ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 11/01/2018



Για την ΠΓΔΜ

1. Από την Επιστολή του Αλ. Τσίπρα στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο)

Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε. Και, το κυριότερο, θα διαχειριστούμε την ευθύνη που το Σύνταγμα και η επιλογή του ελληνικού λαού μας έχει αναθέσει, με πνεύμα διαλόγου, και εθνικής ενότητας.  Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς στην άποψη αρχής, ότι στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία.
Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες.  
2. Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Nikola Dimitrov (ανακοίνωση ΥΠΕΞ)
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο Υπουργοί  συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών  και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος. Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. 
Για το ύψος της δόσης  (άτυπη ενημέρωση ΥΠΟΙΚ)

Σημερινά δημοσιεύματα ανεβάζουν το ποσό της εκταμίευσης, μετά την ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης, αυθαίρετα, ακόμη και στα 7,5 - 8  δισ. Ευρώ. Είναι γνωστό ότι: Το ύψος της δόσης εξαρτάται  από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, που είναι 3 δισ. Ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.  Άρα, το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ.
Για την ανεργία (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ)
Νέα μείωση της ανεργίας στη χώρα καταγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 20,7% έναντι 23,3% τον Οκτώβριο 2016 και από 20,8% που ήταν το αναθεωρημένο προς τα άνω ποσοστό τον Σεπτέμβριο 2017. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν σε 990.288 άτομα και μειώθηκαν κατά 123.054 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2016 (μείωση 11,1%) και κατά 4.528 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017 (μείωση 0,5%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία παρουσιάζει πτώση 2,6% μέσα σε έναν χρόνο και βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2011. Παράλληλα, εμφανίζεται αύξηση απασχολουμένων κατά 115 χιλιάδες περίπου σε έναν χρόνο.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης φακέλων για τις τηλεοπτικές άδειες (δήλωση Ν. Παππά)
Το αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας κρίνεται θετικό. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μια διαδικασία άρτια και συμπαγή, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σύντομα θα περάσουμε σε μία φάση, κατά την οποία και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο, ενώ -με τις προοπτικές αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο- αναμένεται αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση.  Υπάρχουν, λοιπόν, όλες οι προϋποθέσεις, ώστε το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις. Συνολικά, αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά.

Για το Mega (από την παρέμβαση της Ρ. Σβίγκου)

Εδώ και σχεδόν 2 χρόνια παίζεται ένα άθλιο επιχειρηματικό παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων του Mega. Οι μέτοχοι μπορούσαν να έχουν προβεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και να συμμετάσχουν στη διαδικασία της αδειοδότησης. Δεν το επέλεξαν αυτό. Βαραίνει τους μετόχους και όσους προσπάθησαν να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση ότι με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες δήθεν ήθελαν να κλείσει το Mega και άλλα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ άλλοι είχαν πάρει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δάνεια με αέρα, και άλλοι υποσχόντουσαν ότι θα συνεχιστεί κανονικά να εκπέμπει ο σταθμός και κρατούσαν όμηρους τους εργαζομένους. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους μετόχους που κάνουν μια επιχειρηματική επιλογή η οποία είναι εις βάρος των εργαζομένων και εις βάρος της επιχείρησης.

Σχετικά με τις τροποποιούμενες διατάξεις του ΚΕΔΕ, καθώς και για τη Φορολογία μεταβιβάσεως Ακινήτων της πρώτης κατοικίας, δείτε τα δυο συνημμένα σημειώματα τεκμηρίωσης από το Γραφείου Υφ.ΟΙΚ

Για τη θέση της ΝΔ σχετικά με τη διάταξη περί απαρτίας (από την ομιλία της Ε. Αχτσιόγλου στη Βουλή)

Η πρόταση της ΝΔ βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από την κυβερνητική πρόταση, αλλά σε  ανύπαρκτη απόσταση από τις θέσεις του ΔΝΤ.  Η ΝΔ  ταυτίζεται με τους ακραίους κύκλους των δανειστών, τις απαιτήσεις των οποίων η κυβέρνηση κατάφερε να αποκρούσει. Είναι  αποκαλυπτική, καθώς ζητά η απόφαση για την απεργία να λαμβάνεται από το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του σωματείου. 
Για τη δήλωση της Μ. Σπυράκη  (απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)
Η Ν.Δ. ούτε μπορεί και ούτε θέλει να κρύψει ότι παραμένει η πιο πιστή σύμμαχος της εργοδοσίας. Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για την απεργία είναι αντιγραφή των χειρότερων εγχειριδίων του Θατσερισμού και φανερώνει για άλλη μια φορά το αντεργατικό και νεοφιλελεύθερο μένος της ΝΔ.
Για το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος σχετικά με το  Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου (άτυπη ενημέρωση ΥΠΟΙΚ)
1. Δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος αναφέρει για το Εποπτικό Συμβούλιο της Ε.Ε.ΣΥ.Π.:  "Το Υπερταμείο ελέγχεται από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς μέσω του πενταμελούς εποπτικού συμβουλίου. Με βάση τον ισχύοντα νόμο οι Θεσμοί έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου (με τρία μέλη έναντι δύο Ελλήνων)..."
2. Η επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε.ΣΥ.Π. αναφέρει: “[το εποπτικό συμβούλιο] αποτελείται από πέντε (5) μέλη με πενταετή θητεία τα οποία διορίζονται από τη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου, σύμφωνα με τα κατωτέρω:  
τρία (3) μέλη επιλέγονται από τον μοναδικό μέτοχο, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που ενεργούν από κοινού,  
δύο (2) μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενεργώντας από κοινού, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Οικονομικών”.
 Υ.Γ. Για όσους/ες δεν έχει ακόμη γίνει αντιληπτό: Μοναδικός μέτοχος της Ε.Ε.ΣΥ.Π. είναι το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών.

Για τη χρήση αλυτρωτικών χαρτών στα σχολικά εγχειρίδια της Αλβανίας και την αντιμετώπιση του εθνικισμού (απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση των Δ. Παπαδημούλη και Στ. Κούλογλου)

«Τα διμερή ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τα ενδιαφερόμενα μέρη το συντομότερο δυνατόν», απάντησε η Κομισιόν δια του Επιτρόπου της κ. Γιοχάνες Χαν, στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, και του  Στέλιου Κούλογλου, αναφορικά με τη χρήση αλυτρωτικών χαρτών στα σχολικά εγχειρίδια της Αλβανίας. Στην απάντησή του ο Επίτροπος Χαν σημειώνει ότι η Κομισιόν «υποστηρίζει ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης και της διαδικασίας διεύρυνσης». Πάντως, ο Επίτροπος Χαν αναφέρει ότι σύμφωνα με την έκθεση που εκπόνησε το 2016 για την Αλβανία, οι σχέσεις της με την Ελλάδα «παρέμειναν, γενικώς, θετικές, με συχνές επισκέψεις υψηλού επιπέδου». Χωρίς, ωστόσο, να πάρει θέση για το θέμα των σχολικών εγχειριδίων, αναφέρει πως «εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, υπάρχει συγκεκριμένη κοινή ελληνοαλβανική επιτροπή που ασχολείται με την αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων».

Σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφορικά με την έγκριση του ν/σ για τη Σαρία (ανακοίνωση ΥΠΕΞ)

Το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε ένα ιστορικό βήμα, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο για την Σαρία, το οποίο ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Είναι μια ρύθμιση που ενισχύει το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, αναβαθμίζοντας εν τέλει την ποιότητα ζωής του συνόλου των μελών της κοινότητας. Η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες. Καλό θα ήταν η Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις. Περαιτέρω, υπενθυμίζουμε ότι οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Αποστολή της ΚΥΑ  για το θέμα της ισοτιμίας των πτυχίων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Πολιτισμού

Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, αφού ολοκλήρωσε τη νομική επεξεργασία του σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το θέμα της ισοτιμίας των πτυχίων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, την απέστειλε χθες, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (από την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας)

Η πρώτη εμβληματική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε σήμερα στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Το Σχέδιο Νόμου, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
·        Το Πανεπιστήμιο θα διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή έως την 31-12-2018, οπότε και θα αναλάβει πλέον καθήκοντα ο εκλεγμένος Πρύτανης και η Σύγκλητος. Οι εκλογές για τα λοιπά όργανα διοίκησης (Σχολών και Τμημάτων) θα διεξαχθούν νωρίτερα, έως την 1-4-2018.
·        Δημιουργούνται συνολικά πέντε Σχολές και είκοσι έξι Τμήματα. Σήμερα, μαζί με τις εισαγωγικές κατευθύνσεις, υπάρχουν 42 Τμήματα.
·        Ο πρώτος κύκλος σπουδών όλων των Τμημάτων διαρκεί οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα και περιλαμβάνει μαθήματα 240 πιστωτικών μονάδων.
Για αναλυτική ενημέρωση, δείτε το συνημμένο.

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε δημοσίευμα του enikos.gr

Μόλις χθες «αναγνώστης» του enikos.gr, για να καταγγείλει “τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό”, έστειλε φωτογραφίες που έδειχναν ένα πακέτο κατεψυγμένου αρακά(!!!), δεμένο με γάζα στο πόδι ασθενούς (στην ορθοπεδική κλινική), λόγω έλλειψης παγοκυστών. Την ημέρα που δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της χρηματοδότησης των Δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ (με ρεκόρ ταμειακού πλεονάσματος  στα 340 εκ. για το 2017) κάποιοι προσπαθούν –σοβαρά- να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για χρήση παγωμένου νερού, και έτσι χρησιμοποιούμε (τον πιο «φτηνό») κατεψυγμένο αρακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: