ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Θρασύδειλοι, είναι όσοι κακοποιούν αδέσποτα ζώα

Αυτός πίσω είναι ο Ντίλαν, με την σύντροφό του την Τσίτσι μπροστά στο σύρμα. Η Τσίτσι ήταν αδέσποτη, αλλά χάρη στην ευαισθησία του αφεντικού του Ντίλαν έτυχε του ευεργετήματος της στέγης, της τροφής και της προστασίας, σε αγρόκτημα, το τελευταίο, πάνω από τη συνοικία Ταμπαχάνων.
 
«Παρότι ένας άνθρωπος, που κάνει αυτή την πράξη είναι «άρρωστος», είναι τόσες πολλές οι περιπτώσεις κακοποιήσεων. Στο τέλος θα φτάσουμε στο σημείο να λέμε ότι θα χρειαζόμαστε εμείς ψυχολογική υποστήριξη από αυτά, που βλέπουμε, ενώ αυτοί δρουν ελεύθεροι και τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να τους εντοπίσουν, είναι άνθρωποι, που δρουν, με θρασυδειλία» δήλωσε, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7», το μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και  Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Αλεξάνδρα Δημοπούλου. 
 
Σοκάρουν οι φωτογραφίες, που έκαναν το γύρο του διαδικτύου με επτά κουτάβια να κείτονται νεκρά σε δρόμο του Μεσολογγίου, όπου τα οποία είχαν πυροβολήσει, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι αντίκρισαν μια φρικιαστική εικόνα, όταν εντός του αγωνιστικού χώρου βρίσκονταν θανατωμένα τέσσερα σκυλιά, που άγνωστοι τα είχαν πυροβολήσει και τα είχαν εγκαταλείψει εκεί. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τα περιστατικά θανάτωσης αδέσποτων ζώων από φόλες. Οι λόγοι, που υπάρχει αύξηση των κακοποιήσεων, σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις,  είναι ότι πλέον οι πολίτες τα καταγγέλλουν στην αστυνομία και ενημερώνουν τις φιλοζωικές, ενώ στο παρελθόν τα προσπερνούσαν. 
 
«Δείχνει ότι η κοινωνία μας έχει ευαισθητοποιηθεί» εξηγεί η κ. Δημοπούλου, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι πλέον οι ποινές είναι αυστηρές, «είναι ποινικό αδίκημα η κακοποίηση ζώου, εκτός από τα διοικητικά πρόστιμα, που φθάνουν και 30.000 ευρώ, υπάρχει και ποινή φυλάκισης. Επίσης υπάρχει ειδική εγκύκλιος από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που καλεί όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς να είναι ιδιαίτερα αυστηροί» επισήμανε.
 
Ποιες είναι όμως οι ενέργειες, που έχουν κάνει οι δήμοι της Αχαΐας για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τα αδέσποτα; Όσον αφορά τον Δήμο Πατρέων ύστερα από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα υπέγραψε μια σύμβαση με κτηνιάτρους της πόλης, ώστε πρώτα να προχωρήσουν οι στειρώσεις των ζώων, που είναι στους δρόμους της Πάτρας. «Υπάρχει πενταμελής επιτροπή, που θα αποφασίζει ποια ζώα θα στειρώσουν, για να μην πηγαίνει κάποιος το ζώο του και να λέει, αυτό θέλετε να στειρώσετε. Είναι μια μικρή σύμβαση 20.000 ευρώ και στη συνέχεια η ενημέρωσή μας είναι ότι θα προβούν και σε καινούργιες συμβάσεις». 
 
Η κ. Δημοπούλου μάλιστα συμπληρώνει για το θέμα ότι  «εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει πετάξει ουσιαστικά το μπαλάκι στους δήμους και οι τελευταίοι είναι απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουν κάτι τέτοιο. Χρειάζονται και αυτοί εκπαίδευση και υποστήριξη».
 
Σε αυτό, που είναι κάθετη είναι ότι «σε καμία περίπτωση στο 2018 που μιλάμε, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι λύση για τα αδέσποτα ζώα είναι κυνοκομεία, μάντρωμα, κλπ. Αυτά είναι λάθη του παρελθόντος. Μπορούμε να έχουμε κάποιο καταφύγιο, που θα μπαίνουν τα ζώα μόνο για να περάσουν κάποιες δύσκολες μέρες, όταν είναι άρρωστα, και στη συνέχεια θα πρέπει να επανενταχθούν στον χώρο τους ή να υιοθετηθούν» εξήγησε η κ. Δημοπούλου. 
 
Εκτός από την υιοθεσία, το πιο βασικό εργαλείο, όπως επισημαίνουν οι φιλόζωοι, είναι η παιδεία, «όμως η Ελλάδα αναφορικά με το φιλοζωικό κομμάτι υστερεί πάρα πολύ. Εμείς θεωρούμε ότι το πιο βασικό, ακόμα και από την τιμωρία  μέσω του
νόμου, και που θα αναβαθμίσει την κοινωνία μας, είναι η παιδεία». 
 
Για αυτόν τον λόγο με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας έχει φτιαχτεί πρόγραμμα από καθηγητές πανεπιστημίου, έχει υποβληθεί στο υπουργείο, έχει πάρει έγκριση και από εκεί και μετά, θα ξεκινήσει  ένας μαραθώνιος παρουσιάσεων στα σχολεία όλης της Ελλάδας. Σχετικές ενημερώσεις για τα αδέσποτα ζώα έγιναν και εδώ στην Πάτρα, στις δημοτικές κατασκηνώσεις το καλοκαίρι, ενώ θα επεκταθεί και σε άλλα σχολεία της Αχαΐας. 
 
«Αυτό, που μας είχε κάνει πραγματικά εντύπωση είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών ήταν αρκετά ευαισθητοποιημένο, είχαν καλά αισθήματα για τα ζώα και
ενημερωμένα. Βεβαίως υπήρχαν και κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, όπου παιδιά είχαν διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα και όταν ενημερώσαμε τους ομαδάρχες, μας είπαν ότι είχαν οικογενειακά προβλήματα» κατέληξε το μέλος της Πανελλαδικής
Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: