ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Θέλει ο Πελετίδης να τρώει τις τσούχτρες ο Κουρουμπλής;

Φωτογραφία αρχείου.

Σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας για τις μέδουσες σε  Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπο


Δεν υπάρχει ακόμα μελέτη που να εξηγεί το φαινόμενο στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό Κόλπο. Οι μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την περίπτωση του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, επειδή στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερες οι  μορφολογικές και οι κλιματικές συνθήκες.
Σε αυτά κατέληξε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Υπ. Ναυτιλίας με αρμόδιους παράγοντες και εμπλεκόμενους φορείς. Ωστόσο αποφασίστηκε  νέα συνάντηση για το πρόβλημα και να ανατεθεί στο ΕΛΚΕΘΕ, η διενέργεια μελέτης σχετικά με τα αίτια  που προκαλούν το φαινόμενο στον Κορινθιακό Κόλπο.
Διαπιστώθηκε ακόμα ότι τα δίχτυα αποτελούν την μόνη ως τώρα λύση, η οποία είναι κατασταλτικού τύπου και η αποτελεσματικότητά της, εξαρτάται από τη μορφολογία του πυθμένα και από τις καιρικές συνθήκες. 
Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο δήμαρχος Πατρέων, που ζήτησε εν όψει της κολυμβητικής περιόδου τη λήψη μέτρων, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των πολιτών και η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις κολυμβητικές παραλίες της περιοχής μας. 
Εάν υπάρξει κυβερνητική απαγόρευση για κάποιο διάστημα προκειμένου να επανέλθει σε φυσιολογικά μέτρα η ισορροπία της θαλάσσιας πανίδας, θα βγει η αντιπολίτευση με κλαυθμούς και οδυρμούς για το... αντιλαϊκό μέτρο της φιλοκαπιταλιστικής κυβέρνησης των ντόπιων και διαπλανητικών μονοπωλίων. 
Εάν υποχρεώσει σε λουκέτο τις ρυπαίνουσες παραθαλάσσιες δραστηριότητες, τότε είναι που θα «καεί το πελεκούδι» αφού θα πληγεί ο ντόπιος φτωχοκαπιταλιστής, που επιβιώνει με μερικές τσούχτρες παραπάνω ως τίμημα, το οποίο βέβαια πληρώνει κυρίως ο κολυμβητής και όχι οι χρήστες των ξενοδοχειακών πισίνων!
Μάλιστα  ο κομμουνιστής Δήμαρχος Πατρέων ζήτησε σαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις, από τον υπ. Ναυτιλίας, δεδομένου ότι εισερχόμεθα στην καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Προφανώς εννοούσε να καταδυθεί στους κόλπους Πατραϊκό και Κορινθιακό ο κ. Κουρουμπλής και ευθύς ως αντιλαμβάνεται μέδουσα να μένει με το στόμα ανοικτό, εν είδει φάλαινας!
Είναι προφανές ότι ψάρια και θαλάσσιες χελώνες, που λιχουδιά τους είναι οι μέδουσες, τείνουν να εξαφανιστούν από την εντατική υπεραλίευση που διενεργείται ακατάπαυστα. 
Και για να σοβαρευτούμε, ευρεία σύσκεψη για το πρόβλημα που προκαλούν οι τσούχτρες στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο, συγκάλεσε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, και του Γενικού Γραμματέα Διονύση Τεμπονέρα.
 
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες οι βουλευτές Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη και Γιώργος Ψυχογιός, οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός και  Ανδρέας Ριζούλης,  η Βουλεύτρια Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, ο βουλευτής Φωκίδας ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο βουλευτής Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος,  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μπαλαμπάνης. Συμμετείχαν ακόμα,  Δήμαρχοι ή εκπρόσωποι των Δημάρχων Πάτρας, Αιγιάλειας, Ναυπάκτου, Ξυλοκάστρου, Λουτρακίου, Δελφών,  Διστόμου - Αντικύρων, Κιάτου, Κορίνθου, δύο  εκπρόσωποι από το ΕΛΚΕΘΕ, εκπρόσωποι άλλων φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες. 
Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση όλων των ενεργειών που έχουν γίνει για το θέμα, σε όλα τα επίπεδα. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ακόμα μελέτη που να εξηγεί το φαινόμενο στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό Κόλπο. Οι μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την περίπτωση του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, επειδή στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερες οι  μορφολογικές και οι κλιματικές συνθήκες. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι τα δίχτυα αποτελούν την μόνη ως τώρα λύση, η οποία είναι κατασταλτικού τύπου και η αποτελεσματικότητά της, εξαρτάται από τη μορφολογία του πυθμένα και από τις καιρικές συνθήκες.
Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε και συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Πράσινο Ταμείο και από τους  εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες,  για να ανατεθεί στο ΕΛΚΕΘΕ, η διενέργεια μελέτης σχετικά με τα αίτια  που προκαλούν το φαινόμενο στον Κορινθιακό Κόλπο. Προτάθηκε επίσης η σύσταση δικτύου ενημέρωσης,  έγκαιρης προειδοποίησης και βοήθειας ώστε να διευκολυνθεί το κοινό, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: