρα που και οι ένοχοι του διαρκούς εγκλήματος έχουν λουφάξει να γίνουν πράματα και θάματα.
Τόσες και τόσες νομοθετικές πράξεις έχουν εκδοθεί , ας εκδοθεί και μία για αυτό το σκοπό με την οποία όπου , όποιος, όποτε,  όπως  δημιουργεί αντίστοιχες προϋποθέσεις καταστροφών θα είναι εσαεί ελεγχόμενος έγκλημα κατά της κοινωνίας  . Όπου, όπως, ότι έχει κτιστεί κατασκευαστεί στους δρόμους του νερού είναι ΑΜΕΣΑ κατεδαφιστέο και ο «δημιουργός» του ελέγχεται εχθρός της κοινωνίας.
Η μη ανάληψη πρωτοβουλιών , η παραπομπή για μια ακόμα φορά στις καλένδες θα επισφραγίσει την αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι , όλοι τα ίδια κάνουν , όλοι αδιαφορούν , όλοι λόγια λένε…
Η πολιτεία οφείλει να  διαμηνύσει-δεσμευτικά-  στην Αυτοδιοίκηση ότι είναι έτοιμη να συνδράμει όπου κληθεί αλλά προϋπόθεση είναι η δική τους ενεργοποίηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών.
Προφανώς , πολλοί εκ των αυτοδιοικητικών θα αρνηθούν, θα προφασιστούν,
θα αντισταθούν προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα και τα οποία, ενδεχομένως,   οι ίδιοι δημιούργησαν και σίγουρα συντηρούν…
Η  καταστροφή και  ο θρήνος της Δυτικής Αττικής είναι δεδομένα πικρά και ανεπίστρεπτα ,μας βαραίνουν και μας πονούν αλλά όχι όλους , Όχι εκείνους που έχουν ή εκφράζουν συμφέροντα  που δεν συνάδουν με την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών. Όχι , ο θρήνος και η καταστροφή δεν αφορούν αυτούς που λόγο και έργο δημιούργησαν προϋποθέσεις για πολλές Μάντρες και Νέες Περάμους…
Σε αυτούς και σε αυτά η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μία . Ποτέ ξανά από ΤΩΡΑ και πέρα ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε με τα λόγια του μεγάλου τιμονιέρη..
«Και αν η θεά του βουνού είναι ακόμα εδώ,
Θα μείνει κι αυτή έκπληκτη με τις αλλαγές που θα γίνουν».
Μάο Τσε Τουνγκ





Δεν υπάρχουν σχόλια: