ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Η εξαμηνιαία δημοσκόπηση της MRB - Περί «τάσεων»...

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων της εξαμηνιαίας δημοσκόπησης της MRB, η Ν.Δ. έσπευσε να προσφέρει διά «πηγών» της τη δική της εκτενή ανάλυση για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατέχει την «απόλυτη πολιτική κυριαρχία». 

 
Δεδομένου ότι η Ν.Δ. επισήμως αποφεύγει να σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις, παρ' εκτός και αν αισθάνεται ότι αδικείται, οπότε διαμαρτύρεται στο ΕΣΡ ή στην ΕΡΤ για τον τρόπο παρουσίασης, η ταχύτητα αντίδρασης στη χθεσινή δημοσκόπηση προσφέρει και την καλύτερη μαρτυρία για τα συναισθήματα που προκάλεσε στην Πειραιώς το περιεχόμενό της. Η ανάλυση περίσσευε...

Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει οιοσδήποτε, η δημοσκόπηση της MRB αποτελεί άλλο έναν κρίκο στην αλυσίδα των ερευνών κοινής γνώμης από το περασμένο καλοκαίρι που αποτυπώνει την αλλαγή κλίματος η οποία συντελείται σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ουσιαστικά μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εμφάνιση της προοπτικής απρόσκοπτης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.

Για να μην... χαθούμε στην ανάλυση, ας κρατήσουμε τα βασικά. Ως προς την πολιτική επιρροή των κομμάτων: Οι χαώδεις διαφορές ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα έχουν δώσει τη θέση τους σε μονοψήφιες διαφορές που βαίνουν διαρκώς μειούμενες, ενώ το ποσοστό προτίμησης προς τη Ν.Δ. προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τον βαθμό (91%) συσπείρωσης των ψηφοφόρων της, δηλαδή δεν εμφανίζει καμία δυναμική, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφει ποσοστά άνω του 20% με συσπείρωση δυνάμεων μόλις 55%.

Σε κοινωνικό επίπεδο η κατάσταση παραμένει άσχημη και η απαισιοδοξία εξακολουθεί να παραμένει κυρίαρχο συναίσθημα, αλλά το ποσοστό όσων περιμένουν «καλύτερες μέρες» για τους ίδιους και για την οικονομία ή, τουλάχιστον, εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι τα χειρότερα πέρασαν εμφανίζει σταθερά ανοδική τάση. Και η τάση, για να το συνδέσουμε και με την έρευνα «Τάσεις» της ΜRB, είτε αφορά τις πολιτικές επιρροές είτε τις κοινωνικές διεργασίες, έχει, όπως θα βεβαίωναν και οι πολιτικοί αναλυτές, μεγαλύτερη σημασία από τη στιγμιαία αποτύπωση - φωτογραφία.

Το γενικότερο συμπέρασμα είναι, λαμβάνοντας υπ' όψιν και την επιθυμία πλέον της κοινωνικής πλειοψηφίας οι εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, πως το πολιτικό παιχνίδι είναι ανοιχτό. Η έκβασή του θα κριθεί εν πολλοίς από τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Αν οι τάσεις συνεχίσουν στον δρόμο που έχουν πάρει, είναι βέβαιο ότι προσεχώς η Ν.Δ. θα χρειαστεί πολύ περισσότερες αναλύσεις.

(Από το κύριο άρθρο της εφημερίδας ΑΥΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: