ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Ποίηση: 49+10 ΧΑΪΚΟΥ – Ευάγγελος Ρούσσος



Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ραδαμάνθυς

«Αυτό το λίγο που το καθιστά περισσότερο»… Αυτή η φράση του Ρόμπερτ Μπράουνινγκ συμπυκνώνει ίσως με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφική διάσταση που αποπνέουν τα ποιήματα του Ευάγγελου Ρούσσου.

Τα «49+10 ΧΑΪΚΟΥ» είναι ένας κήπος ανθισμένος που περιμένει τον αναγνώστη τους για να τον ταξιδέψει σε μια χώρα ξεχασμένη. Και αυτή δεν είναι η Ιαπωνία, μα δεν πρόκειται – για την ώρα – να σας την αποκαλύψω!

Μπορεί ο ποιητής να πατά αυστηρά πάνω στα χνάρια της ιαπωνικής ποιητικής παράδοσης – που έχει και πολλά κοινά με την αντίστοιχη παράδοση της Κρήτης – έχει κάνει κτήμα του όμως τη ρήση του ΜάτσουοΜπασό: «Μάθε τους κανόνες και μετά ξέχασέ τους». Τα Χάικου ή Χαϊκού γεννήθηκαν ως ποιητική φόρμα στην Ιαπωνία.

Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η δομή σε τρεις στίχους που αποτελούνται από δεκαεφτά συλλαβές (5-7-5). Πιο γνωστοί εκφραστές τους οι Μάτσουο Μπασό και Κομπαγιάσι Ίσσα. Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν, με τους Γ. Σταυρακόπουλο και Γ. Σεφέρη, στη δεκαετία του 1920.

Χρήστος Τσαντής

* Ο Ευάγγελος Ρούσσος γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη. Σπούδασε και δίδαξε τη στρατιωτική τέχνη. Ζει με την οικογένεια του στα Χανιά όπου ερμηνεύει τους καιρούς του πλάθοντας λέξεις και εικόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: