ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Μ. Γκασούκα: Άνοιξε ο δρόμος ισότητας για αγρότισσες

Φωτογραφία αρχείου ΑΜΠΕ


Η ισότητα των φύλων όπως φαίνεται πλησιάζει και το χωράφι, τουλάχιστον αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία της έρευνας, που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στην οποία καταδεικνύεται ότι οι 6 στις 10 γυναίκες κατέχουν την ιδιοκτησία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.   
 
«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα, η οποία και διεξήγαγε την έρευνα για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια καινοτόμα έρευνα, καθώς είναι ελάχιστες, αυτές που εστιάζουν στην Ελληνίδα αγρότισσα. «Είναι μια φεμινιστική έρευνα, η οποία προσπαθεί να εστιάσει και νομίζω το καταφέρνει σε ένα βαθμό στη γυναικεία πραγματικότητα της υπαίθρου και φροντίζει να ακουστούν οι γυναικείες φωνές, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα».
 
Στην συγκεκριμένη έρευνα απάντησαν 276 αγρότισσες, ενώ 91 παραχώρησαν προσωπικές συνεντεύξεις, μεταξύ αυτών ήταν και 27 αγρότισσες από την Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας. Γι’ αυτό τον λόγο η πρώτη παρουσίαση των στοιχείων της μελέτης, με θέμα : «Η Ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο», πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του συγκεκριμένου νομού.
 
Από την έρευνα προέκυψαν θετικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων είναι και η αισθητή βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των Ελληνίδων αγροτισσών (35,53% είναι απόφοιτες λυκείου, το 7,61% ΑΕΙ/ΤΕΙ και το 13,20% ΙΕΚ), ενώ έχουν καλή γνώση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα προγράμματά τους, σε ποσοστό 75% γνωρίζουν στοιχειωδώς το πρόγραμμα Word, Excel και Power Point 87%. «Η δεύτερη θετική διαπίστωση, που διαφοροποιεί τις Ελληνίδες αγρότισσες από το σύνολο των άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε. ήταν το γεγονός ότι αυτές κατέχουν, κατά σοβαρή πλειοψηφία, την αγροτική γη στην Ελλάδα» σημείωσε η κ. Γκασούκα.
 
Οι Ελληνίδες, βάσει των στοιχείων του ΟΠΕΚΕΠ του 2017, έχουν την πρωτιά στην ιδιοκτησία, καθώς πάνω από το 60% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη χώρα είναι εγγεγραμμένες σε γυναίκες. Το 71,70% έχουν προσωπική αγροτική περιουσία, την οποία ως επί το πλείστον διαχειρίζονται οι 6 στις 10 γυναίκες, αν και τα στοιχεία στην συνέχεια δείχνουν ότι σε ποσοστό 73,35% η αγροτική παραγωγή ακόμα ανδροκρατείται, με τα μηνιαία εισοδήματά τους να μην ξεπερνούν τα 500 ευρώ (46,91%). Οι γυναίκες παράλληλα αναλαμβάνουν τη φροντίδα των ζώων, εποχικές εργασίες, αλλά και τη διεκπεραίωση φοροτεχνικών θεμάτων. «Ένα μεγάλο ποσοστό έλεγε ότι αξιοποιεί το ίδιο την γη του και από την άλλη έλεγαν ότι είναι συν βοηθούντα μέλη, ότι πολλές φορές οι άντρες τους δεν τις λογαριάζουν, όταν λαμβάνουν αποφάσεις για την διάθεση του προϊόντος ή παίρνουν τα χρήματα. Αυτό δείχνει ότι είμαστε σε μια φάση μεταβατική, όπου το παλιό υπάρχει αλλά γεννιέται και το καινούργιο», ανέφερε η κ. Γκασούκα, προσθέτοντας στην συνέχεια ότι «ο δρόμος της ισότητας και στην ύπαιθρο είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, αλλά γεμάτος εμπόδια και προκαταλήψεις, όμως ένας δρόμος, που έχει ανοίξει».
 
Οι 7 στις 10 αγρότισσες δήλωσαν ότι είναι ενήμερες για τις νέες μορφές αγροτικής παραγωγής και σε ποσοστό 45% ενδιαφέρονται να ασχοληθούν μελλοντικά με αυτές. Στον αντίποδα, από τις απαντήσεις τους φάνηκε, ότι τα σημαντικότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν είναι κόπωση, πολύωρη εργασία, υψηλή φορολογία από τη μια και από την άλλη χαμηλή πώληση των προίόντων.
Ένα ακόμα αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι ότι τα σταδιακά οικογενειακά βάρη επωμίζονται και οι άνδρες αγρότες, αφού το 44% βοηθούν στο σπίτι και την ανατροφή των παιδιών, ενώ ένα 14% έχει πλήρη συμμετοχή σε αυτά. «Αυτό είναι επανάσταση και σηματοδοτεί σοβαρές αλλαγές» υπογράμμισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 
Από την άλλη δέχονται ότι είναι η αγροτική κοινωνία είναι πατριαρχική άνω του 80% και λένε ότι οι άνδρες επωφελούνται από όλες τις κρατικές πολιτικές, είτε αυτές αφορούν το εισόδημα είτε αφορούν την επιμόρφωση, τα σεμινάρια, την ενασχόληση με τους συλλόγους. «Μας κάνει μεγάλη αντίφαση από την μια να απορρίπτουν ως ανδροκεντρικό τον συνεταιρισμό και από την άλλη να είναι πλήρως ενημερωμένες, για τα αιτήματα, την τιμή του προίόντος, χωρίς ωστόσο να συμμετέχουν στους φορείς. Μια αντιπρόεδρο συναντήσαμε στον αγροτικό σύλλογο Ζαγοράς» ανέφερε η κ. Γκασούκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: