ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 13/12/2017



Για την κατάσταση της οικονομίας και το κοινωνικό κράτος (από τον Χαιρετισμό του Αλ. Τσίπρα)


Παρά τη δημοσιονομική στενότητα είμαστε σήμερα σε θέση να πούμε ότι εκεί όπου άλλοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε και βγαίνουμε από την κρίση και σε λίγους μήνες τα μνημόνια θα είναι παρελθόν.
 
Πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και με το παραπάνω, όχι μόνο τα πλεονάσματα που προέβλεπαν οι συμφωνίες με τους δανειστές μας, αλλά παραπάνω, γι’ αυτό και έχουμε τη δυνατότητα το περίσσευμα να το μοιράσουμε με δικαιοσύνη, σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Γι’ αυτό και μεθαύριο, 1.320.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα θα μοιραστούν το κοινωνικό μέρισμα. Και ακόμα περισσότερες, διότι θα ξανανοίξει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπιστούν και ορισμένες δυσκολίες ή αδικίες. Άρα, θα μεγαλώσει ακόμα αυτός ο αριθμός. Πάνω από το 1/3 των νοικοκυριών στον τόπο μας θα πάρουν από αυτό το περίσσευμα, το οποίο βγήκε μέσα από τις δυνατότητες που είχαμε, μέσα από τον εξορθολογισμό, την μείωση της σπατάλης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η οικονομία μας.

Για τον Προϋπολογισμό (από τον Χαιρετισμό του Αλ. Τσίπρα)


Τις επόμενες ημέρες ψηφίζουμε τον πρώτο προϋπολογισμό, μετά από επτά χρόνια, χωρίς νέα μέτρα και τον τελευταίο προϋπολογισμό, μετά από επτά χρόνια, που θα είναι προϋπολογισμός σε συνθήκες άρσης κυριαρχίας για τη χώρα μας και την οικονομία μας. Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, αλλά και ήδη ο πρώτος χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα επιβάρυνσης για το 2018. Και ταυτόχρονα, έχουμε τη δυνατότητα μέσα σε αυτές τις συνθήκες να αυξήσουμε κατά 40% τα κοινωνικά επιδόματα. Από τα 650.000.000 πάμε στα 910.000.000, τα οποία το 2018 θα δοθούν ως οικογενειακή ενίσχυση, όχι μόνο σε αυτούς που έχουν τρία και τέσσερα παιδιά, αλλά και σε όσους έχουν δύο και ένα παιδί. Ταυτόχρονα, γίνεται θεσμός το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που αφορά περίπου 700.000 συμπολίτες μας. Και προβλέπονται 760.000.000 ευρώ γι’ αυτούς τους 700.000 συμπολίτες μας.

Σχετικά με τον Προϋπολογισμό, δείτε συνημμένο συγκεντρωτικό Σημείωμα για όλα τα υπουργεία, καθώς και νέα, επικαιροποιημένα Σημειώματα του Αν.Υπ. Ανάπτυξης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (από τον Χαιρετισμό του Αλ. Τσίπρα)

Ο θεσμός των Τοπικών Μονάδων Υγείας αλλάζει τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Είναι εξίσου σημαντικός με την εγκαθίδρυση του ΕΣΥ. Υπό την έννοια, ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα μπορεί να ανοίξει την πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας σε ευρύτατες μάζες του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε περιοχές υποβαθμισμένες, όπου δεν είχε προτεραιοποιηθεί η φροντίδα το προηγούμενο διάστημα. Και  να άρει μέρος του μεγάλου βάρους που έχουν σήμερα οι δομές του ΕΣΥ.  Ο συνολικός μας σχεδιασμός είναι να φτιάξουμε 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα, το επόμενο διάστημα. Μέσα στην εβδομάδα, ξεκινά άλλη μια Τοπική Μονάδα Υγείας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Την επόμενη εβδομάδα, τέσσερις στη Θεσσαλία. Δείτε εδώ και την παρέμβαση του Α. Ξανθού.

Σχετικά με την επιστολή Τουσκ για το προσφυγικό (σημεία από τη συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη)

- Υπήρξε, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, μια απαράδεκτη, προκλητική, αντιευρωπαϊκή επί της ουσίας επιστολή Τουσκ. Σε αυτή έλεγε, με λίγα λόγια, ότι το να ζητά η Ευρώπη, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα με ομόφωνες αποφάσεις και της Κομισιόν και του Συμβουλίου και με τη μεγάλη στήριξη Ευρωκοινοβουλίου, αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη -και προς τους πρόσφυγες και προς την Ιταλία και προς την Ελλάδα που σηκώνει το κύριο βάρος- διχάζει.  Στο Ευρωκοινοβούλιο, οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα που λένε «μετεγκατάσταση τώρα», «αναλογική κατανομή των προσφύγων», που ζητάνε να μη σηκώνουν μόνοι τους οι Έλληνες και οι Ιταλοί το βάρος, που καυτηριάζουν τις χώρες του Βίσεγκραντ, έχουν παρθεί με πλειοψηφία μεγαλύτερη του 70%, με ψήφο και των ευρωβουλευτών της ΝΔ. Ο δε Αβραμόπουλος είναι κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, επομένως ας μιλήσουν έστω και σήμερα οι ευρωβουλευτές της ΝΔ γι’ αυτό το θέμα.  Περιμένω, επίσης, από τον κ. Βέμπερ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να καυτηριάσει αυτή την πρωτοβουλία Τουσκ. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Επίσης, σχετικά με τις κατά καιρούς δηλώσεις και δημοσιεύσεις αναφορικά με τη διαδικασία ασύλου στα νησιά, τις υποτιθέμενες καθυστερήσεις και τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου, δείτε τη συνημμένη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Για την τακτική της ΝΔ (από την ομιλία του Ν. Βούτση)

Αντί αμηχανίας διάψευσης και προφανούς έλλειψης εναλλακτικής στρατηγικής έχουν επιστρατευτεί: μία ακραία πολιτική υστερία, ένα κρεσέντο αντιπολιτευτικής καταστροφολογίας. Κυοφορείται ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό μέτωπο πάνω σε σαθρά υλικά, σε πολιτικές ιδιοτέλειες και σε βαθιά συντηρητική πολιτική. Για 2,5 χρόνια, η αντιπολίτευση επιδόθηκε σε μια αυθαίρετη πολιτική μελλοντολογία με ακραίες καταστροφικές εκτιμήσεις. Εκτιμήσεις, δηλαδή ότι δεν θα βγει η πρώτη, δεν θα βγει η δεύτερη, δεν θα βγει η τρίτη αξιολόγηση. Εκτιμήσεις για το Grexit, εκτιμήσεις ότι δεν θα βγει η Ελλάδα στις αγορές, ότι δεν θα πιάνονταν οι στόχοι ή ότι θα έμπαινε κόφτης στον προϋπολογισμό του 2018 διότι θα έβγαινε το πρόγραμμα ή ότι το πρόγραμμα θα έβγαινε αλλά με την κοινωνία τσακισμένη. Ύστερα ήρθε το αφήγημα της χαμένης τριετίας, με ανοησίες του τύπου 100 δισ. κόστισε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή πως η κυβέρνηση ανέκοψε το 2014 την πορεία προς τον Παράδεισο. Αφού όλα τα καταστροφικά αφηγήματα καταρρίφθηκαν, υλοποιήθηκε ένας σχεδιασμός για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που έχαναν γρήγορα τα ερείσματά τους ή που δεν μπορούν να περιμένουν τις πραγματικές συνταγματικές προθεσμίες για την πολιτική αλλαγή που ευαγγελίζονται. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, γιγαντώθηκε μία προπαγάνδα που η μία της όψη επιχείρησε να δημιουργήσει την αίσθηση πως "όλοι το ίδιο είναι" με απώτερο σκοπό να νομιμοποιηθεί η γέννηση, στον ίδιο χώρο και με τους ίδιους πρωταγωνιστές, πολιτικών σχημάτων, των νέων σωτήρων της χώρας. Η άλλη όψη της προπαγάνδας αυτής επιχείρησε να εμφανίσει την κυβέρνηση ως μια κυβέρνηση που η πολιτική και το πρόγραμμα της απάδει της Αριστεράς. Και αυτή η προπαγάνδα εκδηλώθηκε από τις δυνάμεις που έχουν την απόλυτη ευθύνη που οδηγήθηκε αυτή η χώρα στη χρεοκοπία. Η ισχυρή διαφωνία απέναντι στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής συνδέεται με τα συμφέροντα που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι μια ισχυρή διαφωνία που εδράζεται στα οικονομικά συμφέροντα τα οποία εκφράζετε και στη βαθιά ανησυχία αυτών των συμφερόντων ότι φεύγουν από το καθεστώς της ασυλίας και του απυρόβλητου στο οποίο για δεκαετίες αλλά και μέσα στην κρίση είχαν συνηθίσει να κερδοσκοπούν, να φοροδιαφεύγουν, να εισφοροδιαφεύγουν, και να στέλνουν σε οικονομικούς παραδείσους του εξωτερικού τα μαύρα και γκρίζα χρήματά τους.

Για τη στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ και της Ε. Καΐλή στην σημερινή Ψηφοφορία στο ΕΚ για τα Panama Papers (Κοινή Δήλωση Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ)

Με όλες τις δυνάμεις του προσπάθησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η Νέα Δημοκρατία, να ελαχιστοποιήσει τα μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων και υπέρ των whistleblowers, συχνά με την υποστήριξη των ακροδεξιών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι συστάσεις, βέβαια, της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers, υπερψηφίστηκαν στην Ολομέλεια, με 492 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 136 αποχές, παρά τα εμπόδια που προσπάθησαν να θέσουν  οι συντηρητικές δυνάμεις. Για περισσότερα, δείτε εδώ.  

Σχετικά με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας newsit.gr για ηλεκτρονικό πλειστηριασμό σπιτιού (σημείωμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης)

Σε σχέση με δημοσίευμα του newsit.gr ως προς ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που διενεργείται σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αφορά σπίτι 67 τετραγωνικών με εμπορική αξία 114.000 ευρώ, ενημερώνουμε ότι: Όπως μπορεί να δει οποιοσδήποτε επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.eauction.gr που αποτελεί και τη μοναδική σελίδα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός βρίσκεται σε αναστολή.  

Για την απασχόληση και την ανεργία (από την ομιλία της Ρ. Αντωνοπούλου)

Η μείωση της ανεργίας είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Από 26,5% το 2014, σήμερα είναι στο 20,1%, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.  Η εκτίμησή μας είναι ότι στα τέλη του 2018 θα πέσει κάτω από το 20%.   Η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014, από περίπου 52% στο 42%. Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η μείωση της ανεργίας δεν περνά μέσα από την ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας  Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ασκεί με περισσή υποκρισία κριτική στην κυβέρνηση για τη μερική απασχόληση, χωρίς να έχει να προτείνει τίποτα ως λύση. Δυστυχώς ξεχνάει να αναφέρει ότι το 3μηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου παρουσίαζε την ίδια κατάσταση ακόμη και επί των ημερών διακυβέρνησης της και πιο συγκεκριμένα: το Σεπτέμβριο του 2013  35% , το Οκτώβριο του 2014  40% . Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ μας είναι ότι εμείς θέλουμε ανάπτυξη με κοινωνικό όφελος για τον εργαζόμενο, ενώ εκείνοι θέλουν ανάπτυξη μέσα από στυγνό ανταγωνισμό και περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους.   Και  μείωση του εργασιακού κόστους σημαίνει ένα πράγμα: μείωση μισθών και μερική απασχόληση. Θα επαναφέρουμε την κανονικότητα στην αγορά εργασίας μέσα από δίκαιη ανάπτυξη, μέσα από τους εντατικούς ελέγχους του ΣΕΠΕ, μέσα από την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 

Με το πρόγραμμα μετατροπής των δελτίων παροχής υπηρεσιών σε μισθωτή απασχόληση, δίνουμε για πρώτη φορά κίνητρο ώστε να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή σε μισθωτή εργασία. Επιπλέον, σχεδιάζουμε και θα υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, πρόγραμμα που θα πριμοδοτεί τις επιχειρήσεις να μετατρέψουν τη μερική απασχόληση σε πλήρη.    Επιπλέον, θα υλοποιήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόγραμμα που θα πριμοδοτεί τη μετατροπή της μερικής σε πλήρη απασχόληση. Επίσης, όλα μας τα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αφορούν πλήρη απασχόληση, διατηρώντας παράλληλα τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν επιτρέπουν να γίνεται υποκατάσταση εργασίας.

Για πρώτη φορά οι άνεργοι εργάζονται για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, συνδυάζοντας μάλιστα την εργασία με βελτίωση των προσόντων τους, μέσα από τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων. Και επειδή, για πρώτη φορά, μετρήσαμε και τα χειροπιαστά αποτελέσματα των προγραμμάτων μας, για τις τοπικές κοινωνίες, να αναφέρω 2 ενδεικτικά νούμερα:

-          13.000 δημόσιες υποδομές αναβαθμίστηκαν με τη δουλειά των εργαζομένων στην Κοινωφελή, μεταξύ των οποίων 600 κοινωνικές δομές, 260 σχολεία, 540 αθλητικοί χώροι και χιλιάδες μικρότερες δημοτικές υποδομές.
-          400.000 άνθρωποι επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες που παρείχε η Κοινωφελής, μεταξύ αυτών 75.000 ηλικιωμένοι και 20.000 άνθρωποι με ειδικές ανάγκες.

Για το ΕΦΚΑ (από την ομιλία του Τ. Πετρόπουλου)  

Το θετικό αποτέλεσμα και η βελτίωση της οικονομίας δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν περικοπές στις παροχές.  Τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσουν και την επόμενη χρονιά και θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπονται στον φετινό προϋπολογισμό. Του χρόνου θα τα πούμε με καλύτερους όρους. Είναι προφανές, και αυτό θα προκύψει και από την αναλογιστική μελέτη ότι "δέσαμε" ένα ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα χωρίς περικοπές.  Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Υποχρεωτική αργία η 26η Δεκεμβρίου (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)
Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε σήμερα, Τετάρτη, απόφαση με την οποία καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας η 26η Δεκεμβρίου, για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές. Η κήρυξη της 26ης Δεκεμβρίου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας αποτελούσε πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Σχετικά με τα κονδύλια για την ανάπτυξη (σημείωμα Τεκμηρίωσης του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης)

- Καμία καθυστέρηση δεν υπάρχει στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Αντίθετα, η απορρόφηση που πετύχαμε το 2016 ανήλθε στο 11,4% φέρνοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
- Αυξήσαμε για δεύτερη χρονιά το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ. Το βρήκαμε στα 700 εκατ. ευρώ  και το φτάσαμε στο 1 δισ. ευρώ. Από το 2019 όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ο π/Υ του εθνικού ΠΔΕ γίνεται 1,55 δις τον χρόνο. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μείωναν διαρκώς το ΠΔΕ από το 2010 στερώντας πολύτιμους επενδυτικούς πόρους από την ελληνική οικονομία και επιτείνοντας την ύφεση. Ύφεση που σωρευτικά ξεπέρασε το 25% του ΑΕΠ τα έτη 2009-2014.
- Δεν περιοριζόμαστε στους πόρους του ΕΣΠΑ και του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ. Έχουμε αναπτύξει μία πολύ στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα έτη 2016 και 2017 συμφωνήθηκαν με την τράπεζα προγράμματα και έργα ύψους 5 δις € ποσό ρεκόρ της τελευταίας 10ετίας. Οι συμφωνίες αυτές έφεραν επιπλέον 2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία, μέσα στο 2017. Για τα επόμενα τρία χρόνια έχουμε δρομολογήσει συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ. Όλα τα παραπάνω είναι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΤΕπ.
Ακόμη, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που αξιοποίησε το Σχέδιο Γιούνκερ έχοντας μέχρι στιγμής συμβασιοποιήσει έργα ύψους 3,7 δισ. ευρώ που αφορούν σημαντικές υποδομές αλλά και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων. Για αναλυτικότερη ενημέρωση, δείτε συνημμένο ολόκληρο το σημείωμα


Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (από τη συνέντευξη του Γ. Σταθάκη)

Τις επόμενες ημέρες, θα τροποποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω το πιο φτωχό κομμάτι των δικαιούχων του ΚΟΤ. Θα υπάρξει ακόμη, κρατική αρωγή για όσους έχουν απενταχθεί από το ΚΟΤ, λόγω αδυναμίας πληρωμής, όπου θα τους δίνεται η δυνατότητα επανασύνδεσης

Για την αποεπένδυση μονάδων της ΔΕΗ (από τη συνέντευξη του Γ. Σταθάκη)
Η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ελλάδα, τον περασμένο Νοέμβριο, άλλαξε τα δεδομένα και βάσει αυτής καλούμαστε να προχωρήσουμε στην άρση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Το πλάνο της «Μικρής ΔΕΗ», το οποίο ήταν το σχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης, το οποίο και ακυρώσαμε, παραχωρούσε περίπου το 25% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας και αφορούσε το λιγνίτη, τα υδροηλεκτρικά, καθώς και τις μονάδες φυσικού αερίου. Το δικό μας σχέδιο είναι ευνοϊκό για τη ΔΕΗ, καθώς μειώνει το δυναμικό της εταιρείας σε κάτι λιγότερο από το 9% και συνιστά μία καλή εξέλιξη. Θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα έχουμε μία εικόνα. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

36,2 εκατ. ευρώ για το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων της Λίμνης Παμβώτιδας

Τη χρηματοδότηση του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, συνολικής δημόσιας δαπάνης 36,2 εκατ. ευρώ, ενέκρινε ο  Αλέξης Χαρίτσης. Εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την Προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας - Β’ Φάση».

Για τις υποδομές (σημεία από την ομιλία του Χρ. Σπίρτζη στη Βουλή)

Οδικοί άξονες: Έπειτα από δεκαετίες οι συμπολίτες μας μπορούν με ασφάλεια να κινηθούν σε όλη τη χώρα. Εξήντα χρόνια κάνατε για να κατασκευαστεί η ΠΑΘΕ και δεν τα καταφέρατε.   Μαζί με τους πέντε οδικούς άξονες ολοκληρώθηκε πλήθος δημοσίων έργων οδικών υποδομών. Μέσα στο 2017 ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον αυτοκινητόδρομο από Πάτρα έως τον Πύργο. Ολοκληρώθηκε μέσα στο 2017 η διαδικασία για την ολοκλήρωση του δρόμου στη Μεσσαρά, στην Κρήτη.
Αντιπλημμυρικά έργα:  Από το 2015 ως το 2017 εντάχθηκαν έργα 302 εκατομμυρίων για την Περιφέρεια Αττικής, 90 εκατομμυρίων για την υπόλοιπη Ελλάδα και προβλέφθηκαν 250 εκατομμύρια έργα για αντιπλημμυρικά από τους οικισμούς και τα αστικά κέντρα που διέρχονται οι αυτοκινητόδρομοι. Αυτοί που μας κουνούν το δάκτυλο από το 2010 μέχρι το 2014 είχαν εντάξει 3,5 εκατομμύρια ευρώ αντιπλημμυρικά έργα, 21 εκατομμύρια για την υπόλοιπη Ελλάδα και καμία πρόβλεψη για τα αντιπλημμυρικά έργα από όπου περνάνε οι αυτοκινητόδρομοι.
Κανονικότητα είναι να μην δίνουμε 1.250.000.000 αποζημιώσεις που είχατε προβλέψει στις συμβάσεις σας στα τέσσερα έργα παραχωρήσεων, που ζητούσαν οι παραχωρησιούχοι και οι εργολάβοι. Κανονικότητα είναι να μην δίνουμε 1.100.000.000 για το 30% του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, όχι για το σύνολο του έργου που ήταν 900.000.000.  Κανονικότητα είναι στην τετραετία να μην πληρώνουμε 196.000.000 άγονες γραμμές, αλλά να γίνεται διαγωνισμός και να πληρώνει 42.000.000 το ελληνικό δημόσιο.  

Για την ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ (απάντηση του Λ. Κρέτσου)
Για μία ακόμη φορά οι γνωστοί «ολιγάρχες» της τηλεόρασης προβάλλουν τα «σοβαρά» επιχειρήματά τους με στόχο την αναβολή της διαδικασίας αδειοδότησης  και την αποφυγή πληρωμής. Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών επικαλούνται μέχρι και τα αποτελέσματα του SEDDIF. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών θα πρέπει να τονιστούν τα ακόλουθα: 1.Στο SEDDIF καθορίστηκε το ποιες συχνότητες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την απόδοση του Δεύτερου Ψηφιακού Μερίσματος. Σε ημερομηνίες δηλαδή που θα καθοριστούν μετά από συμφωνία με τις όμορες χώρες. Δεν αποφασίζει δηλαδή μόνο η χώρα μας για το χρονοδιάγραμμα, αλλά θα υπάρξει και δεύτερος γύρος συναντήσεων με τις όμορες χώρες.  Συνεπώς το επιχείρημα περί αναμονής για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι αστείο. Μήπως η ΕΙΤΗΣΕΕ θα ήθελε να περιμένουμε και το WRC-2023 για να δούμε αν τελικά θα υπάρξει και Τρίτο Ψηφιακό Μέρισμα στη βάση της απόφασης του WRC-2015; 2.Τουλάχιστον είναι ευχάριστο ότι αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας για το διεθνή συντονισμό των συχνοτήτων.  Σαφώς και αποτελεί επιτυχία της ομάδας συντονισμού που από τις 2,5 συχνότητες (αντί για 8) που θα παρέμεναν στη χώρα μας σε κάποιες περιοχές, π.χ. στις Κυκλάδες,  μετά την απονομή του Δεύτερου Ψηφιακού Μερίσματος, κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό τον ραδιοδιαύλων.  Αυτό και ως απάντηση για τον αριθμό 4 που προέβλεπε και η προηγούμενη διαδικασία αδειοδότησης.

Για την αγροτική ανάπτυξη (από την ομιλία του Β. Αποστόλου)

Το  πρώτο χρόνο εφαρμογής της φορολογικής ρύθμισης, δηλαδή για το 2016, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (577.000) με βάση αυτά που δήλωσαν πλήρωσαν φόρο 70 εκατ. ευρώ, ενώ αν ίσχυε ο νόμος της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ 4172/2013, που προέβλεπε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13%, θα πλήρωναν 173 εκατ., δηλαδή υπερδιπλάσια. Αν δε γινόταν δεκτή η απαίτηση των θεσμών για φορολόγηση με 26% θα έφτανε στα 346 εκατ., δηλαδή πενταπλάσια.
Αυτά τα χειρότερα αποτρέψαμε εμείς για τους αγρότες.  Αναδεικνύεται ζήτημα ΕΝΦΙΑ. Δεν υπάρχει. Το πρόβλημα που έχουμε είναι αυτό της φορολόγησης των συνεργαζόμενων… θα το αντιμετωπίσουμε. Τι κάναμε για τις ενισχύσεις: Εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή τους, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες (ακόμα και από το 2008). Έχουν πληρωθεί για το 2017 μέχρι σήμερα περί το 1,6 δις και μέχρι τέλους του χρόνου θα πληρωθούν άλλα 1,2 δις. Αν δε προσθέσουμε και το μέρισμα που αντιστοιχεί στον αγροτικό κόσμο τότε θα ξεπεράσουμε τα συνολικά 3 δις. Για δε τις πληρωμές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μειώσαμε το χρόνο καταβολής της στο μισό.  Και βέβαια να μην αγνοούμε ότι στα 3 χρόνια διακυβέρνησής μας δεν είχαμε ούτε ένα ευρώ πρόστιμα και καταλογισμούς, όταν παραλάβαμε 3 δις και με προσθήκη κάθε χρόνο πάνω από 300 εκατ. 
Οι ριζοσπαστικές αλλαγές και οι αναγκαίοι εκσυγχρονισμοί που επιχειρήσαμε, όπως: η ρύθμιση για τις βοσκήσιμες γαίες, η θεσμοθέτηση της Κάρτας του Αγρότη, προχωρήσαμε στην υπηρέτηση των στρατηγικών μας επιλογών στη ζωική παραγωγή με τη διεύρυνση των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τα 63 εκατ. στα 124, θεσπίσαμε το εργόσημο στην αγροτική οικονομία και  σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, θα το επεκτείνουμε και στους μετακλητούς εργάτες γης που εισέρχονται στη χώρα μας με σκοπό την εποχική εργασία,.Το σχέδιό μας για την ανάπτυξη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών βρίσκει ήδη μεγάλη ανταπόκριση. Ξεκινήσαμε την εφαρμογή του από τη Κοζάνη, παραχωρώντας σε νέους αγρότες 1000 στρ. Βάλαμε ξεκάθαρους κανόνες και διαφάνεια στην αγορά του γάλακτος και του κρέατος, θεσμοθετώντας την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης του γάλακτος και προέλευσης του κρέατος. Όπως επίσης νομοθετήσαμε με αυστηρές κυρώσεις την υποχρεωτική πληρωμή μέχρι 60 ημέρες στο μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτικών προϊόντων, ώστε να πάψει ο έλληνας αγρότης να είναι ο βασικός πιστωτής του χονδρεμπορίου και των πολυκαταστημάτων.

Για το περιβάλλον (από την ομιλία του Σ. Φάμελλου)

Με επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων η περιβαλλοντική πολιτική ήταν στο περιθώριο, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται επί μακρόν στην τελευταία θέση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και στην πρώτη των  περιβαλλοντικών προστίμων. Ωστόσο, με αυτήν την κυβέρνηση δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή, τους δασικούς χάρτες, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία και το φυσικό περιβάλλον. Επιτάχυνση των σχετικών προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων, που λίμναζαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Για παράδειγμα, η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε το 2012 να βάλει στο συρτάρι και να μην ολοκληρώσει τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, ενώ επρόκειτο για Ευρωπαϊκή Οδηγία. Σήμερα, χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τη Μάνδρα. Στο προσεχές διάστημα θα έχουμε ΦΕΚ των σχεδίων διαχείρισης νερού σε όλη την Ελλάδα και σχέδιο διαχείρισης πλημμυρών. Τουλάχιστον 25 εντάξεις νέων έργων απορριμμάτων, το πρώτο τρίμηνο του 2018, και ένταξη του κόστους των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και των εργαζόμενων σε αυτούς στον κρατικό προϋπολογισμό, για πρώτη φορά.

600.000 ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για ενίσχυση των καταφυγίων αδέσποτων ζώων

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «έγκριση διάθεσης, κατανομή πίστωσης και καθορισμός Δήμων και Συνδέσμων Δήμων που χρηματοδοτούνται για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους για το έτος 2017», του Πάνου Σκουρλέτη, του Γιάννη Τσιρώνη και του  Γιώργου Χουλιαράκη, προσδιορίζονται οι όροι και η διαδικασία χρηματοδότησης των φορέων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης και σίτισης των ζώων αυτών για το έτος 2017.

Για την επίσκεψη Ερντογάν (από τις δηλώσεις του Ν. Κοτζιά)

Η επίσκεψη Ερντογάν ήταν μία επίσκεψη που κατά την αντιπολίτευση απέτυχε πριν αρχίσει. Και κατά την εκτίμησή μας πέτυχε, αφού έγινε. Αυτοί αποτίμησαν την επίσκεψη πριν γίνει. Εμείς εκτιμήσαμε τα πραγματικά γεγονότα. Δεύτερον, είναι μία επίσκεψη, η οποία έμεινε στο πρόγραμμα και στο χρονοδιάγραμμά της, σε αντίθεση με ότι έγινε το 2004, όπου ο κύριος Ερντογάν, έκανε 4 ομιλίες που δεν είχαν συμφωνηθεί στη Θράκη και ξεπέρασε πάνω από 4 ώρες το πρόγραμμα, επειδή αυθορμήτως επισκέφτηκε διάφορες περιοχές και χωριά με πλειονότητα μουσουλμανικού πληθυσμού. Η επίσκεψη ήταν πετυχημένη, διότι συνομίλησαν με ειλικρίνεια και ανοιχτά και ο Πρόεδρος της χώρας και ο Πρωθυπουργός. Τέθηκαν τα ζητήματα που ο καθένας μας γνωρίζει ότι  υπάρχουν και νομίζω ότι η αρχή των συζητήσεων είχε λιγότερο ρεαλισμό απ’ ότι το τέλος των συζητήσεων από την άλλη πλευρά. Η επίσκεψη πέτυχε επίσης, διότι ξεπαγώσαμε κανάλια συνεννόησης και συζήτησης που ήταν απαραίτητα, τα οποία δεν επικοινώνησαν μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: